Ministerstvo zemědělství (MZe) plánuje rozšířit seznam tradičních masných výrobků definovaných od roku 1997, například o šunku, špekáček nebo vysočinu. Podle mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého má vyhláška za cíl chránit kvalitu těchto výrobků a zajistit spotřebitelům jasnou informaci o jejich vlastnostech. „Vyhláška pouze vymezuje parametry stanovených výrobků. Jako taková nestanovuje žádný výslovný zákaz,“ uvedl Bílý.

Potravinářská komora ČR upozornila, že bez jasných pravidel by se na trhu mohly objevit výrobky horší kvality. „Nevidíme žádný důvod k tomu, aby tradiční názvy masných výrobků byly využívány i pro potraviny zcela jiného charakteru. Pojmy jako veganská kachna, řízek nebo klobása považujeme za zbytečné,“ uvedla komora v tiskové zprávě.

Kritika z řad zastánců rostlinných alternativ

Organizace ProVeg Česko a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) s návrhem nesouhlasí. Kritici tvrdí, že zpřísnění pravidel zvýhodňuje masný průmysl na úkor rostlinných výrobků, které jsou stále populárnější. „Návrhy nepřiměřeně zvýhodňují jeden průmysl na úkor rostlinných výrobků,“ uvedla ředitelka pro obchod SOCR Romana Nýdrle.

Podle Lucie Milec z organizace ProVeg Česko jsou názvy jako sójový párek či fazolový burger užitečné pro spotřebitele, protože popisují tvar, chuť i způsob použití výrobku. „Doslova lidem pomáhají určit, jak s nimi naložit v kuchyni při přípravě pokrmu,“ řekla Milec.

Spor o ochranu spotřebitele

Potravinářská komora namítá, že názvy odkazující na masné výrobky mohou spotřebitele uvést v omyl ohledně nutriční hodnoty rostlinných alternativ. „Spotřebitel si tak může myslet, že příslušný výrobek plní stejnou roli ve výživě jako jeho vzor živočišného původu, přestože takové vlastnosti daná potravina vůbec nemá,“ tvrdí potravináři.

Na druhou stranu ministerstvo zemědělství uvedlo, že některé zažité názvy, například kapustový karbanátek nebo houbový řízek, pravděpodobně nebudou považovány za klamavé. „Používání legislativně ukotvených názvů bude posuzovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ uvedl Bílý.

Návrh ve fázi připomínkového řízení

Vyhláška je nyní v připomínkovém řízení, během kterého ministerstvo diskutuje s odbornou veřejností. Návrh se však už nyní stává předmětem ostrých debat mezi zastánci tradičních masných výrobků a obhájci rostlinných alternativ. Jak se pravidla nakonec upraví, rozhodne výsledek této diskuse.