TEST: Majonézy i pochoutkové saláty – chyby na obale i nedokonalosti v chuti
Do testu bylo zařazeno šest majonéz a šest pochoutkových salátů. Prakticky je tedy test rozdělený na dvě části. Testování proběhlo ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins Food & Feed Testing Czech Republic s.r.o. a senzorickou laboratoří potravinářského pavilonu při ČZU v Praze. Vzorky byly odebrány pracovníky laboratoře v tržní síti a dopraveny v kontrolovaných podmínkách do laboratoře k senzorickém hodnocení.
Testovali jsme těstoviny – bezvaječné, vaječné i vaječné semolinové: Výsledky vás překvapí
V rámci našeho testu jsme otestovali 12 různých druhů vaječných a semolinových vaječných těstovin zakoupených na trhu v ČR. Každý typ těstovin má jiný typ užití a mírně odlišné výživové hodnoty. Níže proto uvádíme základní charakteristiku.
Výběr těstovin je umění: Jejich kvalitu poznáte až po uvaření
Sušené těstoviny patří podle platné legislativy mezi potraviny, které nesmí obsahovat žádné přídatné látky, jsou non „e“. Spotřebitelská kvalita těstovin se od ostatních cereálních výrobků liší tím, že při nákupu tohoto vždy baleného zboží není zřetelný rozdíl na první pohled. Ani datum výroby nedává pro kupujícího jednoznačně užitečné informace. Teprve po kulinární přípravě, se zjistí spotřebitelská jakost, která závisí zejména na recepturním složení a tvaru.
Testovali jsme pařené sýry: Žádné přídatné látky, jen mléko, sůl a kultury
Kvalita sýrů je dána celou řadou parametrů, které jsou definovány jak mlékem, ze kterého jsou sýry vyrobeny, přes technologie přípravy a zpracování sýřeniny, až po proces zrání. Důležitými parametry z pohledu kvality hotového výrobku je i práce se sušinou a množství živin v ní zastoupených. Z tohoto důvodu celosvětově pracujeme v mlékárenských technologiích se dvěma klíčovými pojmy a to je sušina a tuk v sušině. Do našeho testu jsme tentokrát vybrali 12 výrobků zakoupených na běžném maloobchodním trhu, z toho bylo šest sýrů přírodních a šest sýrů uzených.
Tyčinky všech tvarů a chutí: Hlídejte si u nich obsah soli i tuků
Běžně je zakousnete jako doplněk k pivu, vínu, nebo jim svěříte roli vděčného zobání při oslavách. Jenže víte, odkud se slané tyčinky vzaly, kolik je jim vlastně let, anebo podle čeho je vybírat?
První mozzarella vznikla z nešikovnosti kuchaře, a co ostatní pařené sýry?
Kvalita pařených sýrů je velmi závislá na kvalitě mléka, které musí mít správnou kysací schopnost. Dalšími významnými faktory pak je dodržení všech technologických kroků, zejména správných teplot při tepelném ošetření mléka, při paření, při dokysávání sýrů, ale i podmínek uzení sýrů.