Přesnou historii tohoto lahodného pečiva nelze jednoznačně vystopovat, ale jeho nejbližší příbuzný je Monkey Bread, tedy „opičí chléb“, který se v USA stal populárním už v polovině 20. století. Ten byl ovšem sladký – kousky těsta se obalovaly ve skořicovém cukru a spojovaly máslem, čímž vznikala lepkavá, karamelizovaná pochoutka, která se jedla tak, že si každý jednoduše utrhl svůj díl. Odtud se vyvinula slaná varianta, kterou dnes známe jako trhací chléb – tedy chléb, jenž se nekrájí, ale pohodlně se z něj odtrhávají jednotlivé kousky.

Slaná verze vznikla pravděpodobně v Evropě, přičemž silné kořeny má ve středomořské kuchyni, kde se chléb často ochucuje olivovým olejem, bylinkami a sýry. Jakmile se recept dostal do Spojených států, začaly vznikat nejrůznější variace – od jednoduchých máslových verzí až po bohatě vrstvené chlebové umělecké dílo plněné uzeninami, sýry a nejrůznějšími omáčkami.

Nekonečné možnosti variací

Jednou z největších předností trhacího chleba je jeho variabilita. Lze jej připravit v nekonečně mnoha podobách – sladkých i slaných. Sladké verze bývají plněné například čokoládou, skořicí, ovocem nebo karamelem. Slané pak mohou být ochucené sýrem, česnekem, rozmarýnem, uzeninami nebo dokonce pestem.

Pokud hledáte inspiraci, můžete vyzkoušet tyto chuťové kombinace:

  • Středomořský trhací chléb – s olivami, sušenými rajčaty, feta sýrem a rozmarýnem.
  • Pikantní chléb Tex-Mex – s čedarem, jalapeños a mletým hovězím masem.
  • Francouzská elegance – s kozím sýrem, medem a vlašskými ořechy.
  • Italský trhací chléb – s bazalkovým pestem, mozzarellou a sušenými rajčaty.
  • Sýrový extravaganza – s kombinací několika druhů sýrů, například parmezánem, goudou a nivou.
  • Sladká verze s jablky a skořicí – ideální k podzimnímu čaji nebo horké čokoládě.

A pokud chcete oslnit rodinu nebo přátele, můžete si připravit klasiku s bylinkovým máslem a mozzarellou, která je nejen jednoduchá na přípravu, ale zaručeně si získá každého, kdo ji ochutná.

Recept na trhací chléb s bylinkovým máslem a mozzarellou

Ingredience:

Na těsto:
  • 450 g pšeničné hladké mouky (doporučuji Pernerku pro skvělou konzistenci)
  • 7 g soli
  • 20 g cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce na potření
Na bylinkovo-česnekové máslo:
  • 70 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 15 g nastrouhaného parmezánu
  • Hrst nasekané petrželky
  • Sůl a pepř
  • 200 g nastrouhané mozzarelly

Postup:

  1. Příprava těsta
    Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a sušené droždí a promícháme.
    V jiné míse smícháme ohřáté (ale ne horké!) mléko s vejcem a rozpuštěným máslem.
    Tekutou směs vlijeme k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto.
    Těsto vložíme do mísy, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny (můžeme také nechat kynout v troubě na max. 45 °C).

  2. Příprava náplně
    Změklé máslo smícháme s utřeným česnekem, nastrouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou. Dochutíme solí a pepřem.

  3. Tvarování chleba
    Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku cca 50×35 cm.
    Plát potřeme bylinkovým máslem, posypeme mozzarellou a nakrájíme na čtverce.
    Formu na toustový chléb vyložíme pečicím papírem a čtverečky do ní naskládáme nastojato.

  4. Pečení
    Povrch chleba potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 35 minut, dokud není krásně zlatavý.

  5. Podávání
    Po upečení necháme krátce vychladnout a servírujeme. Nejlepší je samozřejmě teplý, ale chutná skvěle i studený.

Proč si trhací chléb zamilujete?

Je to nejen praktické pečivo, které nepotřebuje žádný nůž, ale také ideální jídlo na party, brunch nebo pohodové večery u filmu. Jeho vrstvená struktura zajišťuje, že každý kousek je perfektně propečený, šťavnatý a plný chuti. Navíc se dá neustále experimentovat s novými variantami a objevovat nové kombinace surovin.

Takže pokud hledáte recept, který vám přinese okamžitý úspěch u stolu, trhací chléb je jasná volba. Stačí utrhnout, ochutnat – a zamilovat se!