„Současný návrh je časově nereálný. Obchody potřebují alespoň dva roky na získání všech povolení k instalaci sběrných automatů,“ uvedl Prouza. Přesto ocenil, že debata o zálohování postupuje do Parlamentu, protože obchodníci potřebují jasné informace o podobě budoucího systému. Prouza také upozornil, že náklady na zálohování zvýší ceny nápojů.

„Odhadujeme, že poplatek, který výrobci zaplatí operátorovi zálohového systému, bude činit přibližně 1,20 koruny za každou PET lahev nebo plechovku,“ tvrdí Tomáš Prouza.

Výrobci nealkoholických nápojů zatím nezveřejnili přesné informace o možném zdražení, ale v rámci zálohování budou muset upravit etikety a přizpůsobit své systémy. Každý obal v systému musí být označen symbolem, aby spotřebitel věděl, že za něj při vrácení dostane zálohu. „Tento symbol zároveň potvrdí, že výrobce za obal odvedl poplatek,“ uvedl Michal Dyttert, prezident svazu výrobců.

Navzdory možnému zdražení někteří výrobci zálohování podporují. „Pomůže snížit emise oxidu uhličitého, ušetřit energii a zlepší stav životního prostředí, protože lidé budou motivováni vracet obaly a nebudou je odhazovat v přírodě,“ dodal Dyttert.

Zálohování podporují i významní výrobci nápojů jako Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken ČR, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Tito výrobci založili Iniciativu pro zálohování, která usiluje o zavedení systému zálohování pro všechny PET lahve a plechovky.

Podle návrhu zákona se zálohy budou vztahovat na nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a na alkoholické nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále budou zahrnuty plechovky o objemu 0,1 až jeden litr pro nealkoholické nápoje a nápoje s nízkým obsahem alkoholu. Mléko a mléčné výrobky budou ze systému vyjmuty. Ministerstvo životního prostředí odhaduje, že systémem ročně projde zhruba 2,5 miliardy kusů PET lahví a plechovek.