O přínosech fermentace jste jistě mnohé slyšeli, proč ji tedy nevyzkoušet právě na oblíbených jahodách? Jistě, napoprvé to asi nebude recept hodný na prezentaci na farmářských trzích, ale s praxí se zdokonalíte a vychytat to můžete do posledního detailu. Proč?
Protože jahodová kombucha je nejen lahodná a v létě vás parádně osvěží, ale navíc i podle studií podpoří trávení, střevní mikroflóru a zároveň díky ní tak zdravě zpracujete přebytek sezónního ovoce. Naučte se, jak si připravit fermentovaný nápoj plný chuti a doslova napěchovaný benefity pro zdraví.
Nechte své zdraví vykvasit
Fermentace je přirozený proces, v němž pracují mikroorganismy, tedy zejména bakterie a kvasinky, a přeměňují cukry na kyseliny, plyny nebo alkohol. Výsledkem je pak nápoj nebo pokrm s charakteristickou chutí, prodlouženou trvanlivostí a množstvím bioaktivních látek.
V případě kombuchy jde o fermentaci oslazeného čaje za pomoci symbiotické kolonie bakterií a kvasinek (SCOBY – Symbiotic culture of bacteria and yeast).
Fermentace zažívá v posledních letech trendy zdravého stravování obrovský rozmach a těší se velké popularitě nejen u influencerů, ale i lékařů, kteří si její zdravotní pčinky nemohou vynachválit. Fermentované potraviny a nápoje se podle výzkumů ukazují jako prospěšné pro zdraví, mohou výrazně zlepšovat složení střevního mikrobiomu, snižovat zánět a podporovat imunitní systém.
Co umí kombucha s trávením a střevní mikroflórou
Fermentovaná kombucha s ovocem působí blahodárně na trávení díky přítomnosti kyseliny octové, enzymů a probiotických bakterií. Podle studií má kombucha antioxidační, antimikrobiální i detoxikační účinky a přispívá k rovnováze střevní mikroflóry.
My se dnes neponoříme do složitého procesu fermentace, ale dáme vám návod, jak účinně a zdravě zpracovat přebytečné sezónní ovoce, kterého máte jistě s probíhajícími samosběry doma nadbytek. Vyzkoušejte jahodovou kombuchu, jíž si můžete „okořenit“ ještě čerstvým zázvorem.
Přidání jahod a zázvoru totiž ještě více zvýší nutriční hodnotu. Jahody jsou bohaté na vitamín C a polyfenoly, které přispívají ke snížení oxidačního stresu, zatímco zázvor podporuje trávení a snižuje nadýmání. Připravíte si tak doma skutečného domácího lékaře, který navíc i skvěle chutná a připraví vás na chladnější měssíe roku.
Recept: Jahodová kombucha se zeleným čajem a zázvorem
Co budete potřebovat?
- 1 litr uvařeného zeleného nebo černého čaje (ideálně bez aromat)
- 70–80 g cukru (cukr je nezbytný pro fermentaci, ale většina se procesem spotřebuje)
- 1 SCOBY kultura (koupíte ji klidně i online, jedná se o symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek, která je potřebná a ideální pro domácí výrobu kombuchy)
- 100 ml startovací kombuchy (z předchozí dávky nebo koupené nepasterizované)
- hrst čerstvých jahod (nakrájených)
- 2–3 plátky čerstvého zázvoru (nemusí být, ale dodá nápoji na ostřejší chuti)
Postup krok za krokem:
- Uvařte čaj, rozmíchejte v něm cukr a pak nechte zcela vychladnout.
- Přelijte čaj do skleněné nádoby, přidejte SCOBY a startovací nápoj.
- Zakryjte látkou a nechte fermentovat při pokojové teplotě 7–10 dní.
- Po první fermentaci vyjměte SCOBY, sceďte nápoj, přidejte jahody a zázvor.
- Uzavřete do lahví a nechte 2–3 dny při pokojové teplotě pro druhou fermentaci – vznikne jemně perlivý nápoj.
- Uchovávejte v lednici.
Při druhé fermentaci doporučujeme používat pevné skleněné lahve a pravidelně kontrolovat tlak, aby nedošlo k jejich prasknutí.
Jak kombuchu skladovat?
Kombuchu je poté dobré uchovávat v lednici v pevně uzavřených lahvích, které by měly bát v ideálním případě z tmavého skla. Tak si nápoj udrží svěžest a jemně perlivou strukturu až několik týdnů. Pro pestrost pak můžete do druhé fermentace přidávat i jiné sezonní plody, jako například maliny, borůvky, meruňky nebo bylinky, ideální je máta i bazalka.
Zejména kombinace jahody s mátou nebo jahody s citronovou trávou za nás patří k nejvíce osvěžujícím variantám na léto. Vyzkoušet ale můžete i vaše vlastní kombinace. Měli byste si dát ale pozor na přílišnou sladkost nebo přezrálé ovoce, protože ta by mohla narušit správný proces fermentace.
Sezónní zázrak do skleničky
Fermentace jahod a výroba jahodové kombuchy není jen módním výstřelkem. Je to také vynikající způsob, jak uchovat chuť léta a zároveň podpořit naše zdraví. Pravidelná konzumace kombuchy a fermentovaných potravin obecně může zlepšit trávení, posílit imunitní systém a podpořit rovnováhu ve střevech.
Asi vás i překvapí, jak jednoduché je připravit si vlastní kombuchu, navíc je to i zábava, do níž můžete zapojit celou rodinu. Jen pozor, aby vám děti jahody nesnědly, než je nakrájíte. I když to teď, na vrcholu jahodové sezony, asi nehrozí.
Zdroj: Autorský text