Rozklíčovat kvalitu nepůjde bez čtení etiket. Pozornost soustřeďte zejména na legislativně ukotvené názvy, které jsou uvedeny na zadní straně výrobku spolu se složením a výživovými údaji. Najít byste zde měli již na první pohled jednu ze šesti skupin, každý pojem je pak přesně definován a garantuje určité množství smetany, mléka či ovoce…
Na první pohled může být překvapivé uvedení názvu mražený krém. Česká vyhláška totiž slovo zmrzlina schvaluje pouze pro mražené krémy, které jsou balené. V žádném případě však neplatí, že by jeden z pojmů garantoval vyšší kvalitu, jde totiž o synonyma. A co se samotných legislativních názvů týče, ty jsou zaneseny v české vyhlášce č. 397/2016 Sb.
Pokud spotřebitel upřednostní mražený krém smetanový, kupuje výrobek, který musí obsahovat neméně 8 % mléčného tuku a nesmí obsahovat jiný tuk a bílkovinu než z mléka. V tomto případě tedy nehrozí, že by zmrzlina obsahovala levnější rostlinné tuky. Kvalitní volbou je i mražený krém mléčný. Ten musí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny, alespoň 2,5 % mléčného tuku, ale ne jiný tuk a jinou bílkovinu než z mléka. Oproti tomu na trhu existují mražené krémy s rostlinným tukem. Jejich cena může být nižší, zde se ale spotřebitelé musejí připravit na fakt, že takový výrobek obsahuje rostlinný tuk v množství minimálně 5 %. Často jde přitom o tuk palmový nebo kokosový, které disponují vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.
V případě ovocných zmrzlin je nutné rozlišovat, zda jde o sorbet, mražený krém ovocný anebo mražený krém vodový. Sorbet má nižší kaloricitu, protože nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk a naopak musí obsahovat minimálně 25 % ovocné složky. Pokud tedy není do výrobku přidána pouze šťáva z koncentrátu, ale například ovocná dřeň, výrobek pak neobsahuje pouze cukry, ale obsahuje i vitamíny, minerální látky a ceněnou vlákninu. Kvalitní, nedoslazované ovocné sorbety, pak můžeme do denního příjmu započítat i jako dávku ovoce. Mražený krém ovocný musí obsahovat minimálně 15 % ovocné složky. Jde tedy o levnější variantu sorbetů, nicméně nedá se tvrdit, že jsou špatnou volbou, pakliže neobsahuje významné množství cukrů. Obezřetnost se však vyplácí v případě koupě mraženého krému vodového, což bývá pouze oslazená voda s barvivy a aromaty.
Zatímco smetanové krémy mají okolo 350 kcal na 100 g, ovocné krémy se pohybují okolo 150 kcal na stejné množství. Množství cukrů zaleží na konkrétním výrobku a je v rozmezí od 15 do 35 gramů na 100 g. Rozhodně tak platí, že se zmrzlinou se to nemá přehánět, protože i v případě nejkvalitnějšího sorbetu výrobek stále obsahuje velké množství cukrů. Referenční hodnota příjmu cukrů je 90 g na den pro dospělou osobu. Konzumací zmrzliny tak lze snadno vyčerpat až třetinu denního limitu.
Pozor na zmrzliny v čokoládě
Zároveň pozor, milovníci zmrzlin v čokoládě. Ne všechny zmrzliny tvářící se, že jsou obaleny čokoládou, skutečně čokoládu obsahují. Leckdy jde pouze o kakaové polevy. Zatímco čokoláda musí obsahovat určité množství kakaového prášku a kakaového másla, kakaová poleva nic splňovat nemusí. Výrobci tak obvykle vezmou pouze odtučněný kakaový prášek a místo drahého kakaového másla přidají levnější tuky, jako například palmový či kokosový.
Na co dát pozor při koupi?
Podle ing. Olgy Benešové je vhodné při koupi balené zmrzliny přihlédnout ke stavu mrazícího zařízení. Na stěnách by neměly být krystaly větší než 10 mm, zboží nesmí být narovnáno nad limitní červenou čáru v mrazáku a výrobky nemají být zdeformované či měkké. To vše může být signálem špatně udržovaného mrazícího zařízení či špatné manipulace se zbožím. Zároveň ing. Benešová ve své publikaci zaměřené na mražené krémy, uveřejněné na webu České technologické platformy pro potraviny doporučuje zmrzlinu kupovat jako poslední, až před odchodem z obchodu.