Přesnou historii tohoto lahodného pečiva nelze jednoznačně vystopovat, ale jeho nejbližší příbuzný je Monkey Bread, tedy „opičí chléb“, který se v USA stal populárním už v polovině 20. století. Ten byl ovšem sladký – kousky těsta se obalovaly ve skořicovém cukru a spojovaly máslem, čímž vznikala lepkavá, karamelizovaná pochoutka, která se jedla tak, že si každý jednoduše utrhl svůj díl. Odtud se vyvinula slaná varianta, kterou dnes známe jako trhací chléb – tedy chléb, jenž se nekrájí, ale pohodlně se z něj odtrhávají jednotlivé kousky.
Slaná verze vznikla pravděpodobně v Evropě, přičemž silné kořeny má ve středomořské kuchyni, kde se chléb často ochucuje olivovým olejem, bylinkami a sýry. Jakmile se recept dostal do Spojených států, začaly vznikat nejrůznější variace – od jednoduchých máslových verzí až po bohatě vrstvené chlebové umělecké dílo plněné uzeninami, sýry a nejrůznějšími omáčkami.

Nekonečné možnosti variací
Jednou z největších předností trhacího chleba je jeho variabilita. Lze jej připravit v nekonečně mnoha podobách – sladkých i slaných. Sladké verze bývají plněné například čokoládou, skořicí, ovocem nebo karamelem. Slané pak mohou být ochucené sýrem, česnekem, rozmarýnem, uzeninami nebo dokonce pestem.
Pokud hledáte inspiraci, můžete vyzkoušet tyto chuťové kombinace:
- Středomořský trhací chléb – s olivami, sušenými rajčaty, feta sýrem a rozmarýnem.
- Pikantní chléb Tex-Mex – s čedarem, jalapeños a mletým hovězím masem.
- Francouzská elegance – s kozím sýrem, medem a vlašskými ořechy.
- Italský trhací chléb – s bazalkovým pestem, mozzarellou a sušenými rajčaty.
- Sýrový extravaganza – s kombinací několika druhů sýrů, například parmezánem, goudou a nivou.
- Sladká verze s jablky a skořicí – ideální k podzimnímu čaji nebo horké čokoládě.
A pokud chcete oslnit rodinu nebo přátele, můžete si připravit klasiku s bylinkovým máslem a mozzarellou, která je nejen jednoduchá na přípravu, ale zaručeně si získá každého, kdo ji ochutná.
Recept na trhací chléb s bylinkovým máslem a mozzarellou
Ingredience:
Na těsto:
- 450 g pšeničné hladké mouky (doporučuji Pernerku pro skvělou konzistenci)
- 7 g soli
- 20 g cukru
- 7 g sušeného droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
Na bylinkovo-česnekové máslo:
- 70 g másla
- 2 stroužky česneku
- 15 g nastrouhaného parmezánu
- Hrst nasekané petrželky
- Sůl a pepř
- 200 g nastrouhané mozzarelly
Postup:
-
Příprava těsta
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a sušené droždí a promícháme.
V jiné míse smícháme ohřáté (ale ne horké!) mléko s vejcem a rozpuštěným máslem.
Tekutou směs vlijeme k moučné směsi a vypracujeme hladké těsto.
Těsto vložíme do mísy, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 2 hodiny (můžeme také nechat kynout v troubě na max. 45 °C). -
Příprava náplně
Změklé máslo smícháme s utřeným česnekem, nastrouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou. Dochutíme solí a pepřem. -
Tvarování chleba
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku cca 50×35 cm.
Plát potřeme bylinkovým máslem, posypeme mozzarellou a nakrájíme na čtverce.
Formu na toustový chléb vyložíme pečicím papírem a čtverečky do ní naskládáme nastojato. -
Pečení
Povrch chleba potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme přibližně 35 minut, dokud není krásně zlatavý. -
Podávání
Po upečení necháme krátce vychladnout a servírujeme. Nejlepší je samozřejmě teplý, ale chutná skvěle i studený.
Proč si trhací chléb zamilujete?
Je to nejen praktické pečivo, které nepotřebuje žádný nůž, ale také ideální jídlo na party, brunch nebo pohodové večery u filmu. Jeho vrstvená struktura zajišťuje, že každý kousek je perfektně propečený, šťavnatý a plný chuti. Navíc se dá neustále experimentovat s novými variantami a objevovat nové kombinace surovin.
Takže pokud hledáte recept, který vám přinese okamžitý úspěch u stolu, trhací chléb je jasná volba. Stačí utrhnout, ochutnat – a zamilovat se!