Podle údajů amerického Ministerstva zemědělství (USDA) připadne na průměrnou americkou domácnost během velikonočního víkendu více než tucet natvrdo uvařených vajec – a většina z nich je určena k barvení či zdobení. Co se s nimi ale děje poté? V ideálním případě se promění v pomazánky, saláty či jako přísada sendvičů. V horším případě končí v koši. A právě proto vznikl koncept Egg Salad Week: jako nenásilná forma osvěty, která spojuje kulinární tvořivost s environmentálním apelem.

A není to jen Amerika. Fenomén přejímají food blogeři, kulinární influenceři i šéfkuchaři po celém světě – včetně České republiky, kde se po Velikonocích tradičně zvyšuje zájem o recepty s vejci, zejména o vaječné saláty, obložené chleby nebo „vajíčkovku“, jak se v lidové mluvě říká pomazánce z vařených vajec.

Egg Salad Week, tedy doslova Týden vaječného salátu, připadá vždy na období následující po velikonoční neděli. Letos to znamená od 21. do 27. dubna. A i když nejde o oficiální svátek, má své pevné místo v potravinovém kalendáři. Zmíněn je například na webu FoodReference.com, který se dlouhodobě věnuje dokumentaci kulinárních dnů a výročí.

Smyslem tohoto týdne není jen připomenout pokrm, který bývá přehlížen. Jde především o výzvu ke spotřebitelské uvědomělosti. Místo toho, aby přebytečná vejce končila v koši, nabádá k jejich dalšímu zpracování – ideálně formou jednoduchého, a přesto přizpůsobitelného salátu. Vejce, majonéza, sůl, pepř, někdy hořčice. Tím to ale často nekončí. Přidat se mohou bylinky, nakládaná zelenina, jemně nasekaná cibulka nebo celer. Každá domácnost má svou verzi.

Z nutričního pohledu je výsledný pokrm poměrně vyvážený – pokud je připraven s rozumem. Vejce poskytují plnohodnotné bílkoviny, vitamin B12, cholin a další mikronutrienty. Volba majonézy ovlivní jak chuť, tak výživovou hodnotu. Použití odlehčených variant nebo náhrada části tuku fermentovaným mléčným výrobkem (např. zakysanou smetanou) může významně snížit energetickou hodnotu bez ztráty senzorické přijatelnosti. Salát se tak může stát součástí i méně zatěžujícího jídelníčku.

Portál The Good Hearted Woman uvádí, že Egg Salad Week plní také roli symbolickou – podporuje návrat k domácí kuchyni, ke zpracovávání surovin s respektem. V tomto směru je dobře čitelný jeho soulad s doporučeními FAO a WHO, které dlouhodobě upozorňují na potřebu snižování potravinového odpadu a udržitelného přístupu v každodenní stravě.

Zajímavá je i marketingová rovina. V USA tento týden každoročně využívají producenti majonéz, pekáren i farmáři dodávající čerstvá vejce. Objevují se cílené kampaně, receptové blogy, dokonce i soutěže v kreativní úpravě vaječného salátu. Ukazuje se tak, že i „malý“ kulinární svátek může mít praktický dopad – jak na spotřebu, tak na zvyšování potravinové gramotnosti.

V českém prostředí zatím Egg Salad Week nikdo systematicky nezavádí. Přitom základní předpoklady tu jsou. Velikonoční vejce zůstávají ve velkém, téma udržitelnosti se postupně dostává do běžného diskurzu. Nabízí se tedy otázka, zda podobně zaměřená iniciativa – byť skromná a zaměřená primárně na edukaci – nemá v Česku své místo. Možnosti sahají od školních projektů po jednoduché komunikační kampaně v obchodech nebo na sociálních sítích.

Zdroj foto: Shutterstock