Věděli jste, že pravidelná snídaně je spojována se zlepšením kognitivních funkcí, stabilní hladinou krevního cukru a nižším rizikem metabolických poruch? Potvrdily to četné výzkumy. Podle nich kvalitní snídaně s vyváženým poměrem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny navíc napomáhá pocitu sytosti a zabraňuje neovladatelné chuti na sladké v průběhu dne. Journal of the American College of Cardiology dokonce přinesla zprávu o tom, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají nižší riziko srdečních onemocnění.

A protože víkendová snídaně nemusí být jen o nutričních hodnotách, ale také o radosti a pohodě, dovolíme si občas trochu zahřešit – přece jen je důležité jíst nejen zdravě, ale také s potěšením. Proto se připravte na snídaně, které jsou nejen chutné, ale i výjimečné.

1. Francouzský toast se skořicí a javorovým sirupem – sladká klasika

Co budete potřebovat:

  • 2 plátky toastového chleba
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžičku skořice
  • Máslo na smažení
  • Javorový sirup a moučkový cukr na ozdobu

Postup: Vejce rozšlehejte s mlékem, vanilkovým cukrem a skořicí. Plátky chleba namočte a opečte na másle dozlatova. Podávejte s javorovým sirupem a posypané moučkovým cukrem.

 

2. Croissanty s domácí malinovou marmeládou a šampaňským – francouzská elegance

Co budete potřebovat:

  • 2 máslové croissanty
  • Domácí nebo kvalitní malinovou marmeládu
  • Sklenku prosecca nebo mimózu (pomerančový džus + prosecco)

Postup: Croissanty ohřejte v troubě nebo na suché pánvi, aby byly křupavé. Namažte je marmeládou a podávejte se sklenkou šumivého nápoje.

 

3. Palačinky s mascarpone a karamelizovanými banány – trochu dekadence neuškodí

Co budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • Máslo na smažení
  • 100 g mascarpone
  • 2 banány
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíci rumu (volitelné)

Postup: Z mouky, mléka a vajec připravte těsto a usmažte tenké palačinky. Banány nakrájejte a na másle osmahněte s cukrem a rumem. Palačinky naplňte mascarpone a ozdobte karamelizovanými banány.

 

A co dál?

4. Avokádový toast s vejcem a parmezánem – moderní klasika

Postup: Avokádo rozmačkejte s citronovou šťávou, osolte, opepřete a namažte na opečený chléb. Nahoru dejte vejce a posypte parmezánem.

5. Pečené ovesné vločky s jablky, skořicí a pekanovými ořechy – zdravý start dne

Postup: Smíchejte vločky s nastrouhaným jablkem, skořicí a javorovým sirupem. Pečte 20 minut na 180 °C a podávejte s ořechy.

6. Italské bruschetty s ricottou a medem – jednoduchost, která ohromí

Postup: Chléb opečte, namažte ricottou, zakápněte medem a posypte tymiánem.

7. Holandské vafle s oříškovým máslem a čokoládou – křupavá dokonalost

Postup: Z mouky, mléka, vajec a cukru připravte těsto a upečte vafle. Potřete oříškovým máslem a přelijte čokoládou.

8. Omeleta s houbami a sýrem – snídaně šampionů

Postup: Houby osmahněte na másle, přidejte vejce a nakonec sýr.

9. Domácí granola s jogurtem a ovocem – křupavá energie

Postup: Smíchejte vločky s medem a ořechy, pečte 15 minut na 180 °C. Podávejte s jogurtem a ovocem.

10. Anglická snídaně s fazolemi a slaninou – vydatná klasika

Postup: Slaninu opečte dokřupava, přidejte vejce a servírujte s fazolemi a toastem.