V současné době se v mlékárně nadnárodní francouzské společnosti Savencia v Hesově nedaleko Přibyslavi zpracovává denně 240 000 litrů mléka, z toho výraznou část tvoří surovina právě pro výrobu Pribináčků. Mlékárna je přitom schopna naplnit 280 kelímků Pribináčku za minutu, roční produkce přitom činí 4 800 tun.

Pribináček vznikl krátce po druhé světové válce jako reakce na potřebu kvalitní dětské výživy. Kombinace tvarohu a smetany vytvořila chutný a výživný produkt, který si děti rychle oblíbily. Mezi předchůdce Pribináčku, které byly také vyvinuty v přibyslavské mlékárně, patřily přitom výrobky s názvy jako Eva, Bivoj, Mocca či Perla, souboj o místo na trhu ale nakonec vyhrál Pribináček, tehdy ještě se známým sloganem „Pramen zdraví z Posázaví“. Ten však již v současné době spotřebitelé na kelímku nenajdou, důvodem je podle výrobce povinnost uvádět na obalech potravinářských produktů množství údajů, kvůli nimž se už slogan na obal nevejde.

V současné době patří Pribináček mezi nejprodávanější mléčné dezerty a jen za první polovinu letošního roku vzrostl jeho prodej o 1,9 procenta. Na Slovensku jde přitom ve své kategorii o vůbec nejprodávanější produkt, export do dalších zemí ale prakticky neexistuje. To je dáno zejména skutečností, že „sladký tvaroh“ není v EU vůbec znám, chuť, složení a konzistence Pribináčku z něj ale na druhou stranu dělá jedinečný produkt, který nemá jinde ve světě a Evropě obdoby. Mimo jiné i proto, že na rozdíl od jiných tvarohových krémů, které mají obsah sušiny kolem 30 procent, obsahuje Pribináček 37 až 38 procent sušiny.

Příchutě se rozmnožily

Pribináček se vyrábí v několika různých variantách, aktuálně především s příchutí vanilky, kakaa či jablka, přičemž nejprodávanější je Pribináček vanilka. V předlistopadovém období, na konci 50. let minulého století, měl nicméně Pribináček až 16 příchutí, sezónně se některé z nich ale objevují i v současné době, například banán nebo jahoda. Za pozornost stojí také pětikilogramové balení tohoto produktu určené především pro potřeby gastronomie a školních jídelen. Pro spotřebitele je pak zřejmě nejdůležitější skutečnost, že dnešní Pribináček má trvanlivost více než jeden měsíc, zatímco trvanlivost předlistopadových Pribináčků činila zhruba dva dny. To je dáno využitím moderních technologií, především pak termizací, což byla a je v historii Pribináčku prakticky jediná zásadní změna při jeho výrobě.

V přibyslavském závodě Savencia Fromage & Dairy společnosti Savencia se vyrábí také další známé české produkty, jako jsou Lučina, Král Sýrů a Sedlčanský Hermelín.