Jídlo není jen palivo, ale i prostředek pro kognitivní výkon, tedy výkon našeho mozku. A tomu můžeme napomoci nejen zdravou životosprávou, ale i potravinami, které nám pomohou se lépe soustředit, jsou dobré pro naši nervovou soustavu a pomáhají nám co nejefektivněji využívat naši energii. A právě to může náš pracovní den vést docela jinou cestou.
Každý den tráví mnoho z nás spoustu hodin za počítačem, v méně či více stresujícím režimu, ale vždy s nutností soustředit se, reagovat a přijímat informace. Mozek v takových podmínkách není pasivní orgán, a i proto vyžaduje stabilní zásobování živinami. Ty umožní efektivní fungování neuronálních obvodů, syntézu neurotransmiterů a optimalizaci energetického metabolizmu. A tak je jasné, že mozek dnešního člověka potřebuje obrovskou spoustu živin.
Práce v kanceláři je jen pro málo z nás tou vysněnou, i když děláme to, co nás baví. Namáháme mozek, ale nemáme už dostatek času na zdravý pohyb a nese s sebou i další negativa, která by nás možná ani nenapadla. A nejen že se nehýbeme, ale většinou s sebou „teplé“ kancelářské místečko nese i nepravidelné a nepříliš kvalitní stravování v podobě rychlých obědů, ale také svačiny s vysokým obsahem cukru a nápoje s vysokou dávkou kofeinu.
Potravinářská komora České republiky se dlouhodobě věnuje osvětě v oblasti zdravého životního stylu a stravování. „Potravinářská komora ČR realizuje mnoho aktivit a projektů, které pomáhají spotřebitelům více se orientovat ve správném životním stylu a výběru potravin. PK ČR pomáhá výrobcům zlepšovat složení potravin a jejich označování na obalech, formuluje dobrovolné závazky potravinářů, podporuje inovace a reformulace potravin formou soutěží, vydává publikace a organizuje semináře pro širokou laickou veřejnost a další,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
I s ohledem na to má smysl vytvořit ve stravě pro kancelářské dny systém, který podpoří mozkovou činnost, stabilní energii a soustředění – namísto náhodných svačin či rychlých řešení.
Co je dobrá strava pro mozek?
Náš mozek potřebuje v této době fungovat. Napomoci mu mohou dlouhořetězcové omega-3, jež jsou spojeny s lepší kognitivní funkcí, ale i s dobrou pozorností. Zařazení ryb, ořechů a semínek představuje klíčovou část „mozkové výživy“. Vynikající jsou pro naše soustředění také celozrnné produkty (celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, ořechy), jež odborníci spojují s nižším rizikem kognitivního deficitu, ačkoli jejich přímý efekt na kognici je zatím nejasný. Zelenina a ovoce poskytují vitaminy a polyfenoly podporující mozkovou výkonnost.
Zato velmi jasné je, co našemu mozku neprospívá, a opět se dostáváme k rychle upravovaným potravinám, které způsobují rychlejší pokles soustředění našeho mozku.
I pro běžné pracovní dny v kanceláři bychom se měli soustředit nejen na to, co jíme, ale také kdy a jak často. Stabilní dodávka živin podporuje optimální funkci mozku a pomáhá vyhnout se poklesu výkonu během dne. Pomalu uvolňované sacharidy a stabilní glukóza jsou pro nás velmi dobré. Tedy pro náš mozek, který se spoléhá na glukózu jako hlavní zdroj energie. Jak uvádí Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka pražské Thomayerovy nemocnice a členka Fóra zdravé výživy, mozek potřebuje stabilní zásobování glukózou, protože to je pro něj jediný zdroj energie k činnosti. Jednoduchý cukr, glukózu, organismus získává ze sacharidů, tedy ze složitějších cukrů a škrobů.
„Ideální je přijímat sacharidy v celozrnném pečivu, těstovinách, bramborách, rýži, obecně v přílohách, protože z nich se glukóza štěpí pomalu, takže tělo zásobuje dlouhodobě. K masitému jídlu určitě patří příloha obsahující sacharidy, například brambory nebo rýže. Mezi hlavní jídla je dobré zařadit dopoledne a odpoledne malé svačiny tak, aby mezi jídly byl interval zhruba tři, nejvýše čtyři hodiny,“ radí Tamara Starnovská, která rovněž varuje před špatnými dietami, které rovněž negativně ovlivňují dobrý intelektuální výkon.
(Nejen) pro běžné kancelářské dny platí, že zdravá kuchyně pro mozek není otázkou jednorázového „superfoodu“, ale systému. Pravidelných a vyvážených jídel, která zajistí stabilní glukózu, dostatek nenasycených tuků, mikronutrientů a minimalizaci ultrazpracovaných potravin. V praxi jde o to, aby se strava stala každodenním nástrojem, který podporuje intelektuální výkon, energii a zdraví mozku, a to zejména v prostředí, kde se od něj očekává maximální soustředění.
