Jakkoli se dnes mohou zdát jako sofistikovaná pochoutka, jejich původ je docela prostý. Poprvé se objevily v 10. nebo 11. století ve Walesu, kde byly původně připravovány jako jednoduché kynuté vdolky pro služebnictvo. Jenže, jak už to s dobrým jídlem bývá, netrvalo dlouho a krásná vůně muffinů přilákala pozornost i vyšších vrstev, které je začaly vyžadovat k čaji o páté. Do 18. století už se muffiny běžně prodávaly na anglických ulicích, přičemž prodejci je nosili na velkých dřevěných tácech zavěšených kolem krku.
Z Anglie se myšlenka muffinů dostala do Ameriky, kde pekař Samuel B. Thomas v 19. století přizpůsobil tradiční recept – britské muffiny obsahovaly kvasnice, ty americké pak prášek do pečiva. Výsledkem byl kyprý, nadýchaný dortík, jak ho známe dnes. Rozdíly mezi britskými a americkými muffiny přetrvávají dodnes – britská verze připomíná spíš ploché pečivo, zatímco ta americká je vysoká a podává se se sladkými nebo slanými přísadami.

Muffiny, jak je máme rádi
Na muffinovém světě je krásné to, že neexistují žádná striktní pravidla. Do těsta lze přidat prakticky cokoliv – čokoládu, borůvky, ořechy, med, nebo dokonce slaninu a sýr. Sladké i slané verze si našly své místo na stolech po celém světě a obliba muffinů rozhodně neklesá.
A pokud si chcete dnešní svátek užít naplno, není nic jednoduššího než si doma upéct vlastní várku. Blueberry muffiny, čokoládové s kousky hořké čokolády, nebo kukuřičné s trochou medu? Fantazii se meze nekladou. Dnešní den je jako stvořený k tomu, abychom si připomněli, že radost se někdy ukrývá v těch nejmenších věcech – třeba v malém nadýchaném koláčku, který dokáže rozveselit každé ráno.

Nejdražší, největší a nejdivnější i nejrychleji snědený aneb Muffinová NEJ
Muffiny, ačkoliv se zdají být skromným pečivem, mají ve světě gurmánství své nezapomenutelné chvíle. Od těch nejdražších, které byste si možná raději vystavili na poličku, než je snědli, až po ty nejzvláštnější kombinace chutí, které by vám asi nikdy nenapadly. Pojďme se ponořit do světa muffinových „nej“.
Nejdražší muffin na světě? Ano, a nebyl pro každého!
Pokud jste si kdy mysleli, že muffin je pouze levné pečivo ke kávě, britská luxusní pekárna Lindeth Howe Country House Hotel vám tento dojem rychle vyvrátí. V roce 2011 zde šéfkuchař Marc Guibert vytvořil muffin v hodnotě neuvěřitelných 1 000 liber (tehdy zhruba 30 000 Kč). A nebyl to jen tak ledajaký muffin. Tento kousek byl vyroben z čokolády Grand Cru z Madagaskaru, jedlého zlata, prvotřídního kaviáru a šampaňského značky Dom Pérignon. Vrcholným prvkem byla luxusní lanýžová poleva. A kdo by si snad myslel, že si na něj může jen tak zajít do pekárny, ten se mýlí – tento muffin se musel objednat dva týdny dopředu.
Největší muffin na světě? Obr, který potřeboval vlastní jeřáb
Když se v roce 2015 v USA rozhodli upéct největší muffin na světě, nikdo nečekal, že váha výsledného kolosu přesáhne 146 kg. Muffin byl upečen v rámci festivalu Sunshine State Eggfest na Floridě a celý proces pečení trval 6 hodin. Místo běžné muffinové formy museli pekaři použít speciální kovovou konstrukci, aby těsto vůbec udrželo svůj tvar.
Muffin pokrytý 24karátovým zlatem? Ano, prosím!
Pokud se někdy ocitnete v Dubaji, domově těch nejokázalejších kulinářských výtvorů, neměli byste minout Bloomsbury’s Café. Tato kavárna je proslulá svými luxusními dezerty, ale jejich zlatý „Golden Phoenix Muffin“ se stal opravdovou legendou. Tento muffin je pokryt jedlými zlatými plátky, ozdoben ručně vyráběnou čokoládou a servírován na stříbrném podnosu s lžičkou z pravého zlata. Cena? Přibližně 1 000 dolarů za kus!
Nejdivnější muffin na světě? Tohle by vás možná ani nenapadlo
Zatímco borůvkové, čokoládové nebo banánové muffiny nikoho nepřekvapí, svět pekařů občas přinese kombinace, které spíše šokují. V Japonsku je například velmi populární muffin s chobotnicí a mořskými řasami, zatímco v Kanadě si oblíbili muffiny s slaným máslem a kousky slaniny. Věděli jste ale, že v některých zemích se pečou i hmyzí muffiny? Ano, proteinová moučka ze sušených cvrčků dodává těstu vysoký obsah bílkovin – údajně skvělá volba pro sportovce!
A co muffinová rychlost? Nejrychleji snědený muffin na světě
Pro milovníky rychlojedů tu máme zajímavý rekord: V roce 2014 v Londýně padl neuvěřitelný čas – soutěžící snědl tři velké muffiny za 27 sekund. To znamená, že jeden muffin zvládl za necelých 9 vteřin. Tak co, troufli byste si?