Mandlové sušenky, jak je známe dnes, se do Spojených států dostaly s přistěhovalci z jižní Číny v 19. století. Vznikly z tradičního „Hup Toh Soh“ – sušenek z vlašských ořechů, které se pečou v Číně už od dob dynastie Ming, tedy někdy od 16. století. V americké podobě se ale ořech proměnil v mandli, tvar se zaoblil do připomínky stříbrné mince a vznikla delikatesa, která má v čínské kultuře symbolický význam – přináší štěstí a blahobyt. Jak řekl slavný cukrář Ching Chong pro The Cookie Chronicles už v roce 1982: „Každá mandlová sušenka je jako úsměv – malá, sladká a pokaždé potěší.“

Mandlová sušenka se nejčastěji peče z másla, hladké mouky, cukru a samozřejmě mandlí – nejlépe neloupaných, s kůrkou a charakterem. Když se upeče správně, měla by být zlatavá, křehká a lehce se rozplývat na jazyku. Chuť mandlí v ní dominuje, ale nenechá se přehlušit žádnou přehnanou sladkostí. Je to sušenka decentní, ale nezapomenutelná. A co víc? Dokonale se hodí k čaji. Oolong, zelený jasmínový nebo dokonce i jemně fermentovaný puerh – všechno sedí.

 

Americký National Day Calendar tento den sice eviduje, ale původ oslav zůstává zahalen tajemstvím, jaké by se slušelo na staré čínské báje. V USA se tento den slaví zejména v čínských čtvrtích, ale i v domácnostech, kde se vůně mandlí stala synonymem pro pohodlí a pohostinnost.

Zdroj: Autorský text, Days of the Year, National Today

Foto: Shutterstock

Upečte si je doma: Je to jednoduché

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky

  • 120 g změklého másla

  • 80 g moučkového cukru

  • 1/2 lžičky mandlového extraktu (nebo několik kapek mandlového aroma)

  • 1/4 lžičky soli

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1 vejce (rozdělte na žloutek a bílek)

  • Celé mandle (na ozdobu)

Postup:

  1. V míse vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem do světlé, nadýchané hmoty. Dopřejte si čas – zhruba 3 až 4 minuty šlehání vytvoří dokonalý základ pro jemnost a křehkost sušenek.

  2. Přidejte žloutek a mandlový extrakt a znovu důkladně promíchejte.

  3. V jiné míse smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu. Suchou směs postupně zapracujte do máslové hmoty – nejlépe po částech, aby se těsto dobře spojilo. Výsledné těsto bude možná trochu drobivé, ale stačí ho v dlaních lehce domáčknout do kompaktní hmoty.

  4. Z těsta vytvarujte malé kuličky (asi jako větší vlašský ořech), lehce je zploštěte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed každé sušenky zatlačte jednu celou mandli.

  5. Potřete sušenky rozšlehaným bílkem – dodá jim krásný zlatavý lesk a jemně křupavou krustu.

  6. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 15 minut – nebo do chvíle, kdy okraje začnou jemně zlátnout.