Robert Redford byl mužem, který dokázal naplnit celé plátno charismatem, ať už šlo o western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), brilantní komedii Podraz (1973) nebo politické drama Všichni prezidentovi muži (1976). Zároveň to byl režisér oceněný Oscarem za svůj debut Obyčejní lidé (1980) a zakladatel festivalu Sundance, který se stal zásadní platformou nezávislého filmu. Zemřel 16. září 2025, pokojně ve věku 89 let, ve svém domově v horách Utahu – právě tam, kde vyrostl festival nesoucí jeho jméno a kde nalezl i své osobní útočiště.
Redfordův život ovšem nebyl jen o rolích a režii. Vedle filmového odkazu měl i své každodenní zvyklosti a radosti, které dokreslují obraz člověka, jenž se na plátně stal nesmrtelným „Sundance Kidem“, ale mimo světla reflektorů byl mužem s obyčejnými chutěmi a zálibou v poctivém jídle.
Humří bisque jako závislost
Jedním z jeho malých tajemství byla obliba humří polévky. Když pobýval v luxusním golfovém klubu v Colorado Springs, působil skoro jako inventář místní restaurace. Objednával si stále totéž: lobster bisque, jemnou polévku z humra, ochucenou kořením a zjemněnou smetanou. Není to extravagance, spíš volba jistoty a kvality. Lobster bisque je jídlo klasické a vytříbené, přitom uklidňující a důvěrně známé. A právě takové bylo i jeho herectví – noblesní, ale zároveň přirozené a bez okázalosti.
Ještě výraznější stopu zanechal Redford v kuchařce svého dlouholetého přítele Paula Newmana, Newman’s Own Cookbook. Do ní přispěl vlastním receptem na jehněčí s chilli, koryandremas černými fazolemi. Nebyla to žádná kompromisní verze, ale poctivé, vydatné jídlo: kousky jehněčího masa dušené s fazolemi, rajčaty, česnekem a cibulí, okořeněné směsí chilli a koriandru. Servírovalo se s jarní cibulkou, zakysanou smetanou a piniovými oříšky. Stejně jako jeho role bylo i tohle chilli mnohovrstevnaté – výrazné, ale nikdy ne prvoplánové.
Za kuchyní stál ovšem život mimořádně bohatý. Redford se narodil roku 1936 v Kalifornii. Po studiích umění v Evropě začínal na divadle i v televizi, brzy ale přišly první velké filmové role. Jeho civilní styl a charisma ho předurčily k úspěchu a on se stal jednou z největších hvězd své doby. Kromě hereckých triumfů prokázal odvahu i za kamerou a prostřednictvím festivalu Sundance podporoval nezávislé filmaře, kteří by jinak šanci nedostali.
Když 16. září 2025 odešel, stalo se tak v prostředí, které pro něj znamenalo nejvíc – v horách Utahu, kde žil, pracoval a odkud ovlivnil filmový svět. Robert Redford zůstává v paměti nejen díky své filmografii, ale i díky detailům, které jej přibližují jako člověka. Vzpomínka na muže, který si dokázal vychutnat humří polévku i obyčejné chilli, tak dnes stojí vedle jeho filmových příběhů a festivalu, jenž změnil podobu kinematografie.
Zdroj: Autorský text, Food Republic, Eating Well,
Jehněčí s chilli podle Roberta Redforda
Ingredience:
-
450 g jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na malé kostky
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 velká cibule, nasekaná
-
2 stroužky česneku, nasekané
-
1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
-
1 lžíce mletého chilli
-
1 lžička mletého koriandru
-
1 lžička mletého římského kmínu
-
1 plechovka (cca 400 g) drcených rajčat
-
250 ml jehněčího nebo hovězího vývaru
-
1 plechovka (cca 400 g) černých fazolí, scezených a propláchnutých
-
sůl a čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
-
zakysaná smetana
-
nasekaná jarní cibulka
-
piniové oříšky (volitelné)
Postup:
-
V těžkém hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm kousky jehněčího masa ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
-
Do hrnce přidejte cibuli, česnek a papriku, restujte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
-
Vmíchejte koření (chilli, koriandr, římský kmín) a krátce zarestujte, aby se rozvinula vůně.
-
Vraťte jehněčí maso do hrnce, přilijte rajčata a vývar. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a duste pod pokličkou asi 45 minut, dokud maso nezměkne.
-
Vmíchejte černé fazole a nechte ještě 10 minut probublávat, aby se chutě propojily.
-
Podávejte horké, ozdobené zakysanou smetanou, jarní cibulkou a piniovými oříšky.