Adélo, jak se vám daří mít výdaje za jídlo pod kontrolou?
„Život v Praze není levný, ale jde to zvládnout. Chce to trochu plánování a hledání chytrých cest. Nakupuji ve slevových akcích, v posledních dnech ale využívám služeb aplikace Nesnězeno nebo Too Good To Go a hlavně si dopředu rozvrhnu, co budu vařit. Díky tomu nejen šetřím, ale také prakticky nic nevyhazuji.“
Zmiňujete i potraviny před expirací. Co nejčastěji kupujete?
„V běžné tržní síti, třeba v Albertu, Kauflandu nebo Lidlu, mají oddělení se zlevněnými potravinami, kterým se blíží datum spotřeby. Často tam mléčné výrobky nebo zeleninu za třetinu původní ceny. Když vím, že to doma hned spotřebuji, není v tom žádný problém. A někdy objevím i zajímavé produkty, které bych si běžně nekoupila.“
Nakupujete i maso nebo hotová jídla ze slevových sekcí?
„Občas ano. Pokud je maso vhodně zabalené a má ještě pár dní trvanlivosti, koupím ho a buď ihned připravím, nebo zamrazím. Hotová jídla beru spíš výjimečně, dávám přednost čerstvým surovinám, ze kterých si něco uvařím.“
Jak fungují aplikace, které využíváte?
„Nesnězeno a Too Good To Go jsou aplikace, přes které si objednáte balíček neprodaného jídla z restaurací, kaváren nebo pekáren. Většinou víte, jestli půjde o sladké pečivo, obědové menu nebo saláty, ale přesný obsah zjistíte až při vyzvednutí. Někdy podniky obsah balíčku upřesní, například že tam budou dvě bagety a muffin. Balíček zaplatím předem a vyzvednu si ho osobně.“
Co vás na těchto balíčcích nejvíc baví?
„Je to takové malé dobrodružství. Nikdy nevíte úplně přesně, co dostanete. Často tak ochutnám něco nového, co bych si běžně nekoupila. A hlavně mě těší, že zachraňuji potraviny, které by jinak skončily v odpadu.“
Zmínila jste plánování. Jak si organizujete nákupy a vaření?
„Každý týden si sepíšu, co budu vařit, a podle toho si připravím nákupní seznam. V obchodě se držím plánu a nekupuji nic zbytečného. Pokud vím, že něco nespotřebuji hned, zamrazím to. Pomáhá mi i to, že mám doma správně uspořádanou lednici a spíž, takže nic nezapomenu vzadu.“
Máte nějaký systém, jak hlídat, co se má sníst jako první?
„Ano. Potraviny, které je potřeba spotřebovat dřív, dávám v lednici dopředu. Nové věci dávám dozadu. Takhle jednoduše si hlídám, abych nic zbytečně nevyhodila.“
O kolik se vám daří měsíčně ušetřit?
„Odhaduji, že ušetřím dva a půl až tři tisíce korun měsíčně. Což je pro studenta velká úleva. A navíc mám dobrý pocit, že přispívám k omezení plýtvání potravinami.“
Máte při záchraně potravin nějaké oblíbené podniky nebo obchody?
„Ano, během času jsem si našla pár oblíbených kaváren a pekáren, kde mají balíčky vždy čerstvé a kvalitní. U supermarketů zase vím, kde doplňují zlevněné regály nejčastěji. Když máte svoje osvědčená místa, plánování je mnohem snazší.“
Máte nějaký recept nebo tip, co připravit ze zbytků?
„Nejraději dělám rizoto nebo polévky ze zbytkové zeleniny. A hodně často připravuji různé pomazánky – například z tvarohu a bylinek, z pečené zeleniny nebo třebAdélo, jak se vám daří mít výdaje za jídlo pod kontrolou?
„Život v Praze není levný, ale jde to zvládnout. Chce to trochu plánování a hledání chytrých cest. Nakupuji ve slevových akcích, v posledních dnech ale využívám služeb aplikace Nesnězeno nebo Too Good To Go a hlavně si dopředu rozvrhnu, co budu vařit. Díky tomu nejen šetřím, ale také prakticky nic nevyhazuji.“

Zmiňujete i potraviny před expirací. Co nejčastěji kupujete?
„V běžné tržní síti, třeba v Albertu, Kauflandu nebo Lidlu, mají oddělení se zlevněnými potravinami, kterým se blíží datum spotřeby. Často tam mléčné výrobky nebo zeleninu za třetinu původní ceny. Když vím, že to doma hned spotřebuji, není v tom žádný problém. A někdy objevím i zajímavé produkty, které bych si běžně nekoupila.“
Nakupujete i maso nebo hotová jídla ze slevových sekcí?
„Občas ano. Pokud je maso vhodně zabalené a má ještě pár dní trvanlivosti, koupím ho a buď ihned připravím, nebo zamrazím. Hotová jídla beru spíš výjimečně, dávám přednost čerstvým surovinám, ze kterých si něco uvařím.“
Jak fungují aplikace, které využíváte?
„Nesnězeno a Too Good To Go jsou aplikace, přes které si objednáte balíček neprodaného jídla z restaurací, kaváren nebo pekáren. Většinou víte, jestli půjde o sladké pečivo, obědové menu nebo saláty, ale přesný obsah zjistíte až při vyzvednutí. Někdy podniky obsah balíčku upřesní, například že tam budou dvě bagety a muffin. Balíček zaplatím předem a vyzvednu si ho osobně.“
Co vás na těchto balíčcích nejvíc baví?
„Je to takové malé dobrodružství. Nikdy nevíte úplně přesně, co dostanete. Často tak ochutnám něco nového, co bych si běžně nekoupila. A hlavně mě těší, že zachraňuji potraviny, které by jinak skončily v odpadu.“
Zmínila jste plánování. Jak si organizujete nákupy a vaření?
„Každý týden si sepíšu, co budu vařit, a podle toho si připravím nákupní seznam. V obchodě se držím plánu a nekupuji nic zbytečného. Pokud vím, že něco nespotřebuji hned, zamrazím to. Pomáhá mi i to, že mám doma správně uspořádanou lednici a spíž, takže nic nezapomenu vzadu.“
Máte nějaký systém, jak hlídat, co se má sníst jako první?
„Ano. Potraviny, které je potřeba spotřebovat dřív, dávám v lednici dopředu. Nové věci dávám dozadu. Takhle jednoduše si hlídám, abych nic zbytečně nevyhodila.“
O kolik se vám daří měsíčně ušetřit?
„Odhaduji, že ušetřím dva a půl až tři tisíce korun měsíčně. Což je pro studenta velká úleva. A navíc mám dobrý pocit, že přispívám k omezení plýtvání potravinami.“
Máte při záchraně potravin nějaké oblíbené podniky nebo obchody?
„Ano, během času jsem si našla pár oblíbených kaváren a pekáren, kde mají balíčky vždy čerstvé a kvalitní. U supermarketů zase vím, kde doplňují zlevněné regály nejčastěji. Když máte svoje osvědčená místa, plánování je mnohem snazší.“
Máte nějaký recept nebo tip, co připravit ze zbytků?
„Nejraději dělám rizoto nebo polévky ze zbytkové zeleniny. A hodně často připravuji různé pomazánky – například z tvarohu a bylinek, z pečené zeleniny nebo třeba z cizrny, když mi zbyde. Dá se tak skvěle využít i menší množství surovin, které by jinak přišly nazmar.“
Existují ještě další možnosti, jak ušetřit na jídle, například v nouzi?
„Ano, těch možností je víc. Pro lidi, kteří se opravdu dostanou do těžké situace, fungují potravinové banky, které rozdávají přebytky jídla těm, kdo to nejvíc potřebují. Skvělou práci odvádí i iniciativy jako Zachraň jídlo – pořádají akce, kde se zpracovávají přebytky zeleniny a dalších surovin, které by jinak přišly nazmar. Je to dobrá cesta, jak spojit úsporu s pomocí druhým a zároveň něco udělat proti plýtvání.“
Co byste poradila lidem, kteří chtějí začít šetřit a omezit plýtvání?
„Nebát se začít malými kroky. Plánovat si nákupy, nebát se slevových regálů a vyzkoušet aplikace na záchranu jídla – fungují ve větších městech po celé republice. Člověk zjistí, že ušetří peníze, objeví nové chutě a ještě udělá něco dobrého.“
a z cizrny, když mi zbyde. Dá se tak skvěle využít i menší množství surovin, které by jinak přišly nazmar.“
Existují ještě další možnosti, jak ušetřit na jídle, například v nouzi?
„Ano, těch možností je víc. Pro lidi, kteří se opravdu dostanou do těžké situace, fungují potravinové banky, které rozdávají přebytky jídla těm, kdo to nejvíc potřebují. Skvělou práci odvádí i iniciativy jako Zachraň jídlo – pořádají akce, kde se zpracovávají přebytky zeleniny a dalších surovin, které by jinak přišly nazmar. Je to dobrá cesta, jak spojit úsporu s pomocí druhým a zároveň něco udělat proti plýtvání.“
Co byste poradila lidem, kteří chtějí začít šetřit a omezit plýtvání?
„Nebát se začít malými kroky. Plánovat si nákupy, nebát se slevových regálů a vyzkoušet aplikace na záchranu jídla – fungují ve větších městech po celé republice. Člověk zjistí, že ušetří peníze, objeví nové chutě a ještě udělá něco dobrého.“