Zvyk připomínat si zemřelé vznikl už v raném středověku. Roku 998 jej zavedl benediktinský opat Odilo z Cluny, když vyhlásil 2. listopad dnem modliteb za duše v očistci. Z klášterů se tato myšlenka rychle rozšířila do celé Evropy. V českých zemích získal svátek i lidový rozměr – stal se dnem, kdy se lidé zastavili, navštívili hroby a sdíleli skromné jídlo, které mělo symbolický význam.
Jídlo jako součást rituálu
V Čechách i na Moravě se po staletí peklo „dušičkové pečivo“, nejčastěji z kynutého těsta s mákem a medem. Mák symbolizoval spánek a klid, med pak sladkost a naději na věčný život. Pečivo se rozdávalo chudým „za duše“, nebo se nechávalo přes noc na stole, aby se – podle víry – mohly duše zemřelých občerstvit.
V jižních Čechách se připravovaly malé koláčky s povidly nebo tvarohem, v Podkrkonoší se objevovaly bochánky se svíčkou uprostřed, která měla duším symbolicky svítit na cestu. Na Moravě se pekly rohlíčky nebo prstýnky, jejichž tvar – uzavřený kruh – představoval nekonečnost života.
Evropa vzpomíná po svém
Podobné tradice existují napříč kontinentem. V Polsku se peče Zaduszki, sladké houstičky s rozinkami a glazurou. V Rakousku a Německu připravují Seelenwecken – jemné rohlíky s citronovou kůrou a kardamomem. V Itálii se 2. listopadu prodává Pane dei Morti, tmavý chléb s ořechy, fíky a kakaem. Ve Francii se v pekařstvích objevuje Pain des morts, chléb s rozinkami a rumem, který se často podává po návratu z hřbitova s kávy.
Zajímavostí je, že i v anglosaském prostředí se kdysi pekly „Soul Cakes“, malé koláčky s křížkem, které se rozdávaly dětem a chudým. Odtud později vznikl zvyk souling, tedy koledování za zemřelé – předchůdce dnešního Halloweenu.
Symbolika podzimu na talíři
Dušičkové pečivo nebylo jediným pokrmem spojeným s tímto dnem. V mnoha regionech se připravovala jídla z plodů pozdního podzimu – jablka, ořechy, med, mák, sušené ovoce, chléb nebo mléko. V některých domácnostech se nechávalo jídlo přes noc na stole, jinde se nosilo na hřbitov jako tichá oběť.
V prvorepublikových kuchařkách se objevují i recepty na „buchty pro duše“ či „makové rohlíčky“. Často šlo o obyčejné těsto z mouky, másla, mléka a droždí, potřené medem a posypané mákem. Dnes tyto recepty znovu ožívají – pekárny a cukrárny v období Dušiček nabízejí makové a medové koláče, dýňové dezerty nebo jablečné záviny. Gastronomie se tak k tradicím vrací způsobem, který dává starým zvykům moderní podobu.
Regionální odlišnosti a zajímavosti
Na Valašsku se dušičkové rohlíčky spojovaly na koncích, aby vytvořily uzavřený kruh – symbol věčného života. Ve východních Čechách se zase pekly bochánky s křížem na vrchu, který měl chránit dům. V Brněnsku se rozdávaly koláčky dětem s poznámkou, že „každý kousek potěší jednu duši“. V Polsku bylo běžné nosit jídlo na hroby, zatímco v Rakousku se pečivo nechávalo přes noc na parapetu – pro duše, které se měly vrátit domů.
Historici připomínají, že Dušičky původně neměly být smutným dnem. Měly být chvílí ztišení, ale i vnitřního vyrovnání – tedy chvílí, kdy se připomíná, že život a smrt patří k sobě. A proto se rituály přirozeně spojovaly s jídlem.
Dušičkové recepty
Tradiční dušičky s mákem a medem
Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 60 g cukru, 60 g másla, 25 g droždí, 2 žloutky, špetka soli, med a mletý mák na dokončení.
Postup: Z části mléka, mouky a cukru připravte kvásek. Po vzejití přidejte zbytek surovin, vypracujte hladké těsto a nechte ho hodinu kynout. Vytvarujte malé bochánky, nechte dokynout a pečte při 180 °C dozlatova. Ještě teplé potřete medem a posypte mákem.
Koláče s povidly a ořechy
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 80 g másla, 1 vejce, 20 g droždí, 2 lžíce cukru, špetka soli, 250 g povidel, 80 g mletých ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžíce rumu.
Postup: Připravte kvásek, poté vypracujte těsto a nechte ho kynout. Vytvarujte koláčky, naplňte směsí povidel, ořechů, skořice a rumu. Pečte asi 20 minut při 180 °C.
Pečená jablka s mákem a medem
Ingredience: 4 velká jablka, 4 lžičky medu, 4 lžičky mletého máku, hrst rozinek, špetka skořice, trochu másla.
Postup: Z jablek vykrájejte jádřince, naplňte směsí máku, medu, rozinek a skořice, nahoru dejte kousek másla a pečte při 180 °C 25 minut. Podávejte teplé.
