Jeho vůně uklidňuje a chuť překvapí. Levandulový sirup zažívá renesanci,a to nejen jako základ osvěžujících letních limonád, ale i jako tajná přísada do marinád, omáček a dezertů. Poradíme vám, jak si ho vyrobit doma a jak s ním čarovat v kuchyni.

Fialová královna kuchyně

Levandule už dávno není jen okrasou zahrad a sušeným polštářkem pod hlavou, jaký jsme si vozili z výletů do Provence. Intenzivní aroma levandule a její jemně nahořklá chuť si razí cestu i do moderní gastronomie. Levandulový sirup je přitom jedním z nejjednodušších způsobů, jak si  kouzlo této roztomilé a přitom majestátní rostliny vychutnat naplno.

„Levandule má přirozeně zklidňující účinky a její esenciální oleje podporují relaxaci,“ vysvětluje bylinkářka a kuchařka Petra Veselá. „Sirup z ní není jen lahodný, ale i funkční – pomáhá při stresu i trávení.“ To ostatně dokládají i četné studie.

Jak na levandulový sirup

Na přípravu domácího levandulového sirupu potřebujete pouze čerstvou nebo sušenou levanduli, cukr, vodu a citronovou šťávu. Klíčová je kvalita levandule, ideálně sáhněte po levanduli lékařské, která má jemnější chuť než její dekorativní varianty.

„Jednoduše povařím dvě hrsti levandule s litrem vody a půl kilem cukru, nechám louhovat pár hodin a přecedím. Citron přidávám až na závěr, protože zvýrazní chuť a zároveň sirup konzervuje,“ popisuje postup Petra Veselá.

Díky vysokému obsahu antioxidantů a protizánětlivých látek má levandule i zdravotní benefity, zejména skvěle pomáhá při úzkostech a zlepšuje kvalitu spánku, jak potvrzují studie.

Použití levandule od kávy až po maso

Levandulový sirup není jen pro fajnšmekry. Ano, v dnešních hipsterských kavárnách jej najdete v ledové kávě i flat white, doma si z něj můžete udělat originální domácí limonádu s citronem a bublinkami. Výborně se hodí i do alko i nealko koktejlů, zkuste třeba kombinaci s ginem, sodou a okurkou.

„Rádi ho přidáváme do šlehačky nebo mascarpone krémů a levandulový sirup si výborně rozumí s bílou čokoládou a borůvkami,říká podnikatel Vít Šír, který velmi rád experimentuje s chutěmi. „Ale co vás možná překvapí, pár lžic levandulového sirupu v marinádě na kuře nebo vepřové dělá zázraky. Funguje podobně jako med, ale s rafinovanější vůní. Levandule v marinádě zintenzivní chuť masa a dodá mu lehce květinovou, medovou notu.“

Chuť levandule je silná, takže vždy stačí málo. Ve slaných jídlech se hodí k citrusům, tymiánu, rozmarýnu nebo bílému vínu. Opečená zelenina, jako mrkev nebo batát, se díky kapce levandule promění ve slavnostní přílohu.

Sladké levandulové tečky i letní osvěžení

Mezi nejoblíbenější recepty patří levandulový cheesecake, panna cotta s borůvkami nebo levandulové sušenky. V létě vsaďte na ledovou zmrzlinu s kapkou fialového sirupu nebo domácí nanuky, například z kokosového mléka a levandule.

Anebo si dejte levandulový sirup jen tak večer, kdy vám sklenice vody s ledem, citronem a trochou levandulového sirupu jistě navodí relaxační a poklidnou atmosféru. Pokud však patříte k těm konzervaivnějším a bojíte se experimentovat, začněte s klasikou: čaj s levandulí a citronem, doslazený sirupem. Podle této studie z Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine má levandulový nálev schopnost mírnit stres a zlepšovat náladu.

Levandulové kouzlo ve sklenici

Levandulový sirup je jakousi esencí léta. Je sladký, voňavý a překvapivě univerzální. Jeho příprava zabere pár minut, ale výsledky vás budou těšit týdny. Uchovávejte pak levandulový sirup v lednici a objevujte jeho kouzlo postupně každý den jinak, ve sklence vína, v páře nad kuřecím masem nebo jako elegantní ozdobu dortíku. Při správném skladování v uzavíratelné lahvi v lednici vydrží sirup minimálně 3 týdny. Pokud ho sterilujete, tedy nalijete horký do vyvařených lahví a uzavřete, může vydržet i několik měsíců. A možná ho pak budete moci použít i jako jedlý dárek. Pak přidejte mašli, ručně psaný štítek s receptem a máte originální pozornost.

Levandule je víc než jen dekorace. S trochou kreativity se z ní stává bez nadsázky kulinářská superstar. „Když levanduli dobře zkombinujete, nezanechá mýdlovou pachuť, ale dá vyniknout zcela nové dimenzi chutí,“ uzavírá Vít Šír a nabízí několik vlastních receptů s levandulovým sirupem.

Recepty a nápady, kde levandulový sirup zazáří

1. Ledová káva s levandulí
Do sklenice s ledem nalijte dvojité espresso, přidejte 1–2 lžičky levandulového sirupu a zalijte studeným mlékem. Dobře promíchejte. Funguje skvěle s ovesným nebo mandlovým mlékem, kde se levandule krásně rozvine.

2. Levandulová limonáda s citronem a okurkou
Do karafy dejte pár plátků citronu, tenké plátky okurky a snítku čerstvé máty. Přidejte 2 lžíce levandulového sirupu, dolijte studenou perlivou vodou a podávejte s ledem. Osvěžující, elegantní a neotřelé.

3. Marináda na kuřecí maso
Smíchejte 3 lžíce levandulového sirupu, šťávu z půlky citronu, lžičku dijonské hořčice, olivový olej, špetku tymiánu a trochu soli. Touto směsí potřete kuřecí prsa nebo stehýnka a nechte marinovat 2–3 hodiny. Poté grilujte nebo pečte.

4. Panna cotta s levandulovým sirupem
Klasickou smetanovou panna cottu přelijte až po ztuhnutí sirupem. Můžete přidat čerstvé borůvky nebo pár jedlých kvítků levandule jako ozdobu. Výsledek je nejen krásný na pohled, ale i dokonale vyvážený chuťově.

5. Domácí levandulový nanuk
Smíchejte 200 ml kokosového mléka, 2 lžíce levandulového sirupu a šťávu z půlky citronu. Nalijte do forem na nanuky a nechte zmrazit přes noc. Jemná chuť, krásná barva a minimum práce.

6. Salátový dresink s překvapením
Do zálivky z olivového oleje, citronu a hořčice přidejte lžičku levandulového sirupu. Hodí se k letním salátům s kozím sýrem, jahodami nebo ořechy.