Robert Redford byl mužem, který dokázal naplnit celé plátno charismatem, ať už šlo o western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), brilantní komedii Podraz (1973) nebo politické drama Všichni prezidentovi muži (1976). Zároveň to byl režisér oceněný Oscarem za svůj debut Obyčejní lidé (1980) a zakladatel festivalu Sundance, který se stal zásadní platformou nezávislého filmu. Zemřel 16. září 2025, pokojně ve věku 89 let, ve svém domově v horách Utahu – právě tam, kde vyrostl festival nesoucí jeho jméno a kde nalezl i své osobní útočiště.

Redfordův život ovšem nebyl jen o rolích a režii. Vedle filmového odkazu měl i své každodenní zvyklosti a radosti, které dokreslují obraz člověka, jenž se na plátně stal nesmrtelným „Sundance Kidem“, ale mimo světla reflektorů byl mužem s obyčejnými chutěmi a zálibou v poctivém jídle.

 

Humří bisque jako závislost

Jedním z jeho malých tajemství byla obliba humří polévky. Když pobýval v luxusním golfovém klubu v Colorado Springs, působil skoro jako inventář místní restaurace. Objednával si stále totéž: lobster bisque, jemnou polévku z humra, ochucenou kořením a zjemněnou smetanou. Není to extravagance, spíš volba jistoty a kvality. Lobster bisque je jídlo klasické a vytříbené, přitom uklidňující a důvěrně známé. A právě takové bylo i jeho herectví – noblesní, ale zároveň přirozené a bez okázalosti.

Ještě výraznější stopu zanechal Redford v kuchařce svého dlouholetého přítele Paula Newmana, Newman’s Own Cookbook. Do ní přispěl vlastním receptem na jehněčí s chilli, koryandremas černými fazolemi. Nebyla to žádná kompromisní verze, ale poctivé, vydatné jídlo: kousky jehněčího masa dušené s fazolemi, rajčaty, česnekem a cibulí, okořeněné směsí chilli a koriandru. Servírovalo se s jarní cibulkou, zakysanou smetanou a piniovými oříšky. Stejně jako jeho role bylo i tohle chilli mnohovrstevnaté – výrazné, ale nikdy ne prvoplánové.

Za kuchyní stál ovšem život mimořádně bohatý. Redford se narodil roku 1936 v Kalifornii. Po studiích umění v Evropě začínal na divadle i v televizi, brzy ale přišly první velké filmové role. Jeho civilní styl a charisma ho předurčily k úspěchu a on se stal jednou z největších hvězd své doby. Kromě hereckých triumfů prokázal odvahu i za kamerou a prostřednictvím festivalu Sundance podporoval nezávislé filmaře, kteří by jinak šanci nedostali.

Když 16. září 2025 odešel, stalo se tak v prostředí, které pro něj znamenalo nejvíc – v horách Utahu, kde žil, pracoval a odkud ovlivnil filmový svět. Robert Redford zůstává v paměti nejen díky své filmografii, ale i díky detailům, které jej přibližují jako člověka. Vzpomínka na muže, který si dokázal vychutnat humří polévku i obyčejné chilli, tak dnes stojí vedle jeho filmových příběhů a festivalu, jenž změnil podobu kinematografie.

Zdroj: Autorský text, Food Republic, Eating Well,

Jehněčí s chilli podle Roberta Redforda

Ingredience:

  • 450 g jehněčí kýty nebo plece, nakrájené na malé kostky

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 velká cibule, nasekaná

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky

  • 1 lžíce mletého chilli

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 plechovka (cca 400 g) drcených rajčat

  • 250 ml jehněčího nebo hovězího vývaru

  • 1 plechovka (cca 400 g) černých fazolí, scezených a propláchnutých

  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

  • zakysaná smetana

  • nasekaná jarní cibulka

  • piniové oříšky (volitelné)

Postup:

  1. V těžkém hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm kousky jehněčího masa ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.

  2. Do hrnce přidejte cibuli, česnek a papriku, restujte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.

  3. Vmíchejte koření (chilli, koriandr, římský kmín) a krátce zarestujte, aby se rozvinula vůně.

  4. Vraťte jehněčí maso do hrnce, přilijte rajčata a vývar. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a duste pod pokličkou asi 45 minut, dokud maso nezměkne.

  5. Vmíchejte černé fazole a nechte ještě 10 minut probublávat, aby se chutě propojily.

  6. Podávejte horké, ozdobené zakysanou smetanou, jarní cibulkou a piniovými oříšky.