„Květinová chuť“ se vztahuje na chuť a vůni jedlých květů, které jsou konzumovány jako součást pokrmů či nápojů. Mohou chutnat jemně nasládle, ale klidně i jako něco říznějšího – mohou mít pepřový nádech, citronovou svěžest nebo kořeněný tón.
Jak uvádí zkušení znalci květinových chutí: květy lichořeřišnice (nasturtium) mají pepřovější chuť podobnou řeřichám, růže poskytují nasládlou chuť a ibišek zase chutná po citrusech. Ale nemyslete si, že je to tak jednoduché. Když už si chcete květinu doslova a do písmene „vychutnat“, vězte, že chuť se liší podle druhu květu, jeho barvy, půdy, klimatu a čerstvosti. Například tmavší růže mohou mít výraznější chuť než světlejší. V praktickém výběru pro kuchyni je dobré nejdříve květ ochutnat a zvážit, jak bude fungovat v daném pokrmu.
Typické jedlé květy a jejich chuťové profily
Mezi běžně používané jedlé květy patří například tyto:
Růže (Rosa spp.) – jejich okvětní plátky poskytují sladkou květinovou chuť, často používanou v čajích, dezertech či ve slaných jídlech.
Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) – jasné květy mají chuťově pepřový nádech, proto jsou vhodné do salátů.
Levandule (Lavandula angustifolia a další) mají květy s velmi výrazným květinovo-bylinkovým aroma, jež vyniká často v dezertech nebo čajích.
Macešky / Pansies (Viola spp.) mají zase jemnější chuť, někdy s mátovým či trávovým nádechem, proto jsou ideální pro dezerty či saláty.
Měsíček lékařský (Calendula officinalis) také není jen léčivka, ale jeho květy s nádechem pepře či lehké hořkosti přidají pokrmu barvu i chuť.
Samozřejmě existuje řada dalších květů, které lze použít do jídla, buď jako ozdobu, nebo přímo pro obohacení chutí. Patří k nim třeba pampeliška nebo květy tykvovitých rostlin. Ale výše uvedené patří mezi nejběžnější v kulinářském použit, jak zmiňuje deník The Guardian.
Použití květin v kuchyni
Saláty: Přidání jedlých květů do salátu není jen estetické. Květy mohou přinést zajímavý chuťový prvek. Například lichořeřišnice dodá salátu pepřový nádech, zatímco růžové plátky dodají sladší tón. Doporučuje se používat čerstvé květy, které jsou bezpečně upravené a bez pesticidů.
Polévky: Některé květy se hodí jako jemné dochucení v polévkách. Například květy měsíčku mohou dodat lehký pepřový či hořko-pepřový nádech a vizuálně oživí pokrm.
Nápoje
Květy se používají i pro přípravu čajů či ochucení nápojů, kde je nám to asi nejbližší. Všichni známe např. růžové plátky v čaji, květy levandule ve studeném nápoji, či květy lichořeřišnice v ledové vodě.
Dezerty
V dezertech jsou květy často využívány jak jako dekorace, tak pro jejich chuťový přínos, nejběžněji třeba při přípravě krémů, zmrzlin, dortů nebo želé. Například růže a levandule jsou běžné suroviny v cukrářství.
Pozor, nejezte všechny!
Než se ale vydáte experimentovat, dejte pozor a vyvarujte se toho, abyste snědli všechny vonné květiny, které venku najdete. Samozřejmě, že ne všechny květy jsou bezpečně jedlé, ale seznam jedlých květů je dlouhý, byť některé druhy mohou být toxické.
Květiny je také vhodné konzumovat ve velmi čerstvém stavu, Je to podobně jako se zeleninou – uvadlé nebo dlouho skladované květy mohou mít změněnou chuť nebo obsahovat nežádoucí látky. Při pěstování či sběru je důležité zajistit, že květiny nebyly ošetřeny pesticidy. Měli byste tedy vědět, že pocházejí z bezpečného zdroje.
Květinová chuť je fascinující kulinární fenomén. Jedlé květy dokážou přinést do jídla i pití něco navíc, a to nejen barevný efekt, ale konkrétní chuťový a aromatický prvek. Každá květina, ostatně stejně jako každá surovina, nese svůj příběh. Pokud vás láká experimentovat, jedlé květy nabízí cestu, jak jídlo oživit, ale vždy s respektem k bezpečnosti a kvalitu ingrediencí.
