Přivítejte hosty výběrem pokrmů z různých koutů světa. Nechte je ochutnat Japonsko v podobě mini sushi burgerů, které jsou nejen efektní, ale i překvapivě jednoduché na přípravu. Začněte s uvařenou rýží, kterou dochutíte rýžovým octem. Navlhčenými rukama vytvarujte malé rýžové kopečky, které budou tvořit „housky“. Mezi dva takové kopečky vložte plátek lososa, okurku či avokádo a proužek nori řasy. Celek podržte pohromadě pomocí špejle a servírujte s trochou sojové omáčky. Ani zde nezapomeňte na wasabi.
A co třeba Mexiko? Připravte malé tacos. Stačí si pořídit malé kukuřičné placky, naplnit je směsí mletého hovězího masa, pikantní rajčatovou salsou a zakysanou smetanou. Maso osmahněte na pánvi s kořením (paprika, kmín, chilli), přidejte rajčata a krátce povařte. Pak už jen naplňte placky a ozdobte čerstvým koriandrem.
Jedlé umění na stole
Když jídlo vypadá jako umělecké dílo, hosté po něm sáhnou dřív, než stihnete cokoli říct. Ovoce a zelenina mohou být hvězdou vašeho stolu, pokud je správně upravíte. Například vytvořte z nakrájeného ovoce kytici. Stačí na špejle napíchnout kousky melounu, ananasu a hroznového vína, vše naaranžovat do vázy a výsledek je ohromující.
Sýrové desky můžete proměnit v jedlé obrazy. Na prkénko naaranžujte plátky různých druhů sýrů, doplňte je o uzeniny, ořechy a třeba fíky. Dbejte na kontrast barev – sýr s modrou plísní vedle červeného hroznového vína vypadá fantasticky.
Domácí street food pro každého
Mini hotdogy nebo burgery mají tu výhodu, že je snadno připravíte a každý si je oblíbí. Na hotdogy stačí menší rohlíky, které rozpůlíte, vložíte opečený párek a doplníte karamelizovanou cibulkou. Na pánev dejte trochu másla, na něm osmažte na plátky nakrájenou cibuli s cukrem a trochou balzamikového octa. Výsledek je sladký, voňavý a perfektně doplní šťavnatý párek.
Mini burgery připravíte z malých housek, které naplníte plátky opečeného hovězího masa, listem salátu, plátkem rajčete a majonézou. Maso vytvarujte do malých plátků, osolte a opepřete, opékejte na pánvi asi dvě minuty z každé strany. Hotové burgery spojte párátkem a podávejte.
Zázrak molekulární kuchyně
Nebojte se experimentovat a ozvláštněte večer malým překvapením. Ovocné kaviáry vytvoříte pomocí alginátu sodného (seženete v obchodech pro kuchaře). Smíchejte ovocnou šťávu s alginátem a po kapkách ji nakapejte do misky s roztokem chloridu vápenatého. Kapky okamžitě vytvoří malé kuličky, které vypadají jako kaviár, ale chutnají jako ovoce. Takový detail udělá z vašeho pohoštění nezapomenutelný zážitek.
Cheesecake, jak jej neznáte
Pokud si chcete pohrát i se sladkou tečkou, zkuste slaný cheesecake. Základ vytvoříte z rozmixovaných slaných sušenek a másla, které vtlačíte na dno formy. Na krém smíchejte mascarpone, parmazán a smetanu, dochuťte solí a pepřem a vše zapečte v troubě na 150 °C asi 45 minut. Ozdobte fíkovým džemem nebo čerstvými fíky a podávejte jako netradiční lahůdku.