„Tento typ přístroje nezahřívá potraviny rovnoměrně, takže je dobré některé potraviny chystat v tradičnějších spotřebičích,“ vysvětluje pro Good Housekeeping Kate Merknerová.
Z testů, které odborníci prováděli plyne, že suroviny, které jsou například obaleny v tempuře, nikdy nebudou tak chutné z horkovzdušné fritézy jako z pánve, nebo olejové fritézy. Pro tento typ přístroje se hodí potraviny obalené ve strouhance, případně jakékoliv drobence.
Některé přístroje tohoto typu mají tak režim pečení, jenže jemné dezerty, jakými je suflé, případně pudink, je lepší zapéct v troubě, kde je možnost ovládat teplo. Nedojde tak k vysušení těsta a výsledek bude nadmíru chutný.
Horkovzdušná fritéza měla být alternativou pro přípravu dortů. Jenže korpus z ní je nepropečený, ztrácí vláčnost a je tedy na okraji křupavý, což by piškot být za žádných okolností neměl. Pro pečení je fritéza vhodná, pokud chystáte cookies, bananabread, donuty, koláčky. Dbejte na to, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly, během pečení fritézu neotvírejte, prudké ochlazení těstu škodí. A tak i celkovému výsledku.
Chcete ve fritéze vyzkoušet recept, jehož součástí je zelenina: Pak ale vynechte lehké typy zeleniny, vybírejte si hutnější. Listový špenát například ne, květák ano. A tak by se dalo pokračovat. Z fritézy můžete mít například lilek stejně chutný jako z grilu, ale u jiného typu zeleniny se vám to podařit nemusí. Ideální je, když do přístroje budete vkládat jen zeleninu, která v něm nebude poletovat a ocitat se tak v různých tepelných zónách.
Plátek toastového chleba taktéž do tohoto typu fritézy nepatří. Je příliš lehký a cirkulace vzduchu by jej mohla zvednout, což by vedlo k tomu, že se opeče nerovnoměrně, nebo rovnou shoří. Toasty mají vlastní přístroj, který je součástí každé domácnosti, takže ho nechte připravovat v něm.
Někteří lidé se snaží v horkovzdušné fritéze ohřívat polévku. Což vede k tomu, že se rozstříkne všude. Tekutiny do fritézy nepatří také proto. Že mohou přístroj poškodit. Ohřívejte je proto na sporáku, v troubě nebo mikrovlnné troubě, horkovzdušnou fritézu nechte, aby vám sloužila jinak. V ní můžete, během ohřevu polévky na jiném spotřebiči, nechat zkaramelizovat zeleninu pro dozdobení. Následně pak budete mít večeři jako z michelinské restaurace.
Do horkovzdušné fritézy také nepatří těstoviny. Dokonce ani se skleničkou vody, která by jim měla dodat vlhkost, jak radí někteří tvůrci na sítích. Tekutina do horkovzdušné fritézy nepatří, suché potraviny se spálí. Nevěřte tedy všemu, co na sítích vidíte.
Nikdy nevěřte tomu, že vám horkovzdušná fritéza připraví dokonalý popcorn. Fritéza nikdy nedosáhne ideální teploty pro prasknutí kukuřičných jader. Ta se také mohou usadit v topném tělese fritézy a zničit ji. Případně zkratem vyhodit pojistky v celém bytě.
Novinka pro přípravu večeří je velmi oblíbená. Využívejte jí ale jen tehdy, kdy je to bezpečné a jídla z přístroje budou chutná, šťavnatá a připravovaná bez rizika.