Spojení tří dosavadních výzkumných ústavů do jednoho slibuje lepší podmínky pro inovace, spolupráci mezi vědci a praktické využití výsledků ve firmách. Tato změna reaguje na potřebu efektivnějšího výzkumu a lepší organizace, která pomůže českým vědcům zapojit se do mezinárodních projektů a zajistit financování z evropských dotací. Hlavní důraz bude kladen na zvyšování kvality potravin, jejich bezpečnost a prevenci civilizačních chorob.
Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) bude sloučení znamenat úsporu milionů korun ročně a přínos větší vědecké kapacity. „Spojení ústavů pod jedním vedením usnadní spolupráci vědců a otevře cestu ke společným projektům, které přesahují hranice jednotlivých oborů,“ dodal Výborný.
Potravinářský výzkum bude v novém centru jednou z priorit. Marian Urban, dosavadní ředitel Výzkumného ústavu potravinářského, bude vést odbor potravinářství v nově vzniklé instituci. Výzkumné týmy budou pokračovat v práci na projektech zaměřených na kvalitu a autenticitu potravin, bezpečnost potravin a možné využití odpadních surovin v potravinářství. Mezi prioritní oblasti bude patřit také výzkum zaměřený na prevenci civilizačních chorob pomocí obohacených potravin a doplňků stravy s aktivními látkami z léčivých rostlin. Důležitou oblastí je i udržitelnost, například efektivní využití zbytků z potravinářské produkce.
140 vědeckých pracovníků
Centrum bude zaměřeno na aplikovaný výzkum s přímým dopadem na zemědělství a potravinářství. Nabídne podmínky pro práci 26 výzkumných týmů zahrnujících celkem 330 zaměstnanců, z toho 140 vědeckých pracovníků. Všichni zaměstnanci dosavadních ústavů obdrželi nabídku přejít do nové organizace i se svými projekty.
Koordinační tým složený z ředitelů jednotlivých ústavů a zástupců ministerstva zemědělství povede první dva roky procesu konsolidace. Podle Mikuláše Madarase, ředitele budoucího centra, se výzkumné týmy budou snažit o maximální propojení mezioborových projektů. „Těžíme z jedinečné příležitosti integrovat obory, které dříve fungovaly odděleně, a reagovat na aktuální výzvy v potravinářství,“ dodal. Založení Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu je příležitostí pro České zemědělství a potravinářství k udržení kroku s moderními trendy a zvyšování konkurenceschopnosti na globální úrovni.