Kořeny cappuccina sahají do 17. století, kdy se v Evropě začal šířit nápoj z pražených kávových zrn přivezených z Orientu. Tehdy měl k jemné kávě dneška daleko – byl silný, hořký a vařil se v hrncích s cukrem a kořením. Název „cappuccino“ vznikl později, v Itálii, podle kapucínských mnichů (Cappuccini), jejichž hnědý hábit se svou barvou podobal směsi kávy a mléka.

Už v 18. století se v rakousko-uherských kavárnách objevovala káva s mlékem pod názvem Kapuziner. Ta se připravovala z tmavé kávy a smetany, někdy i se skořicí nebo žloutkem. Moderní cappuccino, jak ho známe dnes, se ale zrodilo až po druhé světové válce, kdy se do kaváren rozšířily pákové espresso stroje schopné vytvořit mléčnou pěnu pomocí páry.

Jak vypadá pravé cappuccino?

Podle italského standardu Istituto Nazionale Espresso Italiano musí cappuccino obsahovat 25 ml espressa a 125 ml napěněného mléka s jemnou, krémovou pěnou. Servíruje se do šálku o objemu 150–180 ml a má mít odstín lískového oříšku. Rozdíl mezi cappuccinem a caffè latte je v poměru mléka a pěny – cappuccino má pěnu tvořící zhruba třetinu nápoje, latte jen tenkou vrstvu.

V Itálii má cappuccino i svou společenskou funkci. Pije se výhradně ráno, nejčastěji k briošce nebo croissantu. Po obědě by si ho Ital neobjednal – považuje to za gastronomické faux pas. Naopak mimo Itálii se cappuccino pije kdykoli a stalo se symbolem moderní kavárenské kultury.

 

Cesta kolem světa

Rozšíření cappuccina mimo Evropu začalo v 60. letech. Z Itálie ho exportovali především baristé a přistěhovalci, kteří zakládali kavárny v USA, Austrálii i Británii. Přelom nastal v 90. letech s nástupem řetězců typu Starbucks, které z italského zvyku vytvořily globální trend. Káva s mléčnou pěnou se stala symbolem životního stylu a základem mnoha variant – od caramel cappuccina až po iced cappuccino.

Co dělá cappuccino kvalitním

Kvalitu cappuccina určuje především správná práce s mlékem. Nejlépe se napění čerstvé plnotučné mléko s obsahem tuku okolo 3,5 %. Při zahřívání by teplota neměla překročit 65 °C – při vyšším ohřevu se mění bílkoviny a pěna ztrácí stabilitu. Dobře připravené cappuccino má jemnou, lesklou pěnu bez viditelných bublinek, která drží tvar alespoň dvě minuty.

Dnes se k přípravě používá nejen kravské mléko, ale i rostlinné alternativy – ovesné, mandlové nebo sójové, které umožňují vytvořit pěnu s odlišnou chutí i výživovou hodnotou.

 

Cappuccino v českých kavárnách

Češi si cappuccino oblíbili hned po otevření prvních moderních kaváren po roce 1989. Dnes patří mezi nejobjednávanější teplé nápoje a domácí kávovary umožňují přípravu, která se kvalitou blíží kavárenské. V roce 2023 podle dat CoffeeBar Monitor tvořilo cappuccino téměř 30 % všech objednaných káv v městských kavárnách.