Česká republika není výjimkou. Podle dat iniciativy Zachraň jídlo připadá na každého Čecha ročně 91 kilogramů potravinového odpadu. „Domácnosti tvoří hlavní část problému. Pokud chceme něco změnit, musíme začít právě tam – ve vlastních kuchyních,“ uvádí Tereza Fajksová z organizace Zachraň jídlo. A dodává: „Je třeba přestat vnímat potraviny jako samozřejmost. Všechno jídlo má za sebou příběh lidí, vody, půdy i energie.“
Možná si teď říkáte, že jeden zapomenutý jogurt v lednici přece svět nespasí. Ale chyba lávky: právě v kumulaci drobností spočívá síla – nebo slabost – celého systému. Jak uvádí studie Evropské komise z roku 2020, až 55 % potravinového odpadu vzniká přímo v domácnostech. Jinými slovy: boj s plýtváním začíná u vás doma, nikoliv v továrně na druhém konci světa.
Iniciativa Zachraň jídlo přináší řešení, která nejsou jen teoretickým cvičením pro ekologické snílky. Například projekt Rekrabička, umožňující opakované využívání vratných obalů na jídlo s sebou, se z lokální kuriozity proměnil v celorepublikový fenomén. „Společně s partnery jsme ukázali, že obal nemusí být synonymem odpadu. Dá se vracet, znovu používat a šetřit tak nejen suroviny, ale i peněženky lidí,“ vysvětluje Kristýna Dušková, koordinátorka Rekrabicky,

Významnou roli tu hraje také systematické měření potravinového odpadu v zařízeních veřejného stravování. Probíhá v rámci projektu Prague Food Waste. A první výsledky? Ty naznačují něco, co by leckomu nebylo úplně po chuti: školní jídelny a nemocnice vyhodí v průměru desítky kilogramů jídla týdně.
Že plýtvání jídlem nepředstavuje jen problém etický nebo ekonomický, ale také vážnou hrozbu pro životní prostředí, to potvrzuje i zpráva OSN. Podle údajů Organizace pro výživu a zemědělství by potravinový odpad, kdyby existoval jako stát, skončil hned za USA a Čínou na nelichotivém třetím místě mezi největšími producenty emisí skleníkových plynů. Statistiky, při kterých znejistí i ti nejzatvrzelejší skeptici.

Přesto není důvod k rezignaci. Jak trefně poznamenala Tereza Fajksová: „Nejde o to stát se přes noc dokonalým. Stačí chtít být o něco lepší než včera.“ Naučit se správně skladovat potraviny, kupovat skutečně to, co sníme, a nebát se využít i křivější zeleninu…
Zdroj: Autorský text, Zachraň jídlo, Projekt Prague Food Waste, Stop Food Waste Day FAO – Platforma pro ztráty a plýtvání potravinami, Rekrabička – Případová studie spolupráce se Zachraň Protisedi.cz – Den proti plýtvání