Zatímco sáček s listovým salátem může v regálu působit jako příklad zdravého rychlého řešení, realita mnohdy může ukrývat víc než jen zelené listy. Předbalené saláty bývají myté a balené ve vakuu, ale jak upozorňuje Darin Detwiler, profesor potravinářské politiky na Northeastern University a autor knihy o bezpečnosti potravin. „Zatímco spotřebitelé očekávají pohodlí a bezpečnost, realita je taková, že předem umytá balená zelenina zůstává jedním z nejrizikovějších produktů v obchodech s potravinami kvůli riziku kontaminace v celém dodavatelském řetězci.“
Problémem není jen samotná kontaminace. V mnoha případech lidé sáhnou po baleném salátu právě proto, že je označen jako „předmytý“ nebo dokonce „třikrát mytý“. To v lidech vzbuzuje falešný pocit bezpečí a hygieny. Jenže bakterie jako E. coli nebo Listeria jsou schopné přežít i průmyslové oplachování, upozorňuje článek v HuffPost.
„Když se podíváte na minulé epidemie, balené saláty byly hlavní příčinou onemocnění z potravin, přičemž některé epidemie vedly k hospitalizaci, selhání ledvin (hemolyticko-uremický syndrom) a dokonce ke smrti,“ řekl Detwiler.
Když potravina obsahuje hodně vlhkosti a zároveň se uzavře do plastového obalu, vzniká ideální prostředí pro růst bakterií. A ty se mohou rychle množit i v lednici.
Problém je ve vlhku, plastu i v čase
Listová zelenina je obecně velmi náchylná na kontaminaci, a to už od zeminy přes vodu až po manipulaci při sklizni. Jakmile je zabalena, stává se z ní ideální prostředí pro mikroorganismy. Podle této studie může Salmonella na povrchu baleného salátu nejen přežít, ale i vytvářet biofilm, což ztěžuje její odstranění běžným mytím.
„To, že je něco chlazené, ještě neznamená, že se bakterie nemnoží,“ potvrzuje i mikrobioložka Lenka Svobodová. „Listerie zvládá nižší teploty a v kombinaci s vlhkem v obalu se může její počet zvyšovat až do nebezpečné hladiny. Je to častější, než si lidé myslí.“
Nepřátelé z chladicího pultu
Zejména Listeria monocytogenes je v souvislosti s balenou zeleninou často zmiňována. Může být pro zdravého člověka neškodná, ale u těhotných, starších lidí a osob s oslabenou imunitou může způsobit vážné onemocnění. Listová zelenina patří mezi hlavní zdroje nákazy.
Znepokojivým případem byla i epidemie z roku 2016, kdy došlo ke stažení salátů Dole z amerického trhu poté, co se objevily stovky případů onemocnění způsobených listerií. „Takové případy nejsou výjimkou, ale reálným důsledkem kombinace nedostatečné hygieny a dlouhé trvanlivosti produktů,“ říká Svobodová.
Co tedy dělat, když salát v sáčku milujeme?
Znamená to, že bychom se měli baleným salátům úplně vyhýbat? Ne nutně. „Pokud už se rozhodnete pro balený salát, kontrolujte datum spotřeby, vybírejte sáčky bez nahromaděné vlhkosti a doma salát vždy znovu důkladně omyjte,“ radí nutriční specialistka Mgr. Kristýna Oboňová.
Podle ní se vyplatí preferovat čerstvý trh nebo farmářské trhy. „Kupte hlávku římského nebo ledového salátu, sami si ji natrhejte a properte. Ano, zabere to pár minut, ale máte jistotu. Navíc listová zelenina velmi dobře reaguje na skladování v suché utěrce nebo papíru a vydrží tak déle čerstvá.“
Salátové směsi v sáčku možná šetří čas, ale mohou být i zdrojem nežádoucích bakterií. Neznamená to, že bychom se jim měli vyhýbat za každou cenu. Ostatně v České republice existuje přísný systém kontroly kvality potravin a z nedávné doby není znám žádný případ otravy nebo onemocnění touto cestou, je ale třeba si uvědomit, že předmytí neznamená sterilitu. U balených potravin vždy hraje roli nejen samotný produkt, ale i způsob skladování, manipulace a doba, jakou tráví v obchodních regálech.
Odborníci se shodují, že pokud chcete saláty konzumovat pravidelně a bezpečně, čerstvé varianty z trhu nebo vlastnoručně připravené směsi jsou stále nejjistější cestou.