
Rakovinu můžete dostat i z ořechů! Českem se prohání mýtus starý 30 let
Ořechy jsou obecně považovány za komplexní potravinu. Jenže některé plody jsou prý doslova časovanou bombou, která je připravená odstartovat řadu negativních účinků v lidském organismu, v krajním případě i výskyt rakoviny. Pravda, anebo jen další teze, která spolehlivě vyděsí spotřebitelskou veřejnost?

Antibiotika v mase? Nesmysl! Zpráva veterinářů mluví za vše
V probíhajícím týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny a resortu životního prostředí po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínají Světový antibiotický týden. Jeho cílem je upozornit na zodpovědné používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je dobrou zprávou, že se spotřeba antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat dlouhodobě snižuje a je nižší než průměr Evropské unie.

Žvýkačka je fenomén, ale kdo by chtěl žvýkat starou pneumatiku?
Už uplynulo bezmála 155 let od vynálezu, který si podmanil bez nadsázky celý svět. A zatímco dříve se přeli tak maximálně historikové o to, kde peprmintový fenomén vznikl, dnes se vedou bouřlivé diskuze nad zdravotní prospěšností.

Stravování ve školních jídelnách volá po změně, přesolování je ale mýtus
Jedním z často zmiňovaných zdravotních rizik je nadměrný příjem soli, stejně tak je nám často předkládáno, že se v naší zemi vyrábí mnoho přesolených potravin a nedávno médii prolétla i zpráva shrnující katastrofickou úroveň solení ve školních jídelnách. Tak to ale zdaleka není.