Vědci již dlouho sledují nárůst obezity, který kromě nedostatku pohybu, připisují také zvětšování porcí na talířích. Této problematice se začali věnovat v osmdesátých letech, kdy se rapidně zvětšovaly porce fastfoodových pochutin, zjistili ale, že problém sahá mnohem hlouběji. Velikost porcí přitom ovlivňuje celkový zdravotní stav člověka, BMI, nadváhu i obezitu. Jaký je závěr výzkumu, který proběhl na Univerzitě v Liverpoolu? Jestliže lidé nepřestanou konzumovat porce ve velikosti XXL, které jsou možná líbivé pro oko, ne pro zdraví, stojíme na prahu civilizační epidemie.
Závěry několikaletého výzkumu dokazují, že od roku 1980 počet obézních jen v Anglii vzrostl z 6 % na 27 % u mužů a z 9 % na 29 % u žen. Problémem, který za tak vysokým nárůstem stojí, může být snadná dostupnost jídla, velikost balení XXL a nejrůznějších dalších marketingových pobídek. Zajímavostí také je, že z výzkumu vyšlo najevo, že jen málo lidí ví, jak má vypadat ideální porce jídla a spíš se přejídají, než by jedli střídmě.
Proč tomu tak je? Restauratéři ovlivňují vnímání toho, co je dostatečně přijatelné, jaká porce je považována za malou. To, co servírují, je automaticky hodnoceno jako správné, protože kuchaři jistě vědí, co dělají. Přitom jde o marketingový tah restauratérů. Host totiž odchází s myšlenkou: „Tady jsem dostal plný talíř, neošidili mě tedy. Sem se ještě vrátím.“ Ano, tak snadné je ovlivnit myšlení lidí.
Spolu s velikostí porce, kterou člověk obdrží, roste také potřeba a touha ji sníst. Na jednu stranu je to dobře, protože by se tak mělo zamezit plýtvání, na druhou stranu jsou objemy jídla, běžně konzumované, abnormálně velké. Kaloricky vydatné a nepřiměřené potřebám člověka.
Profesor James Stubbs vysvětluje, že porce junk foods, tedy prázdných kalorií rostou rychleji, než je tomu v případě kvalitních pokrmů. „To je zřejmé i u rozmachu rodinných balení sušenek a chipsů, které když si pořídíte domů, s velkou pravděpodobností je také zkonzumujete. Bezmyšlenkovitě. Před lety byste si dali jednu sušenku, nyní jich sníte pět. A pak se nestačíte divit, jakým tempem se posouvá ručička na váze.“
Proč jsou porce jídla stále větší? Autoři zmíněné studie dospěli k závěru, že jídlo pro domácí použití ve velikosti XXL útočí na pudy lidí nakupovat co nejvýhodněji. Nikoliv nejzdravěji. V restauracích se od osmdesátých let dokonce zvětšil průměr talířů z 22 cm na 28 cm. Což je dokladem toho, že se zvětšují porce, protože francouzskou kuchyni sice můžete servírovat designově, nechat si záležet na platingu, u běžných jídel chce spotřebitel plný od okraje k okraji, jinak se cítí ošizený.
Pravidlo dlaně
Co tedy hledat pod označením „normální porce jídla“? Velikost porce jídla, která je pro člověka ideální, se odvíjí od jeho věku, pohlaví, hmotnosti, fyzické aktivity. Obecně ale platí, že porci si můžete odměřit dlaní.
Plátek masa by měl být ve velikosti vaší dlaně. Pokud konzumujete rybu, neměla by být delší než předloktí. Porce zeleniny je ideální, pokud se vejde do šálku. Sacharidy by měly být ve velikosti lidské pěsti. Ovoce jen tolik, kolik se vám vejde do dlaně – tedy hrst.
Jak vysvětluje Stubbs, standardní doporučení pro zkonzumování ideálního počtu kalorií za den je 2000 kcal pro ženy, 2500 kcal pro muže. „Je třeba myslet na to, že ženy jsou subtilní, mohou mít méně fyzicky náročnou práci. I proto je ideální hodnota příjmu energie v jejich případě nižší. Ta se mění také s věkem, starší lidé konzumují menší množství potravin – nebo by měli, aby si nezadělávali na civilizační onemocnění spojená s nadváhou. Od třicátého roku se dále zpomaluje fungování metabolismu, což je další faktor, který by měl být brán v potaz v okamžiku, kdy si chystáte porci například k obědu.“
K obezitě vede také konzumace ultra zpracovaných potravin, polotovarů, a takzvaných hotových jídel. Expert dodává: „Jídlo by mělo být zdrojem radosti, lidé by si neměli odepírat svoje guilty pleasures. Pokud totiž budou konzumovat 80 % potravy ve zdravé formě i velikosti, 20 % mohou, bez většího rizika, přenechat pro dobroty, které jim dělají dobře na duši.“
Přejídání se nikomu nesvědčí. Snažte se jíst pestrou stravu, ideálně doma chystanou, zaměřte se na barevnost potravin, kombinujte nejrůznější potraviny a nejezte stereotypně. Budete zdravější a více v kondici.
Zdroj: Auorský text, BBC.CO.UK