Věděli jste, že pravidelná snídaně je spojována se zlepšením kognitivních funkcí, stabilní hladinou krevního cukru a nižším rizikem metabolických poruch? Potvrdily to četné výzkumy. Podle nich kvalitní snídaně s vyváženým poměrem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny navíc napomáhá pocitu sytosti a zabraňuje neovladatelné chuti na sladké v průběhu dne. Journal of the American College of Cardiology dokonce přinesla zprávu o tom, že lidé, kteří pravidelně snídají, mají nižší riziko srdečních onemocnění.
A protože víkendová snídaně nemusí být jen o nutričních hodnotách, ale také o radosti a pohodě, dovolíme si občas trochu zahřešit – přece jen je důležité jíst nejen zdravě, ale také s potěšením. Proto se připravte na snídaně, které jsou nejen chutné, ale i výjimečné.
1. Francouzský toast se skořicí a javorovým sirupem – sladká klasika
Co budete potřebovat:
- 2 plátky toastového chleba
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 1 lžičku skořice
- Máslo na smažení
- Javorový sirup a moučkový cukr na ozdobu
Postup: Vejce rozšlehejte s mlékem, vanilkovým cukrem a skořicí. Plátky chleba namočte a opečte na másle dozlatova. Podávejte s javorovým sirupem a posypané moučkovým cukrem.


2. Croissanty s domácí malinovou marmeládou a šampaňským – francouzská elegance
Co budete potřebovat:
- 2 máslové croissanty
- Domácí nebo kvalitní malinovou marmeládu
- Sklenku prosecca nebo mimózu (pomerančový džus + prosecco)
Postup: Croissanty ohřejte v troubě nebo na suché pánvi, aby byly křupavé. Namažte je marmeládou a podávejte se sklenkou šumivého nápoje.

3. Palačinky s mascarpone a karamelizovanými banány – trochu dekadence neuškodí

Co budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- Máslo na smažení
- 100 g mascarpone
- 2 banány
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíci rumu (volitelné)
Postup: Z mouky, mléka a vajec připravte těsto a usmažte tenké palačinky. Banány nakrájejte a na másle osmahněte s cukrem a rumem. Palačinky naplňte mascarpone a ozdobte karamelizovanými banány.

A co dál?
4. Avokádový toast s vejcem a parmezánem – moderní klasika
Postup: Avokádo rozmačkejte s citronovou šťávou, osolte, opepřete a namažte na opečený chléb. Nahoru dejte vejce a posypte parmezánem.
5. Pečené ovesné vločky s jablky, skořicí a pekanovými ořechy – zdravý start dne

Postup: Smíchejte vločky s nastrouhaným jablkem, skořicí a javorovým sirupem. Pečte 20 minut na 180 °C a podávejte s ořechy.
6. Italské bruschetty s ricottou a medem – jednoduchost, která ohromí
Postup: Chléb opečte, namažte ricottou, zakápněte medem a posypte tymiánem.
7. Holandské vafle s oříškovým máslem a čokoládou – křupavá dokonalost
Postup: Z mouky, mléka, vajec a cukru připravte těsto a upečte vafle. Potřete oříškovým máslem a přelijte čokoládou.
8. Omeleta s houbami a sýrem – snídaně šampionů
Postup: Houby osmahněte na másle, přidejte vejce a nakonec sýr.
9. Domácí granola s jogurtem a ovocem – křupavá energie

Postup: Smíchejte vločky s medem a ořechy, pečte 15 minut na 180 °C. Podávejte s jogurtem a ovocem.
10. Anglická snídaně s fazolemi a slaninou – vydatná klasika
Postup: Slaninu opečte dokřupava, přidejte vejce a servírujte s fazolemi a toastem.