Evropská komise měla od konce roku 2024 spustit nové nařízení proti odlesňování. Jeho smyslem bylo zajistit, aby se do EU nedostávaly potraviny a suroviny jako káva, kakao, sója, palmový olej nebo maso, pokud by pocházely z míst, kde mizí lesy. Jenže pravidla se ukázala být tak složitá, že je jejich začátek už podruhé odložen – tentokrát o celý rok. Na problematiku upozornila Potravinářská komora skrze Foodnet.cz. Na první pohled jde o vzdálené rozhodnutí v Bruselu, ale ve skutečnosti se dotýká každého, kdo chodí na nákup.
Chaos v praxi: jogurt s kakaem jako riziko
Problém je v detailech. Výrobci by museli dokazovat původ každé jednotlivé suroviny – i když tvoří jen zanedbatelné procento výrobku. Znamená to, že třeba jogurt s čokoládovou polevou by vyžadoval složitá potvrzení o původu kakaa. Pokud by firma někde udělala chybu, hrozily by jí nejen vysoké pokuty, ale i trest odnětí svobody až na pět let. Malé a střední podniky, které často nemají rozsáhlé administrativní týmy, by to prostě nezvládly.
Evropská komise sama odhaduje, že nové povinnosti přinesou firmám dodatečné náklady ve výši 2,6 miliardy eur ročně. To odpovídá až 4,3 procentům jejich celkových nákladů. V překladu: výrobci zaplatí za složité systémy sledování původu surovin, ale nakonec to všechno dopadne na peněženku zákazníků. Ceny potravin by šly nahoru – a to výrazně. Německé řetězce už varovaly, že zdražení je nevyhnutelné, pokud by pravidla začala platit v původním termínu.
Skutečná ochrana pralesů? Spíš iluze
Paradoxem je, že přísná pravidla v EU lesy reálně moc neochrání. Produkty, které se k nám kvůli nařízení nedostanou, se jednoduše prodají na jiných trzích, kde žádná omezení nejsou. Evropa tak bude mít sice dražší „čisté“ zboží, ale v jiných částech světa se bude dál kácet. Spotřebitel si tedy zaplatí za dražší kávu nebo čokoládu, ale pocit, že tím zachraňuje pralesy, bude spíš klamný.
Potravinářské svazy proto navrhují, aby se povinnost dokazovat původ vztahovala jen na první vstup komodity na evropský trh. Pokud už jednou někdo doloží, že káva není z vykáceného území, nemělo by být nutné, aby to dokazoval každý další zpracovatel. Dnes by se byrokratické kolečko muselo opakovat na každém stupni – a to je hlavní důvod, proč by ceny rostly.
Za odkladem stojí i aktivita českých politiků a potravinářů. Už na jaře skupina europoslanců poslala Evropské komisi dopis s žádostí o odklad a ministerstvo zemědělství pod vedením Marka Výborného to podpořilo. Kdyby tenhle tlak neproběhl, platila by nová pravidla už letos.
Co z toho plyne pro zákazníky
Z pohledu běžného spotřebitele je hlavní zpráva jednoduchá. Nařízení je sice zatím odložené, ale pokud jednou vstoupí v platnost v původní podobě, znamená to zdražení potravin – a to bez jistoty, že se tím opravdu zachrání tropické lesy. Zatím tedy platí: naše peněženky si oddychly, ale pralesy se kácet nepřestaly.