Nenucená procházka po jídle spojená s přirozeným únikem plynů má opravdu reálné zdravotní přínosy. Ne nadarmo se traduje, že jeden prd je lepší než tisíc doktorů.
Odborníci skutečně podle Huffington Post potvrzují, že chůze po jídle výrazně pomáhá trávení, snižuje nadýmání a podporuje i psychickou pohodu. A to potvrzují i sociální sítě, na nichž kombinace pohybu, humoru a upřímnosti dělá z nového trendu populární hit. Mnoho kultur po celém světě praktikuje procházky po večeři již po staletí, uvedla gastroenteroložka Lisa Ganjhu. V Itálii se procházka po jídle nazývá la passeggiata, v Řecku se nazývá volta a v Indii shatpavali.
Termín „fart walks“, tedy volně přeloženo jako „procházky pro úlevu střev“, se poprvé objevil na TikToku díky wellness influencelce Marilyn Smith. Ta se se světem podělila o to, že ona a její manžel pravidelně chodí po večeři na procházku s jediným cílem – uvolnit tlak a podpořit trávení. Video rychle obletělo svět a získalo si podporu tisíců diváků, kteří přiznali, že právě procházka je pro ně ideální cestou k úlevě.
Proč se po jídle cítíme nafouklí?
Kombinace objemného jídla, špatného držení těla a velmi často i sedavého způsobu života může vést ke zpomalenému trávení a nahromadění plynů ve střevech. Tyto plyny se tvoří přirozeně při fermentaci nestrávených sacharidů bakteriemi v tlustém střevě.
U některých lidí, zvláště těch s poruchou trávení, např. trpících syndromem dráždivého tračníku, intolerancí laktózy a dalšími potížemi, je pak tvorba plynů výraznější.
„Nadýmání je běžným jevem a většinou není známkou závažného onemocnění,“ říká lékař Karel Vlasák. „Velký vliv ale hraje skladba jídelníčku a pohyb. Pacientům často doporučujeme krátkou chůzi po jídle.“
Co přesně trávicí procházka znamená?
Ačkoli původ výrazu pochází z internetového prostředí, koncept tohoto zvyku není ničím novým. Jak jsme zmínili, vědomě jej využívali už naši prarodiče. Jde o lehkou chůzi po jídle, kdy dochází k uvolňování přebytečných plynů. Chůze přirozeně stimuluje motilitu střev, a tím pomáhá jejich vyprázdnění. Právě to přináší úlevu od nepříjemného tlaku a nafouknutí.
Magazín HuffPost oslovil gastroenterology a zeptal se jich na jejich názor. „Jakákoli činnost, která pomáhá přirozeně vylučovat plyny – jako je chůze – je dobrým způsobem, jak podpořit zdravé vyprazdňování střev,“ řekl Dr. Gulchin Ergun, gastroenterolog z Houston Methodist.
Různé odborné články ukazují, že chůze po jídle, třeba i jen 15minutová, zlepšuje nejen trávení, ale také kontrolu hladiny glukózy v krvi u pacientů s diabetem 2. typu. Podle doktora Davida Clarka, internisty a gastroenterologa, pohyb zabraňuje prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi a reguluje hladinu inzulínu v těle.
Jak chůze ovlivňuje trávení?
Mechanismus je jednoduchý. Jemné houpání orgánů v břišní dutině při chůzi napomáhá mechanickému pohybu potravy ve střevech, stimuluje tzv. peristaltiku. Výsledkem je rychlejší průchod obsahu střevem a tedy i kratší doba kontaktu s plynotvornými bakteriemi.
„Pohyb po jídle aktivuje parasympatikus, tedy část nervového systému odpovědnou za trávení,“ vysvětluje nutriční terapeutka Kristýna Lechnerová. „Navíc snižuje pravděpodobnost refluxu a pocitu těžkého žaludku.“
Dle mnoha článků pak chůze po jídle snižuje objem střevního plynu a zlepšuje subjektivní vnímání komfortu u lidí trpících nadýmáním.
Proč se za trávicí procházku nestydět?
Slovo „fart“ je v angličtině vtipné, ale jde o přirozený proces trávení. Podle odborníků je normální uvolnit střevní plyn 10 až 20krát denně. Zadržování plynu vede k nadýmání, bolesti břicha a může dokonce ovlivnit dýchání nebo srdeční rytmus u citlivějších jedinců.
„Mnoho lidí se stydí za své tělesné procesy, přitom jsou zcela přirozené,“ říká Lechnerová. „Procházka po jídle umožňuje lidem spojit péči o zdraví s uvolněním, nejen tělesným, ale i mentálním.“
- Co jíst, když se nechcete nafouknout?
- Aby ale podobná procházka nebyla nutností po každém jídle, je dobré dbát i na skladbu stravy. Mezi typické viníky nadýmání patří:
• luštěniny, květák, brokolice a zelí – obsahují nestravitelné oligosacharidy
• sycené nápoje a umělá sladidla
• rafinované cukry a tučná jídla, která zpomalují trávení
Naopak potraviny, které trávení podporují, zahrnují fermentované výrobky (kefír, kimchi), zázvor, máta, fenykl nebo banány. „Pokud víte, že jdete na větší oběd, nezačínejte s tučnými předkrmy, ale dejte přednost něčemu lehčímu, co nezatíží žaludek,“ doporučuje Lechnerová.
Pomalá chůze, velká úleva
Trávicí procházka tedy není vtip, ale přirozený způsob, jak pomoci tělu vyrovnat se s trávením. Zvlášť v době, kdy často jíme ve stresu, ve spěchu a bez pohybu. Myslete na to nejen o víkendu a nemusíte hned ujít deset kilometrů. Pravidelná chůze po jídle, ideálně na čerstvém vzduchu, může být pro naše tělo i mysl velmi prospěšná. Nejde jen o úlevu od nadýmání, ale i o lepší trávení, vyrovnanější psychiku a chvilku klidu, která v dnešním uspěchaném světě chybí.