Dokážete si představit guacamole bez avokáda? Nebo bez limetky? Každá ze surovin může být nahrazena, jak dokázal renomovaná šéfkuchař během show Guacamole bez avokáda, Santiago Lastra, v rodném Mexiku. Nahradil hlavní přísady fazolemi edamame, konopnými semeny, angreštovou šťávou, dalšími přísadami – a nikdo rozdíl nepoznal. Konec konců tento trend rezonuje sítěmi a recept najdete třeba zde.

Jak kuchař vysvětluje, jeho technika zpracování a přípravy potravin není nijak nová. „Uvědomuji si sice, že jsem vyslancem své země, na druhou stranu byly doby, kdy nebylo běžné získat všechny suroviny, takže se používaly lokální. Svět nefungoval tak, jako dnes, takže na mé technice není nic nového,“ prohlásil na síti Instagram.

K tomuto trendu dokonce existuje zpráva Unilever Foods. Jejich průvodce pro šéfkuchaře i vedoucí kuchyní vede k jasným cílům. Zcela bezprizorní je omezit plýtvání, snížit náklady, navýšit udržitelnost, inovovat standardní způsoby a zvýšit radost z konzumace potravin u cílových spotřebitelů. Jaké jsou tedy makro trendy pro stravování v budoucnosti?

Street Food vystřídá Fine dinning

Na jídelním lístku se začne scházet migrace a adaptace. To znamená, že dochází k přirozené fúzi, která vzniká mícháním kultur ve velkých městech i komunitách. Odborníci se shodují na tom, že tento styl může být obohacující, pokud dojde k zachování autenticity. Během konference tak hosté mohli ochutnat ramen s holandskou omáčkou. Nebo smažené kuře na wafli. Takzvaná kuchyně bez hranic ale není jen o surovinách. Je to vyprávění příběhu, který nabízí variantu jak upravit stávající recepty tak, aby konvenovali všem strávníkům.

Je zřejmé, že rychlé občerstvení bude stále častější formou stravování. Málokdo totiž bude mít čas a peníze na fine dining. Pouliční jídlo bude získávat na kvalitě, stačí jen, aby zkušení kuchaři vnesli své vědomosti na ulici. A jejich klienti je budou milovat. Street food Couture se stane variantou pro skvělou kuchyni a její novou perspektivu v globálním pohledu. Neformální formáty jsou stále žádanější a forma stravování bude tímto trendem také zasažena. Proto je třeba se na něj připravit.

Návrat ke kořenům bude řídit AI

Kulinářské kořeny – kvůli inovacím není třeba na ně zapomínat. Mají význam, posilují paměť, ukotvují lidstvo. V globální společnosti se často ztrácí rodinné i národní recepty, jsou vyměněny za fastfood neurčitého typu. Tak to ale být nemusí, stačí, když své profesní kořeny budou kuchaři replikovat s jediným cílem. Obohatit světovou kuchyni. Navíc návrat ke kořenům je krokem k udržitelnosti, Místní a globální nemusí být v rozporu, stačí jen zaměřit se na úhel pohledu. Jídlo bylo je, a bude, citovým spojením mezi lidmi, rodinami i národy, proto je třeba vytvářet příběhy, které osloví ostatní. Příběhy, které vy konzumujete, kuchař s láskou připravuje.

Dojde též k personalizaci stravy – nejde o nic nového, ale tento trend bude stále častější. Umělá inteligence by v budoucnu mohla znát vaše chutě, zdravotní stav, možnosti. A na základě toho vám vytvářet personalizovaný jídelníček tak, aby jídlo pro vás bylo potěšením. Zdravou radostí, se kterou si nemusíte komplikovat život. Zejména gen Z očekává interakci, takže pro ně bude personalizace menu skvělou volbou.

Budoucnost nespočívá v dodržování tradic. Stravování se bude přesouvat z jídelen a restaurací na ulici, stále více budou kladeny požadavky na komunikaci s kuchařem. Inovace budou velké, praktické i důkladné. Což ale neznamená, že už si nikdy nedáte svíčkovou nebo oblíbený dezert od babičky. Jen to bude za jiných podmínek a nejspíš bude, s ohledem na inovativní styl konzumace, jinak vypadat.

Zdroj: Autorský text