Hlavním viníkem současné situace je drobná muška s nevinným jménem – vrtule ořechová (Rhagoletis completa). Do Evropy byla zavlečena ze Severní Ameriky a v posledních letech se začala rychle šířit i v Česku. Její larvy napadají plody ořešáků v době, kdy se začínají vyvíjet jádra. Z původně zelených a slibně se tvářících ořechů zůstane po pár týdnech jen černý, plesnivý a nepoužitelný plod.
Podle Radima Peška z Ovocné školky Bojkovice může být škoda fatální. „U tzv. papíráků bývá napadení až osmdesát procent plodů, u odolnějších typů ořechů se ztráty pohybují kolem padesáti procent,“ popsal pro CNN Prima NEWS. A právě Morava, kde mají ořechy dlouhou tradici, patří mezi oblasti nejvíce postižené.
Když není co sklidit, musí se dovážet
Situace je o to složitější, že letošní sezónu neohrožuje jen škůdce, ale i počasí. V některých regionech poškodily ořešáky jarní mrazy, takže už tak byla úroda slabší. Kombinace obou faktorů znamená jediné: domácí zásoby vlašských ořechů budou omezené a poptávka se musí pokrýt ze zahraničí.
„Lze očekávat, že vrtule ořechová bude mít vliv na cenu vlašských ořechů, zvláště v této době, kdy vstupujeme do hlavní sezony. Vzhledem k nízké úrodě budeme muset dovážet vlašské ořechy ze zahraničí. Otázkou je, zda jejich cena nepůjde nahoru,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.
Tento odhad potvrzují i aktuální ceníky. Kilogram kvalitních půlek vlašských ořechů dnes vyjde na 270 až 330 korun, a pokud se k tomu přičtou vyšší náklady na dovoz a logistiku, může být cena do Vánoc ještě vyšší. Zdražení se přitom nemusí projevit jen u balíčků ořechů na pultech supermarketů, ale i u cukrářských výrobků. Jak připustila Michaela Habartová, majitelka cukrářství v Hluku: „Pokud by cena ořechů dál rostla, promítne se to i v ceně dortů a zákusků.“
Dopad na spotřebitele: méně ořechů, vyšší ceny
Pro běžného spotřebitele to znamená dvojí riziko. Jednak budou ořechy dražší, a pak může být složitější sehnat ty kvalitní. Na trhu se totiž mohou objevit i šarže se zvýšeným podílem poškozených plodů – tmavé skvrny, plíseň nebo nepříjemná pachuť jsou jasným varovným signálem, že do jádra zasáhla právě vrtule.
Pokud tedy plánujete vánoční pečení, vyplatí se ořechy nakoupit včas a dobře si hlídat jejich kvalitu. Vyzkoušet můžete i alternativy – v mnoha receptech lze část vlašských ořechů nahradit lískovými, mandlemi či arašídy. Výsledná chuť nebude identická, ale cukroví rozhodně neztratí na atraktivitě.
Další možností je sáhnout po mletých ořeších, které bývají levnější než celé půlky. Pro linecké cukroví nebo těsta, kde jde spíše o chuť než o vzhled, je to řešení, které uleví rozpočtu.
Lze se škůdci bránit?
Otázkou je, zda se dá s vrtulí vůbec bojovat. Odborníci doporučují použití žlutých lepových desek, které dospělé jedince odchytávají, nebo postřiky aplikované na konci července. U velkých stromů, které dorůstají až deseti metrů, je ale technicky obtížné ošetřit celou korunu. Důležité je také správně likvidovat napadené plody – nezanechávat je pod stromem, ale zakopat nebo spálit, aby se larvy nemohly vyvinout do další generace.
Z dlouhodobého hlediska však spotřebitelé mohou počítat s tím, že vrtule ořechová zůstane v Česku trvalým problémem. Podobně jako mandelinka bramborová nebo kůrovec se stala nechtěným, ale stabilním hostem našich zahrad a sadů.
Vlašské ořechy letos zkrátka nebudou samozřejmostí. Kdo je chce mít na vánočním stole, měl by s nákupem příliš neotálet. Vyšší ceny jsou téměř jisté, stejně jako větší podíl dovážených plodů. A i když se může zdát, že jde jen o jednu surovinu, v praxi se to dotkne celé škály tradičních receptů – od štědráků po vanilkové rohlíčky.