Původní italské scampi (Nephrops norvegicus), v češtině známé jako humříček či langustinka, patřily mezi ceněné mořské plody regionů jako Ligurie, Kampánie nebo Benátsko. Připravovaly se jednoduše – s máslem, česnekem a někdy bílým vínem – v duchu tehdejší středomořské kuchyně, která preferovala výrazné, ale čisté chutě. V samotné Itálii bylo „scampi“ označením výhradně pro tento druh korýše. Teprve příchod Italů do Spojených států změnil význam slova i samotnou recepturu.

Na americkém kontinentě totiž langustinky nebyly běžně dostupné. Přistěhovalci, zejména v New Yorku a New Orleansu, proto začali využívat lokálně hojné krevety. Přesto zachovali původní styl přípravy – krátké opečení na másle s česnekem a ochucení vínem. Výraz „shrimp scampi“ je tak v jistém smyslu tautologií: znamená doslova „krevety langustinkovým způsobem“.

K popularizaci shrimp scampi došlo zejména po druhé světové válce, v období rychlého rozmachu americké gastronomie. V padesátých letech se shrimp scampi pevně usadilo na jídelních lístcích italsko-amerických restaurací. Podle studie American Foodways (Smith, 1999) sehrála klíčovou roli dostupnost krevet díky rozvoji mrazírenských technologií a zároveň rostoucí obliba jednoduchých, ale exoticky znějících pokrmů mezi americkou střední třídou. Shrimp scampi se rychle stalo symbolem „elegantního, ale přístupného“ jídla, ideálního jak pro rodinné večeře, tak pro sváteční příležitosti.

Nutno podotknout, že v samotné Itálii by vás kombinace másla a mořských plodů příliš neoslnila – tradiční středomořská pravidla striktně preferují olivový olej. Americká verze je tak typickým příkladem kulturního přizpůsobení, které dalo vzniknout samostatné gastronomické kategorii, tzv. italsko-americké kuchyni.

Z hlediska techniky přípravy je shrimp scampi ukázkou efektivní gastronomie: krevety se připravují velmi rychle, celý proces trvá sotva několik minut. To umožnilo pokrmu přežít i v době, kdy se spotřebitelé začali odklánět od časově náročné domácí kuchyně a hledali rychlé, ale chuťově bohaté alternativy.

Dnes je 29. duben nejen připomínkou amerického inovativního ducha, ale i malou oslavou schopnosti kuchyně přizpůsobit se novým podmínkám, aniž by ztratila kontakt se svými kořeny. Shrimp scampi, ač nenápadné, tak vypráví příběh migrace, adaptace a kulinářské kreativity, který stojí za připomenutí – ideálně s talířem horkých krevet a sklenkou dobrého bílého vína.

Zdroj: Autorský text, Markys, Cooking, National Day Calendar

Nepleťte je s krevetami

Scampi ve svém původním významu nejsou krevety, ale Nephrops norvegicus – česky severní humříček nebo langustinka norská. Jde o malého korýše, který je biologicky bližší humrovi než krevetě. Má robustnější klepeta, masitější tělo a jinou strukturu masa než klasické krevety (rozdíl poznáš nejen na talíři, ale i při anatomickém rozboru).