
Nový lék na hubnutí přepisuje kódy těla: Má to ale háček
Opravdová revoluce v redukci hmotnosti je tady! Věda udělala obrovský krok vpřed a představila světu nový lék. Jeho účinek má být podle všeho až zázračný. Má to ale háček...

Francouzské víno na rozcestí: Generace Z mění pravidla hry, už je jen pro „boomers“
Francouzské červené víno čelí existenční krizi, která otřásá celým vinařským sektorem. Podle serveru Financial Times (FT) mladší generace dávají přednost jiným nápojům, případně se alkoholu zcela vyhýbají. Tento trend zasáhl vinařský průmysl takřka jako zemětřesení: spotřeba červeného vína ve Francii od 70. let minulého století klesla o 90 procent.

Chcete být fit bez kil navíc? Osvojte si trik hara hachi bu
Hubnutí nemusí být o drastických dietách a neustálém počítání kalorií. Klíčem ke zdravé váze a celkové pohodě je především správný přístup k jídlu. Jedním z osvědčených principů, který si získává stále větší oblibu, je metoda „jíst do 80 % sytosti“, známá jako hara hachi bu. Tento tradiční japonský přístup k jídlu může být tou správnou cestou k udržitelnému zdraví a prevenci přejídání.

V zimě máme menší pocit žízně, o to více je třeba hlídat si příjem tekutin, míní lékařka
Co se pitného režimu týče, mnozí z nás v zimě polevují. Jednoduše proto, že nemáme pocit žízně jako například v letních měsících. Vody ale nepotřebujeme méně, v zimě je navíc dostatečná hydratace klíčová pro správné fungování metabolismu a imunitního systému, který je v této sezóně vystaven zvýšenému riziku ohrožení viry a bakteriemi.

Oleje a tuky jako zdroj civilizačních chorob? Pravda je jinde!
Tuky a oleje patří k nejdiskutovanějším surovinám v oblasti výživy. Často se o nich hovoří jako o klíčových prvcích pro naše zdraví i chuťový prožitek – jedny bývají stavěny na pomyslný piedestal „super potravin“, jiné naopak démonizovány jako nebezpečné zdroje civilizačních onemocnění. Skutečnost je ovšem, jako obvykle, o něco složitější.

Virální fenomén z Emirátů: Dubajská čokoláda je jedním z nejkupovanějších vánočních dárků
Dubajská čokoláda je víc než jen sladkost. Je symbolem toho největšího luxusu a originality, který pobláznil nejen Emiráty, ale postupně dobývá i další země včetně České republiky. O tom, že jde snad o tu největší čest pro všechny „čokoholiky“ svědčí fakt, že se na limitované edice v západní Evropě stály fronty dlouhé 100 a více metrů.

Komora: Cechovní normy zaručují tu nejvyšší kvalitu potravin
Počet registrovaných výrobců, kteří používají označení cechovní normy zaručující nadstandardní charakteristiky oproti běžným výrobkům na trhu, se letos zvýšil o 20 na celkových 235. Pro srovnání, v roce 2021 bylo zapojeno 109 firem. Aktuálně si mohou zákazníci vybírat z 1685 výrobků s tímto označením.

Potravináři chtějí jasné označení vegetariánských potravin, odpůrci varují před zmatkem na trhu
Potravinářská komora ČR podpořila zpřísnění pravidel pro označování vegetariánských a veganských potravin, včetně zákazu názvů jako „veganská kachna“ nebo „sójový párek“. Nová pravidla by měla být součástí připravované novely vyhlášky o masných výrobcích, jejímž cílem je stanovit jednotná pravidla pro vzhled a složení potravin. Odpůrci návrhu, jako organizace ProVeg Česko, však varují, že přísná pravidla mohou poškodit výrobce rostlinných alternativ a zmást spotřebitele.

Kakao: Z luxusu králů zpět do výsady bohatých – historie se znovu opakuje
Cena kakaa se dnes na světovém trhu vyšplhala na další rekord. Termínový kontrakt na kakao se na newyorské burze dostal do blízkosti 12.000 dolarů (zhruba 286.000 Kč) za tunu, od začátku roku je cena vyšší o více než 180 procent, píše server CNBC.

Nové centrum posílí potravinářský výzkum a zvýší konkurenceschopnost českých firem
Prvního ledna 2025 zahájí činnost Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, které přinese výrazné změny pro výzkum v oblasti potravinářství. Centrum vznikne sloučením tří dosavadních výzkumných ústavů ministerstva zemědělství (MZe) do jednoho, jejich celkový počet se tak sníží ze sedmi na pět.