Je to projev moderního pohodlí, nebo hazard s chutí a kvalitou nejdůležitější večeře roku? Pohled do zákulisí šéfkuchařů i laboratoří potravinářů naznačuje, že pravda leží někde uprostřed.

Když čas je dražší než domácí majonéza

Fenomén „Ready-to-Eat“ (připraveno k okamžité konzumaci) zažívá boom zejména ve velkých městech. Podle průzkumů trhu roste zájem o kompletní vánoční balíčky, které zahrnují vše od rybí polévky přes kapra, bramborový salát, nebo další ryby, jako jsou losos nebo candát, až po vinnou klobásu. Restaurace, zejména ty zvučných jmen, jako například Ambiente, U Zpěváčků, Obecní dům, Červený jelen a mnohé další, nebo specializovaná řeznictví hlásí vyprodané kapacity už týdny dopředu. Lidé jsou ochotni zaplatit za to, že se vyhnou frontám u kádí s kapry a hodinám stráveným krájením kořenové zeleniny.

Šéfkuchaři tento trend vítají jako příležitost ukázat řemeslo. Lidé dnes nechtějí jen jídlo, chtějí jistotu výsledku, vysvětlují gastronomové, a mají pravdu. Pokud si koupíte salát od profesionála, máte zaručeno, že brambory budou mít správnou texturu a majonéza bude emulgovaná z čerstvých žloutků a kvalitního oleje. Právě konzistence a stabilita chutí jsou faktory, které v domácím shonu často pokulhávají.

Pod drobnohledem: Co na to Potravinářská komora?

Zatímco restaurace sázejí na čerstvost, regály marketů plní hotové saláty v plastových vaničkách. Zde nastupuje role  Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která dlouhodobě sleduje standardy kvality hotových pokrmů. Diskuse o kvalitě kupovaných bramborových salátů je každoročním evergreenem.

Podle Potravinářské komory je klíčové sledovat etikety. Transparentnost složení je u hotových jídel zásadní. Kvalitní „Ready-to-Eat“ produkt by neměl obsahovat zbytečné konzervanty a náhražky mléčného tuku. Komora doporučuje vybírat výrobky se značkou Vyrobeno podle české cechovní normy, která garantuje nadstandardní složení oproti běžným normám. Spotřebitel by si měl uvědomit, že nízká cena hotového salátu je často vykoupena použitím levných separátů v uzenině nebo nízkým podílem vajec v dresinku.

Bezpečnost na prvním místě

S fenoménem dovážených večeří přichází i logistická výzva. Mikrobiologická bezpečnost je u Štědrého večera kritická. Jak upozorňuje Informační centrum bezpečnosti potravin, bramborový salát je jednou z nejrizikovějších potravin z hlediska rozvoje bakterií. Při přechodu z restaurace na domácí stůl nesmí být porušen teplotní řetězec.

Renomované podniky dnes využívají technologii šokového zchlazení, která uchová jeho čerstvost bez nutnosti chemie. Pokud si tedy zákazník objedná večeři „v krabičce“, dostává produkt v nejvyšší možné kondici, kterou doma při pomalém chladnutí u otevřeného okna často nelze dosáhnout. Je to technologický paradox – průmyslově ošetřené, ale profesionálně zvládnuté jídlo může být bezpečnější než to „domácí“, které stálo půl dne na kuchyňské lince.

Tradice v nové formě

Znamená nákup hotové večeře konec vánoční atmosféry? Mnozí psychologové i kulinární experti se shodují, že nikoliv. Pokud stres z přípravy jídla nahradí společně strávený čas v klidu u stolu, je to pro rodinu přínos. Důležité je však neztrácet kontakt s tím, co jíme. I kupovaný salát lze povýšit na rodinné stříbro, pokud jej naservírujete na krásný porcelán a doplníte o čerstvě usmaženého kapra z lokálního chovu, jehož původ si můžete velmi často ověřit i on-line.

Závěrem lze říci, že „Ready-to-Eat“ večeře nejsou úpadkem, ale odrazem naší doby. Kvalita hotových jídel se díky tlaku spotřebitelů i dohledu institucí, jako je Potravinářská komora, neustále zvyšuje. Pokud si tedy letos chcete Vánoce užít bez zbytečného shonu, nemusíte mít výčitky svědomí. Stačí jen vybírat očima, číst etikety a vsadit na prověřené české výrobce a šéfkuchaře, kteří svou práci dělají s poctivostí.

A možnost udělat si svou vlastní tradiční štědrovečerní večeři podle rodinné receptury máte vždy. Ostatně ne nadarmo se určité recepty v rodinách předávají z generace na generaci.