Konkrétně byla problémová zásilka o váze přes 12 tun, konkrétně šarže označená jako LOT: 795, putovala do Česka skrze firmu JH MACHINE s.r.o. A kdyby nebylo kontrolního místa v Rudné, skončily by patrně v běžné tržní síti.

Aflatoxiny jsou produktem metabolismu plísní rodů Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) je klasifikuje jako jedny z nejvíce karcinogenních látek v potravinách. A i když jde o problém starý jako samotný mezinárodní obchod, v posledních měsících jako by se frekvence aflatoxinových „nálezů“ nebezpečně zahušťovala.

Stačí se podívat na záznamy z evropského systému rychlého varování RASFF. Jen za poslední tři měsíce figurovaly v systému stovky tun kontaminovaných skořápkových plodů. Pistácie z Turecka, mandle ze Spojených států, lískové ořechy z Gruzie – každý případ má jiného dovozce, jinou šarži a jiný směr toku, ale společného jmenovatele: nadlimitní obsah aflatoxinů.

Zvláštní režim zesílené kontroly pro pistácie z Íránu, který EU zavedla již před více než deseti lety, tak rozhodně není zbytečnou formalitou. „Země jako Írán nebo Turecko jsou kvůli klimatu a způsobu skladování plodů vysoce rizikové. Teploty, vlhkost, nedostatečné větrání – to vše přispívá k rozvoji plísní ještě před zpracováním,“ upozornili inspektoři.

 

Nejde však jen o pistácie. V roce 2023 musela inspekce zadržet šarži mandlí ze Spojených států s trojnásobným obsahem aflatoxinu B1. A mrazivým paradoxem je, že právě tyto mandle mířily do výrobků určených dětem – konkrétně do cereálních směsí pro školní stravování.

V roce 2022 zadržela německá kontrolní stanice na letišti v Lipsku dokonce zásilku para ořechů z Bolívie, které obsahovaly tak vysokou koncentraci mykotoxinů, že byly klasifikovány jako nebezpečný odpad. Tyto ořechy byly následně sledovány v rámci RASFF i na území České republiky.

Potíž je v tom, že běžný spotřebitel nemá šanci kontaminaci odhalit. Aflatoxiny jsou bez chuti, bez zápachu a zůstávají stabilní i při vysokých teplotách – tedy i po pražení. V praxi to znamená, že vizuálně vypadající „v pořádku“ oříšek může být toxický.

Zdroj: Autorský text, informace od Státní zemědělské a Potravinářské inspekce