Díky probiotikům, sójovým izoflavonům a fermentačním sloučeninám dokáže prospět střevní mikrobiotě, chránit kardiovaskulární zdraví a podpořit imunitu, což je vědecky dokázáno. Přestože obsahuje miso hodně sodíku, překvapivě se ukazuje, že krevní tlak nezvyšuje, ba naopak jej může pomáhat regulovat.

Tradice ověřená staletími

Miso polévka patří k japonské kuchyni už stovky let a v poslední době si získává popularitu i v Evropě. Kombinace fermentované sójové pasty, mořských řas, tofu a zeleniny s ní dělá lehký a výživný pokrm. I přesto se ale u nás rozhodně netěší takové popularitě, jako právě v Japonsku, jedné z modrých zón, kde se lidé dožívají vysokého věku. Obecně, Japoncům bychom jejich životní styl, stravování a postavy mohli většinou jen závidět.

Zatímco v Japonsku lidé miso konzumují prakticky denně, u nás mnozí kouzlo této polévky objevili teprve nedávno. Ukazuje se, že miso není jen exotická ingredience, ale také funkční potravina se širokým zdravotním potenciálem.

„Fermentované potraviny, jako je miso, přinášejí kombinaci živých kultur, aminokyselin a rostlinných látek, které tělu prospívají hned na několika úrovních. Já osobně doufám, že i u nás si miso najde spoustu stoupenců, protože je to skutečně elixír života,“ vysvětluje nutriční specialistka Lenka Majerová. Podle ní se miso řadí mezi potraviny, které podporují zdravé trávení, snižují riziko zánětů a posilují imunitní odpověď organismu v případě nutnosti.

 

Probiotika a zdraví střev

Všichni víme, že fermentace je proces, při kterém vznikají probiotické kultury, tedy bakterie podporující rovnováhu střevního mikrobiomu.

„Pokud zařadíte miso polévku do jídelníčku pravidelně, mohlo by vám to pomoci zmírnit riziko gastritidy a žaludečních vředů. Studie, které máme běžně k dispozici, ukazují, že miso může zmírňovat reflux a trávicí potíže a je jedním z mála zdrojů probiotik, který neobsahuje laktózu. To je poměrně velká výhoda, zejména pro lidi s intolerancí,“ dodává Lenka Majerová.

Pokud jste okusili miso, jistě vás zaujalo, že jste ho nemuseli nejspíš dosolovat. Je totiž slané samo o sobě, což ve vás mohlo vzbudit četné otazníky. Na první pohled se totiž může zdát, že slaná polévka není pro kardiovaskulární systém ideální.

Jenže vědci zjistili, že fermentační sloučeniny v misu dokáží působit proti negativním účinkům sodíku. Japonští badatelé dokonce prokázali, že pravidelná konzumace miso polévky není spojena s vyšším rizikem hypertenze, jak uvedl portál Nutrition. Další složky obsažené v sóji navíc podporují elasticitu cév a blokují vstřebávání cholesterolu. „Výsledkem je, že miso může pomoci udržet tlak i cholesterol v normě, přestože chutná výrazně slaně,“ vysvětluje Lenka Majerová.

Imunita pod kontrolou

Probiotické kultury z miso pasty podporují nejen trávení, ale i imunitní reakce. Studie provedené na zvířatech ukazují, že miso zvyšuje tvorbu protilátek, které chrání sliznice dýchacího a trávicího traktu, čímž pomáhá udržet rovnováhu mezi obranou organismu a prevencí přehnaných zánětů.

Miso polévka může zklidnit alergické reakce a posílit kožní bariéru,“ uvádí studie. Prakticky to znamená, že tělo je lépe chráněné proti infekcím i chronickým zánětlivým procesům.

 

Miso jako pomocník při hubnutí

Asi nás nepřekvalí, že miso polévka má nízkou kalorickou hodnotu. Jedna lžíce miso pasty obsahuje zhruba 34 kcal, 2,2 g bílkovin a 1 g vlákniny, uvádí portál VerywellFit. Přitom díky kombinaci bílkovin a vlákniny navozuje pocit sytosti. Vyšší příjem miso polévky může omezit ukládání tuku a podporovat jeho spalování, jak doložily i vědecké studie. „Při redukci váhy samozřejmě záleží na celkovém životním stylu. Ale miso polévka může být lehkým a přitom sytým začátkem dne nebo oběda,“ inspiruje Majerová. Pokud si nedokážete představit, že byste den místo koláčku zahájili miso polévkou, možná to vyzkoušejte.

Miso polévka totiž není jen exotickým zpestřením jídelníčku, ale i potravinou s reálnými zdravotními benefity. Podporuje zdravý mikrobiom, chrání srdce, vyvažuje imunitní odpovědi a může pomoci i s kontrolou hmotnosti.

Klíčem je ale, stejně jako u jiných zdravotních benefitů, zařazovat ji do jídelníčku ne jen jednou za čas, ale pravidelně, samozřejmě však v rozumné míře. Tím se ostatně inspiruje i tradiční japonská kuchyně, která sází na pestrost, vyváženost a sílu fermentovaných pokrmů.

 

Jak si miso polévku připravit doma?

Miso polévka není složitá, ale vyžaduje respekt k samotné miso pastě, aby si zachovala své probiotické účinky. Základ tvoří dashi vývar, který se v Japonsku připravuje z kombu řasy a sušených ryb katsuobushi. V českých podmínkách si vystačíte i s jemným zeleninovým vývarem, který dodá polévce čistý chuťový základ. Do horkého, ale už ne vroucího vývaru se rozmíchává miso pasta – vařit by se neměla, protože by vysoká teplota zničila cenné probiotické kultury.

Existuje několik druhů miso pasty, od jemného bílého shiro miso až po tmavé, výrazně fermentované aka miso. Pro začátečníky se doporučuje sáhnout po světlejších variantách, které mají jemnější, lehce sladkou chuť.

Do hotové polévky se tradičně přidává nakrájené tofu, mořská řasa wakame a jarní cibulka. Varianty jsou ale téměř nekonečné, dobře fungují houby shiitake, baby špenát nebo tenké plátky mrkve. V létě si polévku můžete odlehčit více zeleninou, v zimě naopak přidat vydatnější suroviny. Ať už zvolíte jakoukoli verzi, klíčem je nechat miso pastu vždy rozmíchat až na závěr, aby zůstala živá a funkční.