Zatímco u hovězího masa si můžete být 100% jisti jeho původem, kuře je pro většinu spotřebitelů hádankou. I přes označení CZ a číselného kódu v oválu může jít o maso z Ukrajiny, na kterou se navíc vůbec nevztahují normy pro chov v zemích EU. Zákon požaduje i u kuřecího masa uvádění jak země chovu, tak země porážky. Tyto údaje musí být uvedeny na etiketě, nikoli však v oválném symbolu, který označuje pouze místo posledního zpracování.
Tlak na nízké ceny
I když se ozývají hlasy proti, dostatečným argumentem prozatím zůstává, že detailnější značení by zvýšilo náklady na výrobu, což by vedlo ke zdražení masa. Už bývalý výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jan Katina upozorňoval, že shoda na jednotném systému značení koneckonců nebyla zaznamenána ani u výrobců, kteří si přirozeně musí konkurovat. I současný výkonný ředitel ČSZM Radek Slanec připouští, že označování kuřecího masa podle místa poslední manipulace často klame spotřebitele, kteří si mohou myslet, že kupují maso z českých chovů, i když bylo dovezeno ze zahraničí, nicméně vzhledem k ekonomické zátěži věci se takový krok jeví jako kontraproduktivní.
Při nákupu kuřecího masa se tak spotřebitelé musejí zatím spolehnout výhradně na vyhlášené české chovy. Patří mezi ně například Drůbežářský závod Klatovy, Xaverov anebo Vodňanská drůbež . Tyto společnosti zajišťují, že kuřata jsou nejen chována v Česku, ale i porážena a zpracovávána v místních závodech.
Při nákupu kuřecího masa je v každém případě nutné zkontrolovat etiketu, kde musí být uveden název výrobku, výrobce a jeho adresa, třída jakosti a informace o stavu masa (čerstvé nebo zmrazené). U čerstvého masa je vždy uvedeno datum použitelnosti, u zmrazeného minimální trvanlivost a datum zmrazení. Zákazníci by si také měli všímat podmínek uchovávání.
Pečlivý výběr
Při nákupu pamatujte, že čerstvé kuřecí maso by mělo mít světle růžovou barvu. Pokud maso vypadá šedivě nebo má jiný nezvyklý odstín, může to znamenat, že bylo špatně skladováno. Zkontrolujte, zda je bez přebytku tekutiny, protože velké množství výpustku v obalu může svědčit o tom, že maso už bylo nějakou dobu mimo optimální podmínky. Některé výrobky obsahují přidanou vodu a sůl, což může mít vliv na jejich kvalitu a způsobit, že maso bude po přípravě suché nebo méně chutné. V tomto případě musí být na etiketě informace o obsahu přidané vody nebo solného roztoku.