Na pražském Výstavišti se konal už sedmý ročník Dožínkových slavností, které tentokrát přilákaly přes deset tisíc návštěvníků. Tradiční akce nabídla nejen přehlídku folkloru a řemesel, ale především prezentaci českých zemědělců a potravinářů.

„Počasí letos nebylo jednoduché a zemědělce často trápilo. Přesto pěstitelé potvrzují, že úroda dopadla dobře a spotřebitelé se nemusejí bát nedostatku. Ovoce i zeleniny bude dostatek, což je povzbudivá zpráva i pro samotné producenty,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Významnou součástí slavností je soutěž o ocenění regionálních potravin. Letos se do ní zapojilo více než 1900 produktů, což je dvojnásobek oproti prvnímu ročníku v roce 2010. Nejvíce přihlášek pochází z Ústeckého kraje. I tento údaj dokládá, že zájem výrobců o zviditelnění kvalitních domácích potravin roste.

Program na Výstavišti nabídl také přehlídku hospodářských zvířat, vystoupení folklorních souborů, ukázky zemědělské techniky i netradiční sociální experiment. Návštěvníci se mohli seznámit s příběhy jednotlivých producentů a poté sami ohodnotit, jakou hodnotu by jejich výrobkům přiřadili.

Dožínky byly v českém prostředí vždy chápány jako symbolické poděkování za úrodu a připomínka toho, že práce zemědělců má pro společnost zásadní význam. Moderní pojetí slavností propojuje tuto tradici s možností ochutnat regionální speciality a seznámit se s tím, jak se české potraviny vyrábějí dnes.