Zatímco v zimě je zázvor naším věrným spojencem v boji proti nachlazení, s příchodem léta se velmi zbytečně většinou vytrácí ze scény. A to je velká škoda, protože tento aromatický kořen s velmi výraznou specifickou chutí má co nabídnout i v horkých měsících. Co umí a jak ho zařadit do jídelníčku i během veder, si dnes povíme.
Studie navíc ukazují, že jeho účinky sahají daleko za pouhé zahřátí organismu. Může zlepšit zdraví srdce, upravit hladinu cukru v krvi a pomoci s trávením i v letních vedrech. Právě léto je obdobím, kdy často sníme něco, co nám neudělá dobře. Letní otravy jsou na denním pořádku a téměř každému z nás se jistě stalo, že se někde na dovolené v cizině, nebo i u nás, otrávil nějakým jídlem. A právě v těchto případech, kdy většinou saháme po ledové kole, je zázvor daleko lepším „lékem“.
Co o zázvoru říká věda
Zázvor je silným antioxidantem a přírodním protizánětlivým prostředkem, což potvrzuje i studie, hovoří o pozitivním dopadu účinných látek obsažených v zázvoru, jako je gingerol nebo šogaol na zánětlivé procesy v těle. Zásadní přínos byl zaznamenán také v oblasti kardiovaskulárního zdraví, jelikož bylo dokázáno, že zázvor snižuje krevní tlak, zlepšuje hladinu LDL cholesterolu nebo zmírnění inzulinové rezistence.
Působení zázvoru proti nevolnosti, což se právě v létě hodí, je známé již dlouho, ale už méně lidí ví, že pomáhá i při menstruačních bolestech, osteoartróze nebo zažívacích potížích. Dokonce může působit jako mírné antimikrobiální činidlo, a podporovat tak imunitu, což se v létě, kdy snadno přijdeme ke kontaminovanému jídlu nebo vodě, rozhodně hodí.
Proč nezapomenout na zázvor ani v létě
Ačkoliv se zázvor běžně spojuje se zahříváním organismu, v létě ho můžete využít v podobě, ve které naopak příjemně osvěží. V chladných nápojích podporuje trávení a hydratuje tělo, ve studených salátech dodá jídlu šmrnc, a v kombinaci s citrusy nebo mátou vytvoří zcela nový chuťový zážitek. Důležité je nebát se experimentovat a využívat ho i mimo tradiční čajové recepty.
Zázvor v letní kuchyni
Letní vaření je u většiny z nás především o jednoduchosti a svěžesti. A přesně to zázvor nabízí. Vyzkoušejte mango salát s limetkovým zázvorovým dresinkem, kde se sladké a ostré chutě dokonale doplňují. Nebo studenou zázvorovo-mrkvovou polévku s kokosovým mlékem, která zasytí a přitom nezatíží. Dalším tipem, který rozhodně doporučujeme, je tolik trendy poké bowl se zázvorovou sójovou zálivkou nebo wrap s avokádem a zázvorovým hummusem. A pokud máte chuť na něco rychlého, zkuste smoothie s banánem, ananasem a špetkou čerstvého zázvoru.
Co pít, když je venku třicet? Ano, zázvor!
Zázvor skvěle funguje i v domácích limonádách a letních nápojích. Osvědčenou klasikou je tzv. switchel, starý farmářský recept na osvěžení, který kombinuje vodu, jablečný ocet, med, citron a samozřejmě čerstvý zázvor. Skvěle chutná i perlivá zázvorová limonáda s grepem nebo broskvový ledový čaj se zázvorem. A pokud rádi experimentujete, můžete zkusit i domácí kombuchu s příchutí zázvoru a manga, která jemně nakopne trávení a zároveň skvěle osvěží.
Vyzkoušejte týdenní zázvorový jídelníček
Zázvor lze snadno začlenit do běžného jídelníčku. Ať už jako součást snídaňových smoothie, obědových salátů nebo marinád ke grilování. Zázvor není třeba brát jen jako léčivo, ale především jako chutnou, dostupnou a mimořádně všestrannou ingredienci se specifickou pikantní chutí.
„Zázvor je vynikající a já na něj zejména v létě nedám dopustit,“ říká nutriční poradkyně Martina Křížová. „Jde vynikající ve studené kuchyni i ve formě ve světě tak populární zázvorové limonády. Nezapomeňte ale na to, že i když je tak přínosný, měli byste ho kopnzumovat s mírou, protože denní dávka zázvoru by se měla udržet pod 4 gramy. U citlivějších jedinců může specifická a pálivá chuť zázvoru vyvolat pálení žáhy nebo podráždění žaludku. A z vlastní zkušenosti vím, že lidé, kteří užívají léky na ředění krve nebo cukrovku, by se měli také raději poradit s lékařem, stejně tak těhotné ženy.“
Letní týdenní plán se zázvorem
Pondělí
Snídaně: Jogurt s mangem, chia semínky a pár kapkami zázvorové šťávy
Oběd: Quinoa salát s cizrnou, čerstvým koriandrem, citronem a zázvorovo-medovým dresinkem
Večeře: Pečený losos s glazurou z medu, sójové omáčky a čerstvého zázvoru, k tomu salát z rukoly
Úterý
Snídaně: Smoothie z ananasu, banánu a zázvoru
Oběd: Asijský studený nudlový salát se zázvorovou zálivkou a sezamem
Večeře: Kuřecí prsa na grilu s marinádou z limetky a zázvoru, k tomu kukuřičný klas a okurkový salát
Středa
Snídaně: Ovesná kaše s broskvemi, skořicí a strouhaným zázvorem
Oběd: Wrap s tofu, avokádem, zeleninou a zázvorovým hummusem
Večeře: Krevety na česneku a zázvoru, s kokosovou rýží a limetkovým listem
Čtvrtek
Snídaně: Celozrnné toasty s arašídovým máslem a kapkou zázvorového sirupu
Oběd: Zeleninový stir-fry se zázvorem a tamari, podávaný s rýžovými nudlemi
Večeře: Salát s pečenou červenou řepou, fetou a zázvorovým balsamicem
Pátek
Snídaně: Sladký tvaroh s jahodami a nastrouhaným čerstvým zázvorem
Oběd: Zázvorová polévka s mrkví a kokosovým mlékem
Večeře: Grilovaný lilek s miso-zázvorovou omáčkou a jasmínovou rýží
Sobota
Snídaně: Smoothie bowl s lesním ovocem, mátou a špetkou zázvoru
Oběd: Letní poke bowl se zázvorovou sojovou zálivkou
Večeře: Kuřecí satay s arašídovo-zázvorovým dipem, salát z bílé ředkve
Neděle
Snídaně: Zázvorové lívance s limetkovým medem a borůvkami
Oběd: Studená polévka z okurek, jogurtu, máty a zázvoru
Večeře: Grilovaná cuketa s quinoou a citronovo-zázvorovým pestem