Jonny Kim, astronaut NASA, lékař a bývalý příslušník SEAL, na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ukázal, že kreativita nezná gravitaci – doslova. Ve svém příspěvku na síti X (dříve Twitter) přiznal, že mu chybí vaření pro rodinu, a proto se rozhodl improvizovat.
Výsledkem je tzv. ranger burger – v podstatě gurmánská skládanka z lyofilizovaného hovězího steaku, sýrové pomazánky, pšeničného chleba a vrstvy korejské pasty gochujang. Aby to nebylo málo, mezi dvě poloviny improvizované housky přidal i zapečené brambory.
„Není to jako doma, ale svým způsobem to zafungovalo,“ napsal Kim ke svému výtvoru, který vypadá v kontextu podmínek, na které je omezen, překvapivě velmi lákavě. Realita kosmické kuchyně je totiž daleko od romantických představ. Většina jídla, které astronauti konzumují, je tepelně upravena už na Zemi a následně vakuově zabalena, dehydratována nebo jinak upravena pro dlouhou trvanlivost a minimální odpad. Jak uvedla Food Systems Laboratory v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu, čerstvé ovoce a zelenina bývají na ISS jen zpočátku mise – po pár týdnech přebírá hlavní roli regál zpracovaných potravin.
„Nejdříve je tam čerstvé ovoce,“ vysvětlil expert NASA pro The Post, „ale jak ubíhají tři měsíce, zmizí – a jejich ovoce a zelenina se balí nebo lyofilizují.“
Astronauti jsou tedy vynuceně kreativní. A stejně jako burger, ani obyčejný šálek kávy není ve stavu beztíže ničím obyčejným. Kávu totiž není možné „nalít“. Musí být svedena ke rtům pomocí tzv. kapilárního kelímku – speciálního zařízení, které využívá povrchové napětí kapalin a fyzikální zákony tam, kde gravitace selhává.
„Gravitaci bereme jako samozřejmost,“ komentoval to astronaut Don Pettit. „Nepřemýšlíme nad tím, jestli se káva vylije, nebo jak ji vlastně dostaneme do šálku. Ve vesmíru je ale každá kapka výzvou.“
Zdroj: Autorský text, New York Post