Kokosové kuličky alá Rafaelo
Tento rychlý recept je ideální pro milovníky kokosu a navíc nepotřebujete troubu!
Ingredience:
- 200 g strouhaného kokosu
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- Pro obměnu: můžete přidat kakao nebo ořechy.
Postup:
- Smíchejte kokos se slazeným kondenzovaným mlékem.
- Ze směsi tvořte malé kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu.
- Nechte kuličky ztuhnout v lednici.
Medové perníčky
Perníčky jsou stálicí na vánočním stole, a v tomto receptu stačí místo másla použít řepkový olej.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml řepkového oleje
- 2 vejce
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché ingredience.
- Přidejte vejce, olej a med. Vypracujte těsto, které necháte odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Rozválejte těsto na plát a vykrajujte tvary. Pečte při 180 °C asi 10 minut.
Linecké cukroví bez mléka a másla
Tento recept ocení nejen vegani, ale všichni, kdo hledají jednoduché a zdravější alternativy.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 ml řepkového oleje
- 50 ml vody
- Džem na slepení
Postup:
- Smíchejte mouku a cukr, postupně přilévejte olej a vodu, dokud nezískáte hladké těsto.
- Těsto nechte chvíli odpočinout, poté ho rozválejte a vykrajujte tvary.
- Pečte při 170 °C asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte džemem.
Arašídové hrudky s čokoládou
Jednoduchý recept, který ocení všichni milovníci ořechů.
Ingredience:
- 200 g arašídového másla
- 100 g moučkového cukru
- 150 g rozpuštěné hořké čokolády
- Hrubě nasekané ořechy nebo sušené ovoce (volitelné)
Postup:
- Smíchejte arašídové máslo s cukrem.
- Tvořte malé hrudky a namáčejte je v rozpuštěné čokoládě.
- Nechte ztuhnout na pečicím papíře v lednici.
Marshmallow v čokoládové krustě
Jednoduché a zatraceně dobré
Ingredience:
- 200 g marshmallows (klasické nebo mini)
- 200 g hořké nebo mléčné čokolády
- 1 lžíce rostlinného oleje (pro lepší lesk čokolády)
- Na ozdobu: drcené ořechy, barevné cukrové perličky, kokos nebo drcené sušenky
Postup:
- Připravte si ingredience: Rozložte marshmallows na tác a připravte si ozdoby na talířky, aby byly po ruce.
- Rozpusťte čokoládu: Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (při nižší teplotě, po 30sekundových intervalech, abyste ji nepřehřáli). Přidejte lžíci oleje, aby byla čokoláda lesklá a hladká.
- Obalování: Marshmallows napichujte na párátka nebo špejle, ponořte je do rozpuštěné čokolády a otáčejte, aby se obalily rovnoměrně.
- Ozdobte: Ještě než čokoláda ztuhne, posypte marshmallows vybranou ozdobou.
- Tuhnutí: Položte obalené marshmallows na pečicí papír a nechte ztuhnout při pokojové teplotě nebo v lednici.
- Podávejte: Po ztuhnutí stáhněte marshmallows ze špejlí nebo je podávejte jako roztomilé jednohubky na tyčkách.