Iced Tea nemá společného nic ani s nápoji prodávané v běžné tržní síti pod označením Ice tea. Zatímco tradiční iced tea je nápoj připravovaný z kvalitního sypaného nebo porcovaného čaje, většina lahvových nápojů prodávaných v tuzemsku pod označením „ledový čaj“ či „ice tea“ je zcela odlišného charakteru.
Spotřebitelský test serveru iDNES z roku 2018 ukázal, že řada běžně prodávaných ledových čajů obsahuje méně než 3 % skutečného čajového extraktu – a naopak až 17 kostek cukru na litr. „Zatímco výrobci často sázejí na výrazné ovocné příchutě, samotný podíl čaje bývá velmi nízký. Spotřebitel tak spíš pije sladký nápoj s aromatem, než opravdový čajový nálev,“ shrnul tehdy redaktor Jan Sůra ve výsledcích testu.
Přesto se situace zvolna mění. S rostoucím zájmem o kvalitu, nižší obsah cukru a transparentní složení přichází i na český trh nové značky, které připravují opravdový iced tea – tedy louhují čaj, přidávají citron, mátu, grep či med a následně chladí. Některé kavárny a bistra už dnes nabízejí domácí varianty, které se blíží svému americkému vzoru.
Zdroj: Autorský text, iDnes, Coffee Distributing
Když dva dělají totéž…?
V angličtině je rozdíl mezi „ice tea“ a „iced tea“ naprosto konkrétní. Iced tea znamená, že byl čaj uvařen horkou vodou a následně zchlazen – typicky přelitím přes kostky ledu. Naproti tomu ice tea může odkazovat na studeně louhovaný čaj, tzv. cold brew – metoda u nás téměř neznámá. V psané angličtině se používá téměř výhradně „iced tea“, protože reflektuje gramatickou přesnost (čaj, který byl „iced“ – tedy zledován).