Vyzkoušejte favority kulinářských mistrů! Jak? Nejlepší kuchaři světa totiž mají jedno společné: Bez těchto určitých koření by nevařili.
Ač vypadají nenápadně, v kuchyni umí hotové divy. Kořenící směsi, které si oblíbili profesionálové, dokážou obyčejné jídlo proměnit v gastronomický zážitek. Přinášíme přehled těch nejzajímavějších, které ocení i domácí kuchaři.
Koření je duší pokrmů
Koření je duší každého jídla a vlastně vůbec nezáleží na tom, jestli připravujete obyčejná vajíčka, pečenou zeleninu nebo složité masové ragú. Správná směs koření může pokrm povznést na úplně novou úroveň. Jenže zatímco mnozí z nás sahají po osvědčené soli a pepři, kulinářští experti dávno vědí, že klíč k opravdovému zážitku se skrývá v dobře zvolené směsi.
Správná směs koření je jako parfém pro jídlo – podtrhne to, co má zaznít, a potlačí, co by mohlo rušit. S touto větou souhlasí i autor kuchařky Brian Theis, který pro Huffington Post řekl: „Směsi koření se hodí, když chcete vylepšit chuť jídla a nechcete kupovat spoustu různých bylinek a koření pro jeden recept.“ Pokud si toto tvrzení vezmete za své, i doma si díky několika šikovným směsím můžete vytvořit atmosféru luxusní restaurace.
Nejsilnější hráči v kuchyni: Směsi, které mají šmrnc
Každý kuchař má své tajné zbraně. „Moje absolutně nejoblíbenější směs koření je garam masala,“ říká Zakiya Master, bloggerka a tvůrkyně receptů . „Má teplé tóny a vyvolává pocit domova a nostalgie. Je to základní koření v jižní Asii, které se přidává do všech našich kari nebo rýže a dodává pokrmům tu nejvoňavější vůni.“
Sabina Koucká, vynikající amatérská kuchařka, zase miluje za’atar, neboli tradiční blízkovýchodní směs tymiánu, sezamu, sumaku a soli. „Za’atar používám téměř denně. Skvěle se hodí na chléb, pečenou zeleninu i do salátů. V české kuchyni by mohl za’atar skvěle doplnit například pečený květák nebo domácí hummus: Má kyselkavou, ale vyváženou chuť, která oživí i tradičnější jídla,“ doplňuje šéfkuchař Filip Vacek.
Dalším favoritem, tentokrát s původem v Etiopii, je berbere – směs chilli, zázvoru, česneku, fenyklu, muškátového květu, kardamomu a dalších aromatických koření. Podle šéfkuchaře a autora kuchařek Pierre Thiam je tato směs „jako orchestr, který hraje na všechny smysly“. V českém prostředí ji lze využít jako pikantní alternativu k marinádám na maso, třeba místo klasického grilovacího koření.
Sladké, ale ne cukrové: Koření pro netradiční kombinace
Ne všechny směsi jsou pálivé nebo agresivní. Některé dokážou jídlu dodat hloubku a sladkost, a to i bez jediné špetky cukru. Příkladem je advieh, perská směs růžových okvětních lístků, skořice, kardamomu, muškátového oříšku a římského kmínu. „Je to nejjemnější směs, jakou znám,“ říká šéfkuchařka Tara Bench, známá jako Tara Teaspoon. „Dávám ji na pečenou mrkev, do rýže i na kuřecí maso.“ V českých podmínkách si ji můžete představit jako dokonalé koření na pečené jablko nebo do snídaňové kaše s ořechy.
Podobně univerzální je i duqqa, původem z Egypta. Jde o kombinaci mletých oříšků, semínek a koření. Tradičně se podává s chlebem a olivovým olejem, ale jak říká šéfkuchařka Nadiya Hussain: „Používám ji do jogurtových dipů, do těstovin i na pizzu místo parmazánu.“ V české kuchyni může duqqa posloužit jako výborný topping na dýňovou polévku nebo krémové pomazánky.
Mnohé koření u nás teprve čeká na objevení
Oslovili jsme i českou kuchařku Markétu Pavlů, která trendy v koření sleduje dlouhodobě. „U nás jsme hodně zvyklí na klasiku – majoránka, kmín, paprika. Ale lidé se stále více otevírají novým chutím. Když jsem na workshopu nabídla za’atar nebo sumak, většina účastníků byla nadšená.“ Podle ní je cesta k větší odvaze jednoduchá: „Stačí si vybrat jednu směs a zkusit ji nejprve jako ochucovadlo hotového jídla – třeba na vajíčka, polévku nebo salát.“
I české značky dnes nabízejí originální směsi inspirované světem. Například Bohemsca Botanicals kombinuje české bylinky s orientálními prvky a vytváří vyvážené chutě, které nejsou agresivní, ale přesto zajímavé. Výběr závisí jen na chuti a na ochotě experimentovat.
Zkuste to doma: I malé změny mohou mít velký efekt
Kořenící směsi nejsou jen o výpravách do exotiky. Dokážou změnit i ta nejběžnější jídla. Máte-li rádi míchaná vajíčka, zkuste je posypat za’atarem. Pečenou mrkev nebo brambory z trouby povznesete lžičkou advieh. A jogurtový dip na grilování získá novou dimenzi, když do něj přimícháte duqqa.
„Když se mě někdo ptá, jak začít vařit chutněji, říkám: nehledejte složité recepty, začněte se směsí koření,“ uzavírá lektor kurzů vaření Filip Vacek. A jak podotýká, výhoda směsí je v jejich jednoduchosti: „Nemusíte být chemik ani kuchař – jen trochu ochutnávat a nebát se změny.“
Kořenící směsi tedy nejsou jen módní trend. Jsou i chytrým způsobem, jak obohatit běžné vaření o nové chutě a zážitky. Každý z mixů koření vám otevře dveře do jiné kuchyně a třeba i nové fáze vaření. Protože chuť je ta nejjednodušší cesta, jak cestovat, aniž byste opustili vlastní kuchyň.