Romantická večeře ve dvou: Krémové šafránové rizoto s krevetami
(Sametové, elegantní a zároveň neuvěřitelně jednoduché)
Ingredience (pro 2 osoby):
- 150 g arborio rýže
- 500 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- 100 ml suchého bílého vína
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 12 krevet (oloupaných a očištěných)
- 1 lžička šafránu (nebo špetka pro jemnější chuť)
- 50 g másla
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V hrnci zahřejte vývar a přidejte do něj šafrán, aby se krásně rozvoněl.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou šalotku a česnek a nechte zesklovatět.
- Vsypte rýži a chvíli ji restujte, dokud nezačne být průsvitná. Přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Po naběračkách přilévejte teplý vývar a neustále míchejte, dokud není rýže krémová, ale stále lehce na skus (al dente).
- Mezitím si na druhé pánvi na másle krátce opečte krevety – stačí 2–3 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou.
- Stáhněte rizoto z ohně, vmíchejte zbytek másla a nastrouhaný parmazán.
- Servírujte s krevetami navrchu a lehce zasněžené další dávkou parmazánu.
Tip: Skvěle se k tomu hodí sklenka vychlazeného Chardonnay a pár svíček, které z pátečního večera udělají nezapomenutelnou záležitost.
Rodinná zábava u stolu: Pečené taco misky se šťavnatým kuřecím masem
(Interaktivní jídlo, kde si každý sestaví svou porci přesně podle chuti!)
Ingredience (pro 4 osoby):
- 4 tortilly
- 2 kuřecí prsa
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky chilli prášku
- Sůl a pepř podle chuti
- 100 g sýra čedar nebo gouda
- 1 plechovka černých fazolí (slitých)
- ½ červené cibule (najemno)
- 1 avokádo (nakrájené)
- 1 rajče (nakrájené na kostičky)
- 100 g zakysané smetany
- Limetka na dochucení
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Tortilly vložte do misek na pečení (nebo je vytvarujte přes obrácenou misku) a pečte 10 minut, dokud nejsou krásně křupavé.
- Kuřecí prsa potřete směsí papriky, kmínu, chilli a soli. Opečte je na pánvi 5 minut z každé strany, poté nechte 5 minut odpočinout a nakrájejte na plátky.
- Do každé misky naservírujte fazole, kuřecí maso, sýr a všechny další přísady podle chuti.
- Dokončete zakysanou smetanou a pokapejte limetkovou šťávou.
Tip: Pokud chcete přidat ještě větší zábavu, nachystejte různé pálivé omáčky a udělejte z toho soutěž, kdo zvládne nejvíc ostrosti!

Dětská radost (a dospělá nostalgie): Domácí mini pizzy s bláznivými přísadami
(Každý si může vytvořit svou vlastní pizzu, přesně podle své fantazie!)
Ingredience (pro 4 mini pizzy):
- 250 g hladké mouky
- ½ balíčku sušeného droždí
- 150 ml vlažné vody
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli
- 200 ml rajčatové passaty
- 1 lžička oregana
- 200 g mozzarelly nebo jiného sýra
- Oblíbené suroviny na ozdobení: šunka, kukuřice, olivy, ananas, feferonky, uzený losos, čokoláda (ano, čokoláda na pizze může být překvapivě skvělá!)
Postup:
- Smíchejte mouku, droždí, vodu, olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte 30 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Rozdělte těsto na čtyři díly, vyválejte mini pizzy a potřete je rajčatovou passatou smíchanou s oreganem.
- Přidejte sýr a oblíbené suroviny.
- Pečte 12–15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
Tip: Udělejte si malou soutěž o nejkreativnější pizzu! Co třeba „sněhulákovou pizzu“ se sýrem, olivami a cherry rajčaty? Nebo sladko-slanou kombinaci slaniny a čokolády? Možnosti jsou nekonečné!
