Tajemství dokonalých Vánoc totiž netkví v kvantitě a týdnech strávených u trouby, ale v chytrém výběru receptů a nekompromisní kvalitě surovin. Pečení na poslední chvíli může být elegantní disciplínou, pokud víte, jak na to.

Když máte málo času, nemůžete si dovolit maskovat nedostatky surovin dlouhým odležením. V rychlém pečení hraje každá složka hlavní roli. Zde přichází ke slovu osvěta, kterou dlouhodobě prosazuje Potravinářská komora ČR. Při nákupu v časovém presu máme tendenci házet do košíku první věc, která vypadá jako máslo nebo mouka. Právě zde se ale láme chleba.

Jak poznat pravé máslo od směsných tuků? Pravé máslo musí obsahovat minimálně 82 % mléčného tuku. Jakékoli označení jako „roztíratelný tuk“ nebo „máslová pochoutka“ signalizuje přítomnost rostlinných olejů, které v tradičním cukroví mění nejen chuť, ale i technologické vlastnosti těsta. Potravinářská komora upozorňuje, že sledování kvality a zejména určitých značek, má smysl i u těch nejzákladnějších položek. 

Kvalitní mouka s vysokým obsahem lepku zajistí, že se těsto nebude trhat, a čerstvá vejce od prověřených českých chovů dodají nepečeným kuličkám tu správnou barvu a pojivost.

Nepečené skvosty: Království rychlosti

Pokud vám do Štědrého dne zbývá jen pár hodin, nepečené cukroví je vaší nejlepší strategií. Je hotové hned, chutná fantasticky a vypadá luxusně. Klasikou jsou rumové kuličky. Zapomeňte však na drobky ze starých piškotů. Zkuste základ z kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa a pravého másla. Když přidáte mleté vlašské ořechy a kapku kvalitního tuzemáku, vytvoříte lanýže, které předčí i drahé bonboniéry.

Dalším favoritem jsou kokosové kuličky, takové domácí „rafaelo“. Zde je kritickým bodem kvalita kokosu, měl by být šťavnatý a voňavý, nikoliv suchý jako piliny. Pro modernější a zdravější verzi „last minute“ pohoštění sáhněte po datlích. Datlové kuličky s kakaem a špetkou soli nepotřebují žádný přidaný cukr, a přesto uspokojí i ty největší mlsouny. Jsou důkazem, že i v prosinci lze mlsat s rozumem, pokud využijete přirozenou sladkost kvalitního sušeného ovoce.

Anebo můžete nahradit kokos mletými vlašskými ořechy a získáte tak zase naprosto jinou verzi skvělých kuliček.

Rychlé pečení: Podvodnice, které vás nezradí

Pokud přece jen toužíte po vůni linoucí se z trouby, existuje jeden zázrak jménem „podvodnice. Toto staročeské cukroví získalo svůj název podle toho, že se těsto nechává kynout pod vodou. Je fascinující sledovat, jak se v hrnci se studenou vodou těsto po pár hodinách vyhoupne k hladině. Výsledkem jsou nadýchané, křehké rohlíčky obalované v cukru, které nepotřebují žádné dlouhé rozležení. Jsou ideální volbou pro ty, kteří si na pečení vzpomněli 22. prosince.

První pomoc pro nepovedená těsta

I mistr tesař se někdy utne, zvláště když spěchá. Co dělat, když se těsto drolí, nebo je naopak příliš lepivé? Pokud se drolí, většinou za to může nedostatek tuku nebo příliš studené ingredience. Pomůže trocha povoleného másla nebo žloutek. Pokud se těsto lepí, nespěchejte s přisypáváním mouky, protože to by výsledek jen ztvrdilo. Raději těsto zabalte do fólie a dejte ho na hodinu do mrazáku. Tepelný šok často udělá zázraky s konzistencí tukových těst.

A co když se cukroví v troubě rozteče? Nezoufejte. Rozlámané kousky můžete použít jako základ pro již zmíněné nepečené kuličky nebo jako křupavý element do pohárů s vaječným koňakem. V kuchyni se nic nevyhazuje, stačí trocha kreativity.

Svátky v klidu a s českou značkou

Vánoce by neměly být o sebetrýznění v kuchyni. Jak připomíná kampaň Akademie kvality, cílem je radost z jídla a důvěra v to, co servírujeme svým blízkým. Výběrem českých surovin s jasným původem nepodporujete jen místní ekonomiku, ale dáváte si ten nejlepší dárek, jímž je jistota, že i to „rychlé“ cukroví je zdravé a poctivé.

Až budete letos tvořit poslední várku kokosek nebo míchat rumovou směs, vzpomeňte si, že nejdůležitější ingrediencí je klid. S kvalitním máslem, moukou od českých mlynářů a pár dobrými recepty v rukávu budou vaše Vánoce chutnat dokonale, i kdybyste s pečením začali až na stříbrnou neděli.