Už v roce 2015 zveřejnil profesor Eran Elinav z izraelského Weizmannova institutu přelomovou studii v časopise Nature, která tenhle mýtus definitivně rozmetala na molekuly. V rámci výzkumu sledoval glykemickou odezvu více než 800 lidí na stejné potraviny – a zjistil něco znepokojivého. Zatímco u jednoho člověka se krevní cukr po snězení banánu zvedl skokově, u druhého zůstal prakticky netknutý. Podobně protichůdně reagovali i na klasický chleba. Výsledek? Reakce těla na jídlo je stejně individuální jako otisk prstu. A právě mikrobiom, tedy složení střevních bakterií, se ukázal jako klíčový faktor této variability.
Britský genetik a epidemiolog profesor Tim Spector tyto hypotézy potvrdil na rozsáhlém výzkumu v rámci projektu s názvem PREDICT. Ve spolupráci s americkým Harvardem a Massachusetts General Hospital zkoumal přes 10 000 lidí a analyzoval miliony datových bodů – od měření hladiny glukózy až po mikrobiální profily. Spectorovy závěry jsou ještě odvážnější: dvě osoby mohou zhubnout, přibrat nebo se cítit rozdílně – při naprosto stejné stravě. A čím dál tím víc to souvisí právě s tím, co se děje v jejich útrobách.
„Standardní výživová doporučení ignorují biologickou realitu jednotlivce. Je to jako pokus řídit počasí podle průměrné teploty v Evropě,“ řekl následně pro The Guardian profesor Tim Spector. V jeho pojetí budoucnosti výživy se tedy nepočítají jen kalorie, ale hlavně se čtou data – z mikrobiomu, krevních markerů i digitálních náramků. A právě tato „dieta podle algoritmu“ má být podle něj lékem na epidemii obezity i cukrovky.

Výsledky projektu PREDICT byly publikovány naposledy v roce 2024 v Nature Medicine a opět potvrdily, že personalizované dietní plány – postavené na analýze mikrobiomu a metabolických odezev – vedly ke statisticky významnému zlepšení triglyceridů, glukózy nalačno i dalších kardiometabolických parametrů
Změna výživového paradigmatu je už v chodu. Věda zpochybňuje talířovou normu a místo toho servíruje personalizaci – výživu šitou na míru vašemu mikrosvětu. A ten, jak víme, se často mění rychleji než módní trendy.
Zdroj: Autorský text, Nature Medicine, Nature, Institut moderní výživy, Berry et al., Nature Medicine, 2024, Guardian, Zeevi et al., Nature, 2015.
