„Voda stojí v polích, do polí se nedá vjet a sklízet, sklizeň se oddaluje,“ řekla Přibylová. Voda na polích má mimo jiné vliv i na kvalitu sklizně a zdravotní stav rostlin. „Například uhnívání košťálů u košťálové zeleniny, poroste také infekční tlak škodlivých organismů,“ doplnila Přibylová.
Podle ní byly zaplaveny desítky hektarů polí se zeleninou, převážně s košťálovou a kořenovou. Zelenina se často pěstuje v blízkosti vodních toků. Zelináři teď čekají, jak dlouho se bude voda na polích držet a jaký bude stav plodin po opadnutí vody. „Zelenina se může ještě vzpamatovat,“ dodala Přibylová. Například zelí je ale na vlhkost náchylné a začíná brzy uhnívat.
Problém může nastat i ve zpožděných dodávkách, řekla Přibylová. „Pokud zelináři nedodají včas dodávky, přijdou o místo na trhu. Čím déle bude zelenina stát, tím horší bude kvalita, zelenina nebude mít ideální zralost,“ upozornila. Pěstitelé budou řešit také problémy se závlahovými systémy, které povodně poničily. „Budou se muset vyčistit místní koryta a okolí místních toků,“ dodala Přibylová.
Které oblasti jsou zaplavené nejvíce?
Největší škody očekává unie především podél Labe, Jizery a Bečvy. „Obecně evidujeme od našich pěstitelů informace o zaplavených polích na jihu Čech, na Roudnicku a Litoměřicku, na Mělnicku, na Opavsku jsou mimo zaplavená pole poškozené například i čerpací stanice a rozvody závlah,“ uvedla Přibylová. Záplavy mimo jiné zpozdí i ostatní podzimní polní práce, například sázení meziplodin, které pomáhají utužovat půdu. „Když máte podmáčené pole, není možné tam vjet s technikou,“ dodala.
Vliv na cenu zeleniny se zatím podle Přibylové nedá odhadovat, bude nutné počkat na přesnější určení rozsahu škod, ceny navíc odráží situaci na evropském trhu. Po víkendu s vydatnými srážkami se potýká se záplavami většina krajů, nejhorší situace je na východě ČR, povodňových stavů ale v Česku pomalu ubývá. Extrémní ohrožení už není nikde. Velká voda se většinou přesunuje z horních na střední a dolní toky, výjimkou jsou jižní Čechy. Povodně mají zatím tři oběti.