Když 5. května podstoupila v Ústřední vojenské nemocnici akutní operaci, málokdo tušil, jak vážná diagnóza ji potkala. Následovalo ozařování a chemoterapie. V září se přesto objevila ve studiu Primy. „Zpět do pořadu Showtime jsem se nevrátila proto, že už jsem zdravá. Ale proto, že i při léčbě se zatím cítím dobře a chyběli mi diváci i kolegové,“ řekla otevřeně.
Podle šéfky pořadu Zuzany Brzákové navíc odmítla jakékoli úlevy a rovnou vzala pět směn v kuse. Během vysílání pak ze zdravotních důvodů sundala i paruku. „O vlasy jsem při chemoterapii a ozařování částečně přišla, ale kvůli jedné zdravotní metodě, která mi snad pomůže s délkou života, mám teď hlavu vyholenou,“ vysvětlila a dodala: „Mimochodem, bez vlasů je to skvělé! Super zkušenost. Nic. Jsou to jenom vlasy.“
Vedle práce nachází moderátorka energii i v kuchyni. Sdílí recepty, které jsou jednoduché, z dostupných surovin, a hlavně s přidanou hodnotou radosti. „Nemoc mě naučila radovat se z maličkostí,“ říká. Ať už jde o špaldové koláče, makovo-tvarohovou buchtu nebo klasickou strouhanou s tvarohem – pokaždé nejde jen o jídlo, ale o rituál, který jí baví a ostatní inspiruje.
Upečte si pode Laďky Něrgešové
Rychlé koláče ze špaldové mouky
Ingredience:
-
400 g špaldové mouky (Pernerka)
-
špetka soli
-
½ balíčku kypřicího prášku
-
1 vanilkový cukr
-
nastrouhaná citronová kůra
-
90 g cukru
-
120 g másla
-
160 g zakysané smetany
-
1 vejce
-
na posypání: drobenka z polohrubé mouky a mandlových plátků
-
maková směs (nevařit)
-
na potření: rozpuštěné máslo s kapkou rumu
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujte těsto a rozprostřete ho na plech. Navrch přidejte ovoce podle chuti, posypte drobenkou s mandlemi a makovou směsí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut. Po vytažení potřete rozpuštěným máslem s rumem.
Rychlá makovo-tvarohová buchta
Ingredience na těsto:
-
130 g polohrubé mouky (Pernerka)
-
100 g mletého máku
-
150 g cukru
-
10 g kypřicího prášku
-
špetka soli
-
2 vejce
-
130 ml mléka
-
50 ml oleje
Ingredience na krém:
-
250 g tučného tvarohu
-
100 g cukru
-
1 vanilkový cukr
-
nastrouhaná citronová kůra
-
1 žloutek
-
trochu rumu
-
20 g pudinkového prášku
Postup:
V jedné míse smíchejte všechny suroviny na těsto, ve druhé vyšlehejte krém z tvarohu, cukru, vanilky, citronové kůry, žloutku, pudinku a trochy rumu. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřete makový základ, na něj navrstvěte tvarohový krém a navrch přidejte ovoce – ideálně višně. Pečte v troubě předehřáté na 175–180 °C asi 30 minut.
Strouhaná buchta s tvarohem
Ingredience na těsto:
-
250 g másla
-
100 g moučkového cukru
-
1 žloutek
-
1 prášek do pečiva
-
špetka soli
-
3 lžíce kakaa
-
400 g hladké mouky (Pernerka)
Ingredience na náplň:
-
4 bílky
-
200 g moučkového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
500 g tučného tvarohu
-
3 žloutky
-
volitelně 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
Postup:
Z uvedených surovin vypracujte těsto a dejte ho na 45–60 minut do mrazáku. Z bílků ušlehejte pevný sníh a smíchejte ho s cukrem, tvarohem, žloutky, vanilkou a škrobem. Větší polovinu těsta nastrouhejte na dno plechu vyloženého pečicím papírem, rozetřete tvarohovou náplň a na závěr nastrouhejte zbytek těsta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.