Dávno předtím, než jsme měli v každé kabelce dezinfekční gel a v lékárničce antibiotika, byla skořice a hřebíček první linií obrany proti zimním infekcím. Nejde o žádné babské povídačky, molekuly cinnamaldehydu a eugenolu jsou z pohledu biologie tak silnými kalibry, že by se jich bál i leckterý moderní bacil.
Cinnamaldehyd: Skořicový zabiják patogenů
Když rozlomíte tyčinku pravé cejlonské skořice, uvolní se látka zvaná cinnamaldehyd. Právě ona dává skořici tu typickou pálivě sladkou chuť. Jenže v mikrosvětě bakterií je to v podstatě toxický mrak. Cinnamaldehyd má neuvěřitelnou schopnost narušovat buněčné membrány bakterií a bránit jim v dělení.
V prosinci, kdy naše sliznice trpí suchým vzduchem z topení a stávají se vstupní branou pro rýmu, funguje inhalace skořice při pečení nebo její konzumace jako jemná, ale vytrvalá dezinfekce horních cest dýchacích.
Skořicová silice vykazuje silné antibakteriální účinky i proti rezistentním kmenům. Skořice navíc v těle funguje jako termogen a doslova rozhání krev a zahřívá periferní části těla. Pokud máte v prosinci věčně studené ruce a nohy, není to jen špatným oběhem, ale možná i tím, že vašemu vnitřnímu motoru chybí právě tohle koření, které umí „přiložit pod kotel“ metabolismu.
Eugenol: Hřebíčková anestézie a ochrana v jednom
Hřebíček je v podstatě nerozvinuté poupě tropického stromu, ale svou silou předčí většinu evropských bylin. Jeho hlavní zbraní je eugenol. Pokud jste někdy zkusili rozkousat hřebíček při bolesti zubu, víte, že má lehce anestetický účinek. Eugenol je totiž nejen silné antiseptikum, ale i lokální anestetikum. Ve středověku se hřebíček nosil v ústech jako ochrana před morem a špatným vzduchem. Dnes víme, že to nebylo jen kvůli zamaskování zápachu.
Eugenol dokáže modulovat imunitní systém a tlumit nadměrné zánětlivé reakce. V období, kdy je naše tělo vyčerpané nedostatkem spánku a přemírou cukru, je každá látka tlumící skrytý zánět darem z nebes. Hřebíček v horkém čaji nebo svařeném džusu tak funguje jako vnitřní čistič, který brání bakteriím v krku, aby se tam pohodlně usídlily a začaly se množit.
Synergie na vánočním talíři: Proč to funguje dohromady?
Skořice a hřebíček jsou v prosinci v dokonalé synergii. Zatímco skořice se stará o regulaci hladiny cukru v krvi (což je po pěti kouscích lineckého víc než potřeba), hřebíček hlídá čistotu vnitřního prostředí. Skořice totiž zvyšuje citlivost buněk na inzulín. To znamená, že vaše tělo dokáže vánoční nálož sacharidů zpracovat efektivněji a s menším rizikem následné únavy.
Tato kombinace koření navíc funguje jako silný antioxidant. Antioxidační kapacita (hodnota ORAC) hřebíčku patří k nejvyšším na světě vůbec. V prosinci jsme vystaveni oxidativnímu stresu z tmy, mrazu i stresu z příprav. Přidání těchto dvou ingrediencí do každodenního jídelníčku je nejjednodušší formou biohackingu, kterou můžete praktikovat. Stačí špetka do ranní kaše nebo pár kousků do konvice s čajem.
Jak poznat kvalitní koření a nenaletět?
Není skořice jako skořice. To, co běžně koupíte v supermarketu v mleté formě, je často skořice typu Cassia, čínská skořice. Obsahuje vysoké množství kumarinu, který může být ve velkých dávkách zátěží pro játra. Pokud to s podporou zdraví myslíte vážně, hledejte skořici cejlonskou. Je křehčí, má jemnější chuť a minimální obsah kumarinu. Poznáte ji podle toho, že tyčinka vypadá jako srolovaný doutník z mnoha tenkých vrstev, zatímco levná Cassia je jedna tlustá, tvrdá kůra.
U hřebíčku je test kvality jednoduchý, hoďte ho do sklenice s vodou. Pokud plave vodorovně, je starý a vyschlý. Kvalitní hřebíček plný silic se buď potopí, nebo plave svisle hlavičkou nahoru. Právě ty silice, které hřebíček táhnou ke dnu, jsou tím, co v zimě potřebujete pro svou imunitu.
Vůně, která léčí tělo i duši
Skořice a hřebíček jsou důkazem, že příroda nám dává přesně to, co v danou chvíli potřebujeme. V prosinci nepotřebujeme jen jíst, potřebujeme se prohřát a dezinfikovat. Příště, až ucítíte tu typickou vůni z trouby, nemyslete jen na to, jak je to dobré. Uvědomte si, že právě vdechujete a jíte jedny z nejsilnějších přírodních léků. Jsou to malí voňaví bojovníci, kteří za vás v tichosti bijí bitvu s prosincovými bacily. Tak jim dejte šanci a nešetřete s nimi.
