O podzimním víkendovém ránu mají české lesy často podobnou atmosféru jako fotbalový stadion při derby. Parkoviště u lesů a na okraji lesních cest praskají ve švech, lidé se vybavují košíky, noži a v poslední době i aplikacemi na určování druhů hub a vyrážejí za houbovým zlatem.
Statistiky potvrzují, že houbaření je skutečně fenomén. Podle průzkumu, o němž hovoří na svých stránkách web Českého rozhlasu, chodí do lesa na houby až 70 % Čechů alespoň jednou ročně. To je sedm lidí z deseti, díky čemuž jsme jedním z nejvíce houby milujících národů na světě.
Houby jsou nutriční poklad
Huby jsou cenné, protože obsahují málo kalorií, hodně vlákniny, vitaminy skupiny B a minerály jako selen, měď či draslík. Studie ukázala, že například lišky nebo hřiby jsou významným zdrojem antioxidantů, které snižují oxidační stres v těle.
„Houby jsou ideální součást jídelníčku při redukci váhy a funguji i jako prevence civilizačních chorob. Díky obsahu beta-glukanů mohou také podporovat imunitní systém, mají v sobě i hodně vody a jsou chutné,“ vysvětluje nutriční specialistka a mykoložka Klára Navarská.
České šílenství jménem houbaření
Nejsme v tom ale v Evropě sami. Některé země dokonce sběr hub omezují. Například v Německu nebo Rakousku si můžete nasbírat jen jeden až dva kilogramy hub denně, ve Švýcarsku potřebujete povolenku a v Nizozemsku je houbaření dokonce zakázáno. Jsme šťastní, protože můžeme sbírat bez omezení. Což je ostatně vidět i na sociálních sítích, kde se už od léta mnoho lidí chlubí svými úlovky a na podzim zaplavují Instagram fotky plných košíků, které se staly jakýmsi měřítkem úspěchu.
Vypadá to jako nepsaná národní soutěž: Kdo má většího praváka, ten vyhrál. Přitom lidé v mnoha jiných zemích vůbec nechápou, že jsme schopni chodit celé hodiny po lese, jen abychom našli ještě jeden hříbek nebo objevili kolo lišek.
Rizika houbaření a konzumace
Vedle benefitů nesmíme ale zapomenout ani na rizika sbírání hub. Podle tiskové zprávy pražského IKEMu se vloni po konzumaci hub ocitlo v nemocnici 184 lidí, někteří z nich se dostali do IKEM v život ohrožujícím stavu, nejméně dva lidé zemřeli. Zpráva také upozorňuje na to, že nejhorší otravy houbami se zpravidla projeví až po řadě hodin od jejich snědení.
A které houby jsou nejvíce rizikové? Jsou to ty, které snadno zaměníme. „Nejjedovatější houby, na které mohou lidé v Česku narazit, jsou muchomůrka zelená a pavučinec plyšový. Právě první jmenovaná je přitom nejčastější příčinou hospitalizace v závažném stavu. Může za to její podobnost s žampionem či bedlou. Pavučinec zase připomíná některé ryzce,“ říká web IKEM.
Je proto třeba si uvědomit, že amatérské určování hub z mobilních aplikací je velmi rizikové, protože chyby při identifikaci hub mohou mít fatální následky.
Jak houby jíst a uchovávat
A když už houby přinesete domů, co s nimi? Čerstvé houby je nejlepší zpracovat hned po návratu z lesa. Skvělé jsou do polévek, omáček i na gril a u nás je velmi oblíbená je klasická smaženice nebo praženice i řízky z bedel. Pokud houby nespotřebujete, je ideální je usušit, zamrazit nebo naložit do octa.
„Houby obsahují hodně vody, proto se rychle kazí. Nikdy je nenechávejte v igelitce na slunci – nejen že zplesniví, ale mohou v sobě rozvinout toxiny,“ varuje Klára Navarská.
Takže buďme rádi, že houby můžeme sbírat bez omezení. Jsou chutné, zdravé, přinášejí nám navíc i tolik opomíjený pohyb na čerstvém vzduchu a dá se i říci, že posilují rodinné vazby. Ale i tato podzimní vášeň má své limity. Houby nám mohou sice prospět, ale v případě omylu a špatné identifikace a neznalosti také uškodit.
POZOR NA ZÁMĚNU: Muchomůrka zelená a pavučinec plyšový
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)
-
Vypadá nevinně, a právě proto je tak nebezpečná. Často bývá zaměňována za žampion nebo mladou bedlu.
-
Má zelenavý až olivově hnědý klobouk, který může být na okrajích světlejší.
-
Lupeny jsou vždy bílé, nikdy ne růžové (na rozdíl od žampionů).
-
Typickým znakem je prstýnek na třeni a bílá pochva u báze, kterou lze najít jen pokud houbu pečlivě vyryjete ze země.
-
Obsahuje amatoxiny, které ničí játra; otrava se projeví až po 6–24 hodinách a může být smrtelná.
Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)
-
Nenápadná houba, která se podobá některým ryzcům nebo klouzkům.
-
Má rezavě oranžový až skořicově hnědý klobouk, jemně vláknitý, s plstnatým povrchem.
-
Lupeny jsou zprvu žlutavé, později rezavě hnědé.
-
Nebezpečný je tím, že otrava se projeví až po několika dnech – typicky selháním ledvin.
-
Už jediný plodnice může způsobit vážné poškození organismu