Jen dva želatinové bonbony stačily patnáctileté dívce k tomu, aby se u ní projevily účinky velmi silné intoxikace, která si žádala okamžitý zásah lékařů. Lze jen snadno domýšlet, že vyšší množství by mohlo mít následky zcela fatální. Novinku, kterou navíc nešťastně promuje youtubová scéna, přitom koupila bez jakéhokoli omezení na internetu.

Koktejl psychotropních látek

Co přesně obsahují „smrtící“ kroužky, nyní přešetřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V bonbónech by měl být muscimol a psilocybin. Zatímco muscimol je psychotropní alkaloid přirozeně se vyskytující v muchomůrce červené a příbuzných druzích, psilocybin obsahují přirozeně lysohlávky, způsobuje halucinogenní stavy. „V případě zjištění nadlimitní přítomnosti hodnocených látek nebo v případě vyhodnocení potraviny jako škodlivé nařídí SZPI stažení potraviny z tržní sítě a zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl k věci mluvčí inspektorů Pavel Kopřiva. Ten také uvedl, že i když na sáčku s bonbóny byla informace o tom, že jde o produkt pro technické využití, je zjevně určený k lidské konzumaci. „Takové označení tedy není důvodem, abychom u těchto výrobků neprováděli kontroly a neprověřovali jejich soulad s požadavky potravinového práva. Toto stanovisko SZPI podpořily i judikáty tuzemských soudů,“ uvedl Kopřiva.

Nevinně vyhlížející medvídci

Inspekce intenzivněji kontroluje výrobky s návykovými látkami od 6. března. Důvodem je platná legislativa, která reagovala na zvýšenou dostupnost výrobků s látkou HHC. Jen do března tohoto roku bylo zaznamenáno několik případů předávkování HHC želé medvídky. Zcela alarmující byly například zprávy o hospitalizaci dětí, které konzumovaly HHC v neškodně vyhlížejících želatinových bonbonech. Po požití medvídků, které nápadně připomínají ty klasické, bezpečné, a to jak v chuti, tak vzhledu, v nemocnici skončilo šest dětí, u kterých se projevily poruchy vědomí, náladové výkyvy, agresivita nebo nevolnost. Jak ale upozornila ředitelka Karlovarské nemocnice, která pacienty hospitalizovala, lékaři nejsou schopni predikovat případné chronické následky či orgánové komplikace, čímž nelze vyloučit ani doživotní následky. Medvídky s kontroverzní látkou děti zakoupily zcela jednoduše, buď v automatu, na internetu, či v prodejnách se zbožím převážně z východních zemí.

Zákaz plný nejasností

Na četné případy intoxikace látkou HHC zareagovaly orgány státní správy. „Ministerstvo zemědělství doporučilo regulaci a omezení prodeje HHC, protože jde o návykovou látku, která se bez kontroly prostřednictvím různě volně dostupných produktů dostávala i k dětem,“ řekl tehdy ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, vydala opatření obecné povahy, kterým zakázala všem provozovatelům potravinářských podniků v České republice uvádění na trh veškerých potravin, které obsahují látku Hexahydrokanabinol (HHC) a nejen jej! Zákazu se nevyhnuly ani další deriváty, jako je Hexahydrokanabinol-O-acetát (HHC-acetát, HHC-O) nebo Tetrahydrokanabiforol (THCP). Jde o psychotropní látky, které jsou uvedené v příloze č. 4 k nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek.

Hra na schovávanou

Zákaz prodeje HHC, ale HHC-O nebo THCP, však nelze vnímat jako záruku likvidace potenciálního nebezpečí, zejména s ohledem na rychlost vyvíjení postupů, jak systému úspěšně uniknout. V současné době jsou dostupné, a bohužel zcela legálně, výrobky pod názvy HHC-P nebo THCV. V obou případech jsou v portfoliu i výrobky, které budí dojem zdravotní nezávadnosti. Prodávají se například jako sirupy či medy a jejich prodej je doprovázen reklamou slibující vysokou relaxaci anebo dokonce i preventivní ochranu před některými civilizačními onemocněními. Je ještě třeba vyzdvihnout, že povolený derivát HHC-P, je mnohem silnější sloučeninou s psychoaktivními účinky, která může být až 31krát silnější než delta-9-THC.

Mnoho odborníků v tomto důsledku i nadále apeluje na přijetí přísnějších kritérií pro užívání a distribuci návykových látek, která by do právního řádu zavedla obecný definici psychomodulační látky. Podle tohoto návrhu by byl prodej těchto produktů zakázán pro osoby mladší 18 let. Produkty by byly k dispozici pouze v obchodech s obsluhou, nikoli prostřednictvím automatů nebo internetu, a nesměla by se na ně dělat reklama.