Začněme u jména. „Hamburger“ nemá s šunkou (anglicky ham) společného zhola nic, ačkoli si to dodnes myslí spousta lidí. Pochází totiž z německého města Hamburg. Právě z těchto míst v 19. století odplouvaly lodě plné lidí, kteří se vydávali za oceán hledat nový život. S sebou si brali nejen sny, ale i chutě – a jednou z těch, co připlula až do Ameriky, byl takzvaný Hamburg steak. Jemně nasekané hovězí maso, vonící po cibuli a čerstvě namletém pepři, servírované jednoduše – buď s bramborem, nebo s krajícem chleba.
Kuchařský historik Andrew F. Smith, autor knihy Hamburger: A Global History (2008), tvrdí, že právě Hamburg steak se stal základem dnešního hamburgeru. A že americký přerod přišel jako důsledek potřeby nabídnout jídlo „do ruky“ – pro dělníky, pro spěchající, pro moderní dobu. Nikoli z kulinářského snobismu, ale z praktického uvažování.
Kdo vložil maso do housky?

Tady začíná ta nejšťavnatější část. O to, kdo jako první položil maso mezi dvě půlky housky, se vedou spory, které se svou zarputilostí blíží těm o původ svíčkové. Některé zdroje přisuzují prvenství Charlie Nagreenovi z Wisconsinu, který už v roce 1885 údajně servíroval mleté maso mezi krajíce chleba na místním veletrhu. Jiní dávají přednost bratrům Menchesovým z Ohia, kteří prý v tomtéž roce začali podávat něco podobného na Erie County Fair. A nechybí ani verze z Texasu nebo Oklahomy. Fakta se rozpíjejí jako omáčka z BBQ burgeru, jisté ale je, že na přelomu století už byl hamburger na amerických jídelních lístcích realitou.
První, kdo si dal práci s jeho oficiálním uvedením na scénu, byl Louis Lassen z Connecticutu. V roce 1900 otevřel malý podnik Louis’ Lunch, kde podával mleté hovězí maso mezi dvěma toastovými krajíci – a říkal tomu hamburger. Podle Library of Congress to byl právě on, kdo „vynalezl“ hamburger v podobě, jakou dnes známe. Podnik ostatně existuje dodnes, jen bez kečupu – ten vám tam odmítnou dát, protože „kazí chuť masa“.
Zdroj: Autorský text, Burger in the Square, Medium, Passionate Foodie