Romantická večeře ve dvou: Krémové šafránové rizoto s krevetami

(Sametové, elegantní a zároveň neuvěřitelně jednoduché)

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 150 g arborio rýže
  • 500 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 12 krevet (oloupaných a očištěných)
  • 1 lžička šafránu (nebo špetka pro jemnější chuť)
  • 50 g másla
  • 50 g parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V hrnci zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán, aby se krásně rozvoněl.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku a česnek a nechte zesklovatět.
  3. Vsypte rýži a chvíli ji restujte, dokud nezačne být průsvitná. Přilijte víno a nechte ho odpařit.
  4. Po naběračkách přilévejte teplý vývar a neustále míchejte, dokud není rýže krémová, ale stále lehce na skus (al dente).
  5. Mezitím si na druhé pánvi na másle krátce opečte krevety – stačí 2–3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
  6. Stáhněte rizoto z ohně, vmíchejte zbytek másla a nastrouhaný parmazán.
  7. Servírujte s krevetami navrchu a lehce zasněžené další dávkou parmazánu.

Tip: Skvěle se k tomu hodí sklenka vychlazeného Chardonnay a pár svíček, které z pátečního večera udělají nezapomenutelnou záležitost.

Rodinná zábava u stolu: Pečené taco misky se šťavnatým kuřecím masem

(Interaktivní jídlo, kde si každý sestaví svou porci přesně podle chuti!)

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 4 tortilly
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky chilli prášku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 100 g sýra čedar nebo gouda
  • 1 plechovka černých fazolí (slitých)
  • ½ červené cibule (najemno)
  • 1 avokádo (nakrájené)
  • 1 rajče (nakrájené na kostičky)
  • 100 g zakysané smetany
  • Limetka na dochucení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Tortilly vložte do misek na pečení (nebo je vytvarujte přes obrácenou misku) a pečte 10 minut, dokud nejsou krásně křupavé.
  2. Kuřecí prsa potřete směsí papriky, kmínu, chilli a soli. Opečte je na pánvi 5 minut z každé strany, poté nechte 5 minut odpočinout a nakrájejte na plátky.
  3. Do každé misky naservírujte fazole, kuřecí maso, sýr a všechny další přísady podle chuti.
  4. Dokončete zakysanou smetanou a pokapejte limetkovou šťávou.

Tip: Pokud chcete přidat ještě větší zábavu, nachystejte různé pálivé omáčky a udělejte z toho soutěž, kdo zvládne nejvíc ostrosti!

Dětská radost (a dospělá nostalgie): Domácí mini pizzy s bláznivými přísadami

(Každý si může vytvořit svou vlastní pizzu, přesně podle své fantazie!)

Ingredience (pro 4 mini pizzy):

  • 250 g hladké mouky
  • ½ balíčku sušeného droždí
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 1 lžička oregana
  • 200 g mozzarelly nebo jiného sýra
  • Oblíbené suroviny na ozdobení: šunka, kukuřice, olivy, ananas, feferonky, uzený losos, čokoláda (ano, čokoláda na pizze může být překvapivě skvělá!)

Postup:

  1. Smíchejte mouku, droždí, vodu, olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte 30 minut kynout.
  2. Předehřejte troubu na 220 °C.
  3. Rozdělte těsto na čtyři díly, vyválejte mini pizzy a potřete je rajčatovou passatou smíchanou s oreganem.
  4. Přidejte sýr a oblíbené suroviny.
  5. Pečte 12–15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.

Tip: Udělejte si malou soutěž o nejkreativnější pizzu! Co třeba „sněhulákovou pizzu“ se sýrem, olivami a cherry rajčaty? Nebo sladko-slanou kombinaci slaniny a čokolády? Možnosti jsou nekonečné!